Πόσο φρέσκο είναι το ψάρι που τρως;

Πριν το διαλέξεις φρόντισε να το έχεις μελετήσει από τα σημεία του.

Επειδή κανείς μας δεν θέλει να τρώει ό,τι να ‘ναι, το ψάρι είναι ζόρικη περίπτωση. Προτού το αγοράσεις για την κουζίνα ή στην ταβέρνα, φρόντισε να το έχεις μελετήσει στα σημεία.

Η μύτη δεν κάνει ποτέ λάθος

Η μυρωδιά του ψαριού μπορεί να φαίνεται άσχημη στους περισσότερους από εμάς, αλλά ακόμα και οι σεφ ξέρουν πως υπάρχει αλήθεια στο ρητό «το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι». Όταν πρόκειται να το αγοράσεις για το σπίτι ή να το φας στην ταβέρνα, βεβαιώσου ότι το ψάρι έχει ήπιο άρωμα και η μυρωδιά δεν είναι έντονη ή ξινή. Η έντονη μυρωδιά υποδηλώνει ότι το ψάρι είναι μπαγιάτικο ή έχει συντηρηθεί με χημικά. Και τις περισσότερες φορές συνεχίζεται ακόμα και όταν είναι μαγειρεμένο.

Φάτε μάτια ψάρια

Αλάνθαστος οδηγός που προτού το μάθουμε από τους μεγάλους σεφ, τους μάθαμε πρώτα από τις μανάδες και τις γιαγιάδες μας. Όταν τα μάτια του ψαριού είναι καθαρά και δεν έχουν θαμπάδα ή δεν φαίνονται βυθισμένα, είναι 100% φρέσκα. Το ψάρι έχει μάτια διαμπερή και λαμπερά, ακριβώς επειδή είναι φρέσκο και βγήκε από τη θάλασσα.

Ακόμα και η υφή το μαρτυράει

Το φρέσκο ψάρι έχει σφιχτή υφή τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. Είναι γυαλιστερό, δεν δείχνει θαμπό και έχει επίσης λεπιδωτή υφή. Ένας καλός τρόπος για να καταλάβεις ότι είναι φρέσκο με το άγγιγμα, είναι να μην βγαίνουν με ευκολία τα λέπια όταν τα τραβάς. Αν αυτό γίνεται εύκολα, το ψάρι είναι μπαγιάτικο.

Τέλος, τα βράγχια

Εξίσου βασικό για να εξακριβώσεις πως το ψάρι είναι φρέσκο, απλώς σήκωσε τα βράγχια και ελέγξτε αν το εσωτερικό του ψαριού έχει έντονο κοκκινωπό ροζ χρώμα. Στην πραγματικότητα, το φρέσκο ​​ψάρι θα έχει μια ελαφρά υγρή υφή και δεν θα είναι στεγνό. Αυτό διασφαλίζει ότι τα ψάρια προέρχονται από τη θάλασσα και δεν έχουν μείνει σε κάποιο ψυγείο. Στο πορτοκαλοκόκκινο χρώμα που εμφανίζουν κάποια βράγχια, σημαίνει πως το ψάρι είναι τουλάχιστον τριών ημερών.  

Επειδή κανείς μας δεν θέλει να τρώει ό,τι να ‘ναι, το ψάρι είναι ζόρικη περίπτωση. Προτού το αγοράσεις για την κουζίνα ή στην ταβέρνα, φρόντισε να το έχεις μελετήσει στα σημεία.

 

 

Η μύτη δεν κάνει ποτέ λάθος

Η μυρωδιά του ψαριού μπορεί να φαίνεται άσχημη στους περισσότερους από εμάς, αλλά ακόμα και οι σεφ ξέρουν πως υπάρχει αλήθεια στο ρητό «το ψάρι βρωμάει από το κεφάλι». Όταν πρόκειται να το αγοράσεις για το σπίτι ή να το φας στην ταβέρνα, βεβαιώσου ότι το ψάρι έχει ήπιο άρωμα και η μυρωδιά δεν είναι έντονη ή ξινή. Η έντονη μυρωδιά υποδηλώνει ότι το ψάρι είναι μπαγιάτικο ή έχει συντηρηθεί με χημικά. Και τις περισσότερες φορές συνεχίζεται ακόμα και όταν είναι μαγειρεμένο.

Φάτε μάτια ψάρια

Αλάνθαστος οδηγός που προτού το μάθουμε από τους μεγάλους σεφ, τους μάθαμε πρώτα από τις μανάδες και τις γιαγιάδες μας. Όταν τα μάτια του ψαριού είναι καθαρά και δεν έχουν θαμπάδα ή δεν φαίνονται βυθισμένα, είναι 100% φρέσκα. Το ψάρι έχει μάτια διαμπερή και λαμπερά, ακριβώς επειδή είναι φρέσκο και βγήκε από τη θάλασσα.

Ακόμα και η υφή το μαρτυράει

Το φρέσκο ψάρι έχει σφιχτή υφή τόσο στο εξωτερικό όσο και στο εσωτερικό. Είναι γυαλιστερό, δεν δείχνει θαμπό και έχει επίσης λεπιδωτή υφή. Ένας καλός τρόπος για να καταλάβεις ότι είναι φρέσκο με το άγγιγμα, είναι να μην βγαίνουν με ευκολία τα λέπια όταν τα τραβάς. Αν αυτό γίνεται εύκολα, το ψάρι είναι μπαγιάτικο.

Τέλος, τα βράγχια

Εξίσου βασικό για να εξακριβώσεις πως το ψάρι είναι φρέσκο, απλώς σήκωσε τα βράγχια και ελέγξτε αν το εσωτερικό του ψαριού έχει έντονο κοκκινωπό ροζ χρώμα. Στην πραγματικότητα, το φρέσκο ​​ψάρι θα έχει μια ελαφρά υγρή υφή και δεν θα είναι στεγνό. Αυτό διασφαλίζει ότι τα ψάρια προέρχονται από τη θάλασσα και δεν έχουν μείνει σε κάποιο ψυγείο. Στο πορτοκαλοκόκκινο χρώμα που εμφανίζουν κάποια βράγχια, σημαίνει πως το ψάρι είναι τουλάχιστον τριών ημερών.  

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved