Το παλιότερο κοκτέιλ στον κόσμο είναι για τους λάτρεις του ουίσκι

Με μια γουλιά του σε ταξιδεύει στον Αμερικανικό Νότο. 

Αυτό που έβρισκα πάντα γοητευτικό γράφοντας για spirits δεν είναι μόνο η πρόταση για να απολαύσεις κάτι διαφορετικό, αλλά και το γεγονός ότι έβρισκα πολύ ενδιαφέρουσα την ιστορία τους. Ουσιαστικά, μιλάμε για το πώς έφτασαν στο ποτήρι μας στο μπαρ και από το πού «κρατάει η σκούφια τους». Ένα από τα κοκτέιλ με μεγάλη ιστορία είναι και το Sazerac, που είναι ένα ταξίδι στον χρόνο και στη γεύση. Αυτο το μοναδικό κοκτέιλ παντρεύει την κληρονομιά δύο διαφορετικών πολιτισμών - της Αρμενικής και της Νέας Ορλεάνης - με το αποτέλεσμα να αιχμαλωτίζει τις αισθήσεις.

Πίνουμε ξανά espresso martini;

Ένα ταξίδι στον Αμερικανικό Νότο

Χρονικά το βρίσκουμε να έχει τις ρίζες του τον 19ο αιώνα, όπου παρασκευάστηκε για πρώτη φορά από τον Antoine Peychaud. Ειδικότερα, λέγεται ότι το 1834 ο φαρμακοποιός Antoine Peychaud κάλεσε τους φίλους του για ένα κονιάκ. Είχε προσθέσει νερό, λεμόνι, ζάχαρη και bitters που ο ίδιος είχε φτιάξει. Η ιστορία αναφέρει ότι ένας από τους προσκεκλημένους, ο οποίος ήταν έμπορος ποτών, ο Sewell T. Taylor γοητεύτηκε τόσο που θέλησε να το βγάλει στην αγορά. Συμφώνησε με τον φαρμακοποιό λοιπόν, να κυκλοφορήσουν το κοκτέιλ στα μπαρ της Νέας Ορλεάνης με την αποκλειστική χρήση του κονιάκ Sazerac du Fauge et Fils.

 

 

Η δεύτερη εκδοχή αναφέρει ότι δημιουργήθηκε το 1858 από τον Leon Lamothe στο Sazerac Coffee House του John B. Schiller που του άνηκε επίσης η γαλλική εταιρεία παραγωγής κονιάκ, Sazerac du forge et.

Μιλώντας πάντως για ένα κοκτέιλ που χρονολογείται κάπου το 1800 όποια εκδοχή και αν πάρουμε έχουν προκύψει αρκετές παραλλαγές. Κάποια στιγμή το κονιάκ αντικαταστάθηκε από bourbon ή rey whisky και στα υλικά προστέθηκε λίγο αψέντι.

Negroni vs Boulevardier: Πώς να επιλέξεις σωστά ανάμεσα στα δύο

Πώς να το φτιάξεις

Στον κόσμο των κοκτέιλ, το Sezarac ξεχωρίζει ως fusion δείγμα. Είτε το απολαμβάνεις ως απεριτίφ είτε ως βραδινό ποτό.

Yλικά:

60 ml κονιάκ ή bourbon ή rey whisky
1 κύβος ζάχαρης
μερικές σταγόνες αψέντι
2 σταγόνες Peychaud´s bitters

Eκτέλεση: Βάλε τις σταγόνες από τα bitters σε έναν κύβο ζάχαρης και άστο να μουλιάσει σε ένα χαμηλό ποτήρι. Πρόσθεσε την αλκοολική βάση και ανακάτεψε μέχρι να ενωθούν. 

Σε ένα old-fashioned παγωμένο ποτήρι πρόσθεσε μερικές σταγόνες αψέντι και γύρνα το ποτήρι για να απλωθούν. Ρίξε το υπόλοιπο μείγμα στο ποτήρι και μπορείς να γαρνίρεις με λεμόνι.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved