Ο καθένας από εμάς έχει μία ιστορία να πει «γραμμένη» με τεκίλα και την παρέα του να πρωταγωνιστεί. Και είναι λογικό, αφού η τεκίλα συνοδεύει από πάντα τις πιο ωραίες στιγμές με τα φιλαράκια μας σε όποια εποχή και να βρισκόμαστε. Αν προσθέσεις σε όλα τα παραπάνω και την αυθεντικότητά της, χάρη σε μία συνταγή που παραμένει αναλλοίωτη από το 1959 περίπου, αλλά και την καταγωγή της -ναι, Μεξικό, προφανώς- η τεκίλα είναι μία από τις αγαπημένες μας επιλογές. Μήπως, όμως, έφτασε η στιγμή να μάθουμε ένα κομμάτι από την ιστορία της;
Η απάντηση είναι «ναι» και αυτό γιατί άπαξ και μάθουμε την ιστορία της και τον τρόπο παραγωγής της, μεγιστοποιείται η απόλαυση μόλις την ξανά γευτούμε, διότι αντιλαμβανόμαστε πια μέχρι και τις νότες της. Κάτι τέτοιο πρόκειται να συμβεί και με την τεκίλα El Tequileño. Οπότε πάμε να ξεκινήσουμε την πιο «γευστική» ιστορική αναδρομή;
Η ιστορία του Mexico best kept secret
Η ιστορία της El Tequileño, λοιπόν, αρχίζει την Πρωτοχρονιά του 1959. Τότε ήταν που ο ιδρυτής της Don Jorge Salles Cuervo αποφάσισε ότι ήταν καιρός να αφήσει το δικό του σημάδι σε αυτόν τον κόσμο. Έτσι και έκανε, δημιουργώντας μία ποιοτική τεκίλα γεννημένη από πάθος και με έμφαση στον τόπο «γέννησής» της, δηλαδή την πόλη Τεκίλα της πολιτείας Jalisco.
Φτάνοντας στο σήμερα, πάνω από εξήντα τέσσερα χρόνια αργότερα, η El Tequileño παράγεται στο ίδιο μέρος -το αποστακτήριό της «La Guarreña» στην πόλη Τεκίλα που παράγει μόνο τη δική του τεκίλα- και με την ίδια συνταγή. Και αυτό, γιατί στη μακροχρόνια πορεία της «έπαιξαν» καθοριστικό ρόλο ο γιος του ιδρυτή, Juan Antonio Salles και αργότερα ο εγγονός του, Antonio (Tony) Salles. Ο τελευταίος, μάλιστα, αποτελεί τώρα τον Master Distiller της El Tequileño, όπου δεκαετίες μετά το ξεκίνημά της, συνεχίζει την παράδοση της ποιότητας, της ακεραιότητας και της αυθεντικότητάς της.
Το «κλειδί» της επιτυχίας της El Tequileño
Ποιο είναι, ωστόσο, το «κλειδί» της επιτυχίας της El Tequileño; Φυσικά, το περιβάλλον, για αυτό οι άνθρωποι πίσω από την παραγωγή της διαθέτουν το δικό τους εργοτάξιο κομποστοποίησης, όπου το 98% των οργανικών υπολειμμάτων της παραγωγής τους ανακυκλώνεται για τη δημιουργία ενός φυσικού λιπάσματος, που χρησιμοποιείται για τον εμπλουτισμό της επόμενης γενιάς αγαύης. Είναι, επίσης, εξαιρετικά διάφανοι σχετικά με τη διαδικασία παραγωγής και κάπως έτσι, δημιουργούν μία «καθαρή» τεκίλα. Τι σημαίνει αυτό;
Ότι το άρωμα, η γεύση, το χρώμα και η ένταση της El Tequileño είναι φυσικά, και χωρίς πρόσθετα, για να μην αλλοιώνεται η γεύση, η μυρωδιά ή η εμφάνισή της. Έτσι, κάθε έκφραση, κάθε μπουκάλι δημιουργείται προσεκτικά «σταγόνα προς σταγόνα» -χωρίς συντομεύσεις, μόνο με τρία σχολαστικά επιλεγμένα συστατικά: Μπλε αγαύη Weber από την περιοχή Los Altos de Jalisco, φυσική μαγιά και νερό ηφαιστειακής πηγής El Volcán de Tequila, πλούσιο σε μεταλλικά στοιχεία.
Έπειτα, την αποστάζουν σε χάλκινους αποστακτήρες και τη διατηρούν σε ξύλινα βαρέλια, ώστε να αποκτήσει καλύτερη γεύση και μακρύ φινίρισμα. Έτσι, πίνοντας μία γουλιά από την El Tequileño Blanco, την El Tequileño Reposado ή τη μοναδική Reposado Rare -οι επιλογές βέβαια δεν σταματούν εδώ, μπορούμε να δώσουμε ξεχωριστή «γεύση» γλυκιάς μαγειρεμένης αγαύης, νότες βελανιδιού, ή ελαφριά πικάντικη γεύση στις στιγμές μας.
Σημείωση: Αν ποτέ βρεθείς στην πόλη Τεκίλα, μην χάσεις την ευκαιρία να επισκεφτείς το αποστακτήριο της El Tequileño, για να δοκιμάσεις την τεκίλα, ακριβώς εκεί που παρασκευάζεται.