Στο Pulp Fiction, δοκιμάζοντας μια δαγκωνιά από το burger των Big Kahuna, ο χαρακτήρας του Samuel Jackson, Julius, αναφέρει το burger ως τον ακρογωνιαίο λίθο της αμερικανικής διατροφής. Και δεν έχει άδικο. Για μια χώρα όπου το cheeseburger είναι βασικό γεύμα της ημέρας, δεν είναι ασυνήθιστο ότι η Αμερική έχει συνδεθεί μαζί του. Όμως οι ρίζες του cheeseburger που σήμερα γιορτάζει την ομώνυμη Παγκόσμια Ημέρα του, έρχονται από το μακρινό παρελθόν. Μέχρι και 12.000 χρόνια πίσω.
Ας ξεκινήσουμε με το κρέας. Πίσω στα πολύ παλιά χρόνια, όταν οι άνθρωποι με το ζόρι είχαν ανακαλύψει τον τροχό, τα άγρια βόδια που ονομάζονταν aurochs, εξημερώθηκαν χωριστά σε δύο διαφορετικά μέρη: την κοιλάδα του Ινδού (σημερινό Πακιστάν) και πιθανώς τη βορειοανατολική Αφρική πριν από 10.000-8.000 χρόνια π.Χ. Από εκεί, τα εξημερωμένα βοοειδή εξαπλώθηκαν στις ηπείρους της Αφρικής, της Ασίας και της Ευρώπης.
Τα βοοειδή ήταν ένα από τα πρώτα θηλαστικά που εξημερώθηκαν. Παρέχουν πολλά χρήσιμα προϊόντα που χρησιμοποιούνται για κατανάλωση (κρέας, γάλα, λίπος) και κατασκευή εργαλείων (κέρατα, οπλές, δέρματα). Επιπλέον, το μεγάλο τους μέγεθος τους επέτρεπε να τραβούν βαριά αντικείμενα όπως άροτρα για καλλιέργεια. Λόγω της σημασίας τους, πολλές θρησκείες και πολιτισμοί θεωρούσαν τα βοοειδή ιερά. Στην Αρχαία Αίγυπτο, πολλοί από τους θεούς τους είχαν μορφές βοοειδών, συμπεριλαμβανομένων των Hathor, Ptah, Menthu. Οι Αρχαίοι Έλληνες συχνά χρησιμοποιούσαν βοοειδή ως θυσίες στους θεούς, ενώ μέχρι και σήμερα οι Ινδουιστές δεν τρώνε κρέας βοοειδών.
Τέλος, ένα cheeseburger δύσκολα θα ήταν cheeseburger χωρίς το τυρί. Το τυρί παρασκευαζόταν αρχικά από κατσικίσιο ή πρόβειο γάλα. Η τυροκομία ξεκίνησε πριν από περισσότερα από 4.000 χρόνια, αλλά το πώς ξεκίνησε είναι άγνωστο. Ο θρύλος λέει ότι ήταν ένας Άραβας έμπορος που κατά λάθος δημιούργησε το πρώτο τυρί. Έβαλε το γάλα του σε ένα πουγκί φτιαγμένο από στομάχι προβάτου καθώς διέσχιζε την έρημο. Τα στομάχια των προβάτων περιέχουν ένα ένζυμο που ονομάζεται πυτιά και όταν το γάλα αντέδρασε χημικά στο ένζυμο και τη θερμότητα από τον ήλιο, διαχωρίστηκε σε τυρόπηγμα και ορό γάλακτος. Το τυρόπηγμα είναι αυτό που συνήθως αποκαλούμε τυρί.
Αν και η προέλευση της τυροκομίας παραμένει ασαφής, οι Ρωμαίοι ήταν οι πρώτοι που έκαναν την τυροκομία μια ευρέως διαδεδομένη βιομηχανία. Η παλαίωση και το κάπνισμα τυριού επεκτείνει τη διάρκεια ζωής του προϊόντος, επέτρεψε στους Ρωμαίους στρατιώτες να το παίρνουν μαζί τους σε εκστρατείες. Στο απόγειο της, η Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία εμπορεύονταν εκατοντάδες διαφορετικά είδη τυριών.
Αλλά ποιος έκανε το πάντρεμα τυριού και μπιφτεκιού; Κανένας άλλος από τον 16χρονο Lionel Sternberger. Ο πατέρας του είχε σαντουιτσάδικο και μια μέρα το 1924, ο Lionel έβαλε μια φέτα αμερικανικό τυρί σε ένα από τα χάμπουργκερ του πατέρα του. Το ονόμασε «χάμπουργκερ τυριού». Μια δεκαετία αργότερα, ένα εστιατόριο Kaelin's στο Λούισβιλ του Κεντάκι έδωσε στο σάντουιτς το όνομα "cheeseburger", το οποίο πήρε τα δικαιώματα το 1935 ο Louis Ballast του Humpty Dumpty Drive-In.
Όλες οι μεγάλες ιδέες κρατάνε. Γι’ αυτό και το τρώμε μέχρι σήμερα.