Το BenRiach συστήνει το πρώτο του single malt 50 ετών

Το παλαιότερο μπουκάλι Benriach που έχει παραχθεί ποτέ έρχεται επιτέλους στις ΗΠΑ τον επόμενο μήνα, αλλά έχουμε την αίσθηση ότι αυτή η εμφιάλωση 50 ετών δεν θα αφήσει κανέναν  αδιάφορο – παρότι γνωρίζουμε ήδη ότι δύσκολα θα βρούμε μια φιάλη.

Το Benriach 1966 Cask Aged 50 Year είναι μια περιορισμένη έκδοση από το αποστακτήριο Benriach και ένας από τους καλύτερους παραγωγούς Speyside που υπάρχουν σήμερα.  Το βαρέλι -το οποίο επίσημα αναφέρεται ως Bourbon Cask 2383- γεμίστηκε για πρώτη φορά στις 21 Σεπτεμβρίου 1966. Ενώ η τιμή των 25.000 δολαρίων θα ήταν κανονικά το σημαντικότερο εμπόδιο για να το αποκτήσεις, είναι ο περιορισμός στις φιάλες που είναι το πραγματικό πρόβλημα. Επειδή μόνο ένα βαρέλι χρησιμοποιήθηκε για τη δημιουργία αυτής της έκφρασης, υπήρχε ήδη μέγιστος όγκος υγρού μόλις μερικές εκατοντάδες μπουκάλια.

bnriach50a

Σε αυτή την περίπτωση, τα νούμερα εκτιμάται ότι είναι μόλις μερικές δεκάδες, με μόνο τέσσερις να εισάγονται στην αγορά των ΗΠΑ, ενώ οι υπόλοιπες θα διανεμηθούν σε Ευρώπη και Ασία. Το Benriach 1966 Cask Aged 50 Years φυλάσσεται σε μια ειδική κρυστάλλινη φιάλη, κατασκευασμένη στη Σκωτία από την Glasstorm. Κάθε φιάλη παρουσιάζεται σε ένα κουτί παρουσίασης φτιαγμένο από τον τεχνίτη John Galvin, με το σχέδιο του να είναι εμπνευσμένο από την πολύχρωμη σειρά εκλεκτικών βαρελιών που γεμίζουν τις αποθήκες του Benriach, όπου η έκφραση έχει καλλιεργηθεί τον τελευταίο μισό αιώνα.

Σύμφωνα με την master blender, Rachel Barrie, στη μύτη μπορεί κανείς να βρει μέλι και ξύλο βελανιδιάς, κάστανο και κεράσια maraschino, απαλό μέλι ακακίας και νάρκισσο. Η εκλεπτυσμένη του παλέτα είναι πιο φρουτώδης με χουρμάδες, μήλα και μπαχαρικά, ίχνη από αχλάδι και γκρέιπφρουτ.

Καλόπιοτο σε όσους το αντέχει η τσέπη τους.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved