Πόσο «ιεροσυλία» είναι να τρως μακαρόνια από φακές;

Μήπως να δοκίμαζες, πρώτα, πριν κατακρίνεις αυτή τη σύγχρονη τάση;

Τα τελευταία χρόνια όλα οδηγούν σε μία «πράσινη κατεύθυνση» προκαλώντας μια σειρά από αλλαγές στις άλλοτε γνωστές και καθημερινές μας συνήθειες. Ας δώσω μερικά παραδείγματα, κρέας που δεν είναι κρέας, αλκοόλ που δεν είναι αλκοόλ μέχρι και τζιν χωρίς αλκοόλ υπάρχει πλέον. Και όλα αυτά στο πλαίσιο μιας ισορροπημένης διατροφής. Το πόσο πολύ αλλάζει το φαγητό μας αρκεί μία βόλτα στο σούπερ μάρκετ για να το καταλάβεις. Ένα από αυτά που έχουν αλλάξει τελευταία είναι μέχρι και τα κλασικά μακαρόνια και όταν λέω μακαρόνια εννοώ τα απλά εκείνα που είναι σπαγγέτι, ούτε τορτελίνια, ούτε ραβιόλια, ούτε καν κανελόνια. Θα έχεις προσέξει ότι όταν πας να πάρεις μακαρόνια υπάρχουν και διάφορες εναλλακτικές προτάσεις όπως ζυμαρικά από αρακά; Πώς το σκέφτεσαι να βάλεις σε σπαγγέτι από κόκκινες φακές, σάλτσα βασιλικού με λίγη παρμεζάνα;

Μια ωδή στην comfort παρηγοριά της ετοιματζίδικης πέστο βασιλικού

Αυτή η φάση επαναπροσδιορισμού στο φαγητό φέρνει πολλές φορές αισθήματα αμηχανίας. Πας να πάρεις κρέας και δεν είναι κρέας, πας να πάρεις τυρί και δεν είναι καν τυρί και τελικά όλα αυτά οδηγούν σε μία πιο υγιή ζωή ή καλύτερα να κάνεις αποχή από συγκεκριμένα προϊόντα; Γιατί να πάρεις μακαρόνια από ρεβίθια και γιατί να μην φας σκέτα ρεβίθια; Τα ζυμαρικά δεν έχουν μία συγκεκριμένη σύσταση από καθαρισµένο σιµιγδάλι σκληρού σιταριού; Άρα, γιατί να μην πάρεις το «καθαρόαιμο» και από την άλλη γιατί υπάρχει τόσο αυξημένη ζήτηση που ακόμη και οι μικρές επιχειρήσεις τροφίμων φτιάχνουν «εναλλακτικά προϊόντα»;

 

 

To eat or not to eat

Κατ΄αρχάς, αυτα τα ιδιότυπα «μακαρόνια» φτιάχνονται από διάφορα είδη δημητριακών, σπόρων ή οσπρίων και συνήθως είναι λύση για τα άτοµα µε κάποια αλλεργία ή δυσανεξία στη γλουτένη. Επίσης,είναι πλούσια σε φυτικές πρωτεΐνες και έχουν λίγους υδατάνθρακες, άρα κατάλληλα και για διατροφή. Στα θετικά είναι ακόμη ότι σε χορταίνουν, δημιουργώντας αίσθημα κορεσμού. Επίσης είναι ευεργετικά για τον οργανισμό, καθώς σε γενικές γραμμές έχουν ένα καλό διατροφικό προφίλ. Οπότε για αυτό πλέον έχουν μπει στα ράφια των σούπερ μάρκετ και ορθώς έχει γίνει αυτό για να απολαμβάνουν όλοι όσοι δεν μπορούν μία εναλλακτική στα ζυμαρικά -όμως τελικά για κάποιον που τα αγαπάει είναι όντως λύση ή είναι μία ακόμη μόδα;

Μανιάτικη Τσουχτή: Ποιος είπε ότι αυγά και μακαρόνια δεν κάνουν «χωριό»;

Θα δείξει θα πω, θα φανεί στο μέλλον. Ακόμη, μπορείς να κάνεις συνδυασμούς όπως θα έκανες και με τα κλασικά μακαρόνια. Δεν χρειάζεται να είσαι μόνο vegan για να τα επιλέξεις, οπότε μπορείς να φτιάξεις μια bolognese και να τα συνδυάσεις. Η «ένσταση» μου είναι ότι αν σε καλύπτει γευστικά-το οποίο σημαίνει πολύ απλά, ότι αν σου κάνει η γεύση του φυσικά και να τα τρως, αν δεν σου κάνει μην πιέζεις τον εαυτό σου. Σιγουρα καλό θα ήταν να δοκιμάσεις διαφορετικές προτάσεις στα φαγητά, απλά πιστεύω στις «καθαρές» γεύσεις ότι τα μακαρόνια είναι μακαρόνια και το κρέας είναι κρέας. Αλλά αυτό είναι κάτι προσωπικό και μπορεί κάποιος να συμφωνήσει μαζί μου μπορεί και όχι. Όπως και να έχεις, για να απορρίψεις κάτι πρέπει πρώτα να το δοκιμάσεις, αυτό είναι το σωστό.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved