Πρέπει να δώσεις μια ευκαιρία στη Margarita με μεσκάλ

Και σε τι διαφέρουν η τεκίλα από το μεσκάλ;

Πρόκειται από τα πιο γνωστά αποστάγματα, που έχουν γίνει μέρος και της δικής μας κουλτούρας στο going out. Βέβαια στη χώρα μας, το μεσκάλ δεν είναι τόσο διαδεδομένο όσο είναι η τεκίλα. Έχει όμως γοητεία για να γνωρίσεις αυτόν το νέο κόσμο και να αρχίσεις να μαθαίνεις περισσότερα γύρω από τον πολιτισμό και την παράδοση του. Θα μπορούσες για παράδειγμα την επόμενη φορά να δοκιμάσεις μεσκάλ σε μια κλασική μαργαρίτα για να δεις πώς «αναβαθμίζει» τη γεύση της.

6 λόγοι που εξηγούν γιατί η Μαργαρίτα είναι το πιο δημοφιλές κοκτέιλ

Αρχικά είναι από τα πιο γνωστά αποστάγματα του Μεξικού με ρίζες που χάνονται βαθιά στην παράδοση και στον πολιτισμό της χώρας. Παρόλο που και τα δύο παράγονται από την αγαύη, ένα φυτό που ευδοκιμεί σε διάφορες περιοχές του Μεξικού, υπάρχουν σημαντικές διαφορές τόσο στην παραγωγή όσο και στη γεύση τους.

Παρόλο που η τεκίλα είναι πιο δημοφιλής και γνωστή διεθνώς, το μεσκάλ κερδίζει ολοένα και περισσότερο έδαφος τα τελευταία χρόνια, με τους λάτρεις των αποσταγμάτων να εκτιμούν την πολυπλοκότητα και την ποικιλία των γεύσεων που προσφέρει. Και τα δύο ποτά συνδέονται με τις παραδόσεις του μεξικανικού λαού, με την τεκίλα να είναι η βάση για δημοφιλή κοκτέιλ όπως η μαργαρίτα, ενώ το μεσκάλ καταναλώνεται συχνά σε πιο «ατόφια» μορφή.

Η τεκίλα και το μεσκάλ μπορεί να μοιράζονται κοινές ρίζες, αλλά η κάθε μία έχει τη δική της μοναδική ταυτότητα: Από τις διαφορές τους στα φυτά και τη διαδικασία παραγωγής μέχρι την τελική γεύση, αυτά τα δύο ποτά αντικατοπτρίζουν την πλούσια πολιτιστική και γεωγραφική ποικιλομορφία του Μεξικού.

 

 

Για την τεκίλα

Η τεκίλα παράγεται αποκλειστικά από τη μπλε αγαύης (Agave tequilana). Για να χαρακτηριστεί ένα απόσταγμα ως τεκίλα, πρέπει να προέρχεται από συγκεκριμένες περιοχές του Μεξικού, κυρίως από την πολιτεία της Χαλίσκο, αλλά και από άλλες περιοχές όπως Γκουαναχουάτο, Ταμαουλίπας και Ναγιαρίτ.

Η διαδικασία παραγωγής της τεκίλας είναι αυστηρά ελεγχόμενη. Τα «piñas» (καρδιές της αγαύης) ψήνονται σε φούρνους και μετά τον μαγειρεμένο χυμό ακολουθεί η ζύμωση και απόσταξη. Υπάρχουν διάφορες κατηγορίες τεκίλας, όπως Blanco, Reposado και Añejo, ανάλογα με τον χρόνο ωρίμανσης, αλλά και αποθήκευσης της.

Για το μεσκάλ

Το μεσκάλ είναι ένα άλλο απόσταγμα που παράγεται από διάφορα είδη αγαύης, και όχι μόνο από την μπλε αγαύη. Στην πραγματικότητα, υπάρχουν πάνω από 30 διαφορετικά είδη αγαύης που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την παραγωγή του. Η κύρια περιοχή παραγωγής μεσκάλ είναι η Οαχάκα, αλλά και άλλες περιοχές του Μεξικού, όπως η Γκερέρο και το Ντουράνγκο, συμμετέχουν στην παραγωγή του.

Η διαδικασία παραγωγής του μεσκάλ είναι πιο παραδοσιακή σε σχέση με την τεκίλα. Οι καρδιές της αγαύης ψήνονται σε σε φούρνους που βρίσκονται μέσα σε λάκκους με καυτές πέτρες, γεγονός που του δίνει το χαρακτηριστικό καπνιστό άρωμα. Μετά το ψήσιμο, ακολουθεί η ζύμωση και η απόσταξη σε παρόμοια διαδικασία με την τεκίλα.

Πες μου ποια τεκίλα προτιμάς, να σου πω ποιο cocktail θα ετοιμάσεις απόψε

Οι βασικές διαφορές

1. Φυτά Αγαύης: Η τεκίλα παράγεται μόνο από τη μπλε αγαύη, ενώ το μεσκάλ μπορεί να παραχθεί από πολλά διαφορετικά είδη αγαύης, με τη πιο συχνή να είναι η espadín.

2. Γεωγραφική Προέλευση: Η τεκίλα έχει πιο περιορισμένη γεωγραφική προστασία, με την κύρια παραγωγή να επικεντρώνεται στην περιοχή της Χαλίσκο, ενώ το μεσκάλ μπορεί να παραχθεί σε περισσότερες περιοχές.

3. Διαδικασία Παραγωγής: Η κύρια διαφορά στην παραγωγή είναι ότι η τεκίλα δημιουργείται σε μοντέρνους φούρνους, ενώ το μεσκάλ ψήνεται παραδοσιακά σε φούρνους που βρίσκονται μέσα σε λάκκους, δίνοντας το καπνιστό προφίλ στη γεύση του.

4. Γεύση: Η τεκίλα έχει πιο καθαρή και φρουτώδη γεύση, ειδικά στις κατηγορίες Blanco, ενώ το μεσκάλ έχει πιο πολύπλοκη και καπνιστή γεύση λόγω του τρόπου που ψήνονται οι καρδιές της αγαύης.

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved