Είσαι μόνος στο σπίτι. Τώρα αυτό δεν ξέρω αν είναι καλό ή κακό, το μόνο σίγουρο είναι ότι πρέπει να μάθεις να «επιβιώνεις». Μπορεί να είσαι εργένης, μπορεί να έχεις μόλις χωρίσει ή μπορεί απλώς να είσαι φοιτητής. Σε όποια κατηγορία και να βρίσκεσαι, μπορούμε να σε βοηθήσουμε στην «επιβίωση», η οποία να θυμάσαι ότι ξεκινάει από την κουζίνα. Το φαγητό που καταναλώνουμε είναι η ενέργεια μας για την ημέρα, άρα η σημασία του για τη ζωή μας είναι τεράστια. Αν είσαι εντελώς αρχάριος οι παρακάτω συμβουλές, θα σε βοηθήσουν να βάλεις μία τάξη στην κουζίνα και στο φαγητό σου.
1. Συστατικά
Αν δεν έχεις ιδέα από μαγειρική, αν ξέρεις μόνο από BBQ τότε πρέπει να αρχίσουμε με τα πολύ βασικά. Τα περισσότερα φαγητά έχουν κάποια κοινά συστατικά, όπως αλάτι, πιπέρι, ελαιόλαδο, ρίγανη, ντομάτες, κρεμμύδια και σκόρδα. Οπότε αυτά τα υλικά σίγουρα δεν πρέπει να λείπουν από την κουζίνα σου.
2. Μπαχαρικά
Τα μπαχαρικά παίζουν τεράστιο ρόλο στη μαγειρική, καθώς είναι αυτά που αναβαθμίζουν τη γεύση στο φαγητό. Μπορείς σιγά-σιγά να αρχίζεις να μαθαίνεις περισσότερα γύρω από αυτά και να δεις το πόσο εύκολα μικρές προσθήκες μπορούν να ενισχύσουν τη γεύση του φαγητού.
3. Τα βασικά
Φυσικά, δεν θα ξεκινήσεις με μουσακά, όμως θα σου πω ότι τα πολλά από τα φαγητά της ελληνικής κουζίνας μαγειρεύονται με τον ίδιο τρόπο. Για παράδειγμα, οι φακές, τα φασόλια, οι γίγαντες είναι φαγητά με παρόμοια υλικά, οπότε θα δεις πως μαθαίνοντας να κάνεις φακές θα σου είναι πιο εύκολο να κάνεις φασόλια και πάει λέγοντας.
4. Συνταγές
Άρχισε να ψάχνεις για συνταγές στο internet ή ρώτα τη μαμά σου. Πήγαινε βήμα-βήμα, δες φαγητά για αρχάριους και ξεκίνα. Συμβουλή: Να διαβάζεις καλά τις συνταγές, αυτό είναι το 50% της επιτυχίας. Επίσης, να ξέρεις πως ακόμη και μία απλή μακαρονάδα μπορεί με ελάχιστα υλικά να αναβαθμιστεί. Για παράδειγμα δες: Πώς θα φτιάξεις σαν επαγγελματίας την aglio e olio.
Επίσης, μπορείς να δοκιμάζεις εύκολες συνταγές, όπως ομελέτα φούρνου. Επίσης, μην ξεχνάς να ετοιμάζεις γρήγορα, αλλά θρεπτικά γεύματα, όπως ψάρι με βραστά λαχανικά. Πήγαινε σε ιχθυοπωλείο, και ζήτα να σου καθαρίσουν ψάρια και μπορείς να τα ψήσεις στον φούρνο με λίγο αλάτι και πιπέρι.
5. Ψώνιζε έξυπνα
Δεν χρειάζεται να πηγαίνεις κάθε μέρα σούπερ μάρκετ. Φτιάξε μια λίστα με όσα θες να έχεις στο σπίτι και με τα υλικά που θα χρειαστείς. Μπορείς να έχεις στο ψυγείο σου αυγά, φέτα, ρύζι, τοστ ακόμη και κομμένες σαλάτες. Πολύ σημαντικό είναι να μάθεις και τον κρεοπώλη της γειτονιάς σου. Θα παίρνεις το κρέας που θέλεις σε μερίδες για να βγάζεις όσο θέλεις εσύ κάθε φορά. Σιγά-σιγά θα αρχίζεις να βλέπεις την ποιότητα του σπιτικού φαγητού και θα θες να το εξελίξεις περισσότερο. Δώσε απλά χρόνο.