Ποιο είναι το ποτό που σου δημιουργεί το χειρότερο hangover; Να πέσουν τα στοιχήματα παρακαλώ. Ούζο, τεκίλα, ουίσκι, βότκα φαντάζουν ως τα μεγάλα φαβορί. Αλλά αυτή τη φορά κερδίζει το μεγάλο αουτσάιντερ. Το “μαύρο άλογο” που δεν περίμενε κανείς.
Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου της Καλιφόρνιας, το κόκκινο κρασί είναι το χειρότερο για hangover. Σύμφωνα με τα ευρήματα, υπάρχει μία ουσία στο κόκκινο κρασί, γνωστή ως κερκετίνη, η οποία μπορεί να είναι ο ένοχος πίσω από την ταχεία εμφάνιση πονοκεφάλων που προκαλούνται σε πολλούς πότες.
Η κερκετίνη, ένα αντιοξειδωτικό που πωλείται και ως συμπλήρωμα υγείας λόγω των υποτιθέμενων πλεονεκτημάτων του, φαίνεται να αποκτά διαφορετικό ρόλο όταν συνδυάζεται με το αλκοόλ. Ο χημικός οίνου και ομότιμος καθηγητής Andrew Waterhouse από το Τμήμα Αμπελουργίας και Οινολογίας του UC Davis εξηγεί ότι μόλις η κερκετίνη εισέλθει στην κυκλοφορία του αίματος, ο οργανισμός τη μετατρέπει σε γλυκουρονίδιο της κερκετίνης. Αυτός ο μεταβολίτης εμποδίζει απροσδόκητα την ικανότητα του οργανισμού να επεξεργάζεται αποτελεσματικά το αλκοόλ.
Το αποτέλεσμα αυτής της διακοπής είναι η συσσώρευση ακεταλδεΰδης, μιας γνωστής τοξίνης, εντός του συστήματος. Η επικεφαλής συγγραφέας Dr. Apramita Devi διευκρινίζει ότι η ακεταλδεΰδη (αιθανόλη) είναι ερεθιστικό και προκαλεί φλεγμονή, η οποία μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως έξαψη του προσώπου, πονοκεφάλους και ναυτία. Αυτά ακριβώς είναι τα συμπτώματα που πολλοί αποδίδουν στον φοβερό "πονοκέφαλο από κόκκινο κρασί".
Είναι ενδιαφέρον ότι η ικανότητα μεταβολισμού της ακεταλδεΰδης διαφέρει από άτομο σε άτομο λόγω γενετικών διαφορών. Περίπου το 40% των Ανατολικοασιατών, για παράδειγμα, έχουν μια ενζυμική ανεπάρκεια που επιβραδύνει τη διάσπαση της ακεταλδεΰδης, γι' αυτό και αυτός ο πληθυσμός μπορεί να εμφανίσει πιο σοβαρές αντιδράσεις στο κόκκινο κρασί.
Την επόμενη φορά που θα βρεθεί ένα μπουκάλι κόκκινο κρασί μπροστά σου, αξίζει να θυμάσαι αυτήν την έρευνα και μετά να παραγγείλεις.