Τίποτα καλύτερο από μια κρύα μπίρα, έτσι δεν είναι. Πόσο μάλλον όταν έχουμε καλοκαίρι που βαράνε οι καύσωνες σαν τρελοί και ανυπομονείς να ανοίξεις μία στο μπαλκόνι με φίλους. Έχεις προνοήσει να είναι στο ψυγείο, κάνεις και λίγη υπομονή για να παγώσεις και τα ποτήρια και στη συνέχεια την απολαμβάνεις. Σωστά; Αλλά αυτό δεν είναι πάντα το ζητούμενο.
Βέβαια το κομμάτι της παγωμένης μπίρας είναι και αυτό κομμάτι της ευχαρίστησης – ειδικά σε μία χώρα με ζέστη όπως η Ελλάδα. Όμως ανάλογα τη μπίρα, ανάλογα πηγάζει και η γεύση. Το τι μπίρα πίνεις, όχι μόνο παίζει ρόλο στο πώς σερβίρεται αλλά και σε τι θερμοκρασία. Κοινώς, το παγωμένο δεν κάνει για όλες τις μπίρες.
Διάβασε επίσης: Γιατί η μπίρα πάει περισσότερο με τα τυριά
Αρχικά να πούμε αυτό. Το παγωμένο ποτήρι επειδή ακριβώς παγώνει το στόμα σου, δεν σε αφήνει να γευτείς τις νότες και εμποδίζει τα αρώματα. Οι γευσιγνώστες τονίζουν πως γύρω στους 5 βαθμούς Κελσίου πρέπει να σερβίρονται οι pilsner και οι lager που έχουν πιο ελαφρύ σώμα (οι κλασσικές «ξανθές»), γιατί ακριβώς δεν διακατέχονται από πλήθος αρωμάτων και άλλων χαρακτηριστικών σε νότες. Οι μπίρες που έχουν λίγο πιο πλούσιο σώμα όπως είναι οι Weiss, οι Pale Ale, οι Saison, θέλουν 8-10 βαθμούς Κελσίου ώστε να τονιστεί η μαγιά και άλλα αρώματα, ενώ στους 12-14 βαθμούς θα πρέπει να σερβίρονται οι πιο δυνατές σε αρώματα και πιο γεμάτες σε σώμα, όπως είναι οι μοναστηριακές.
Οπότε μην έχεις στο νου σου πως κάθε μπίρα που έχεις στο ψυγείο πρέπει να μοιάζει λες και βγήκε από την κατάψυξη. Αν πας προς τα εκεί, καλύτερα να προτιμάς τις lager. Ωστόσο, για μια πιο πολύπλοκη σε αρώματα μπίρα, η θερμοκρασία δωματίου είναι σύμμαχός σου στην απόλαυση.
Πειραματίσου την επόμενη φορά.