Νομίζατε ότι όλα αυτά τα κιτς (απενοχοποιημένα φυσικά) πράγματα από τα 90s που προσγειώθηκαν στα ποτήρια μας, θα ερχόντουσαν χωρίς μια εσάνς από X-Files (εξίσου κιτς 90τίλα); Το κλασικό ποτήρι Martini, αυτό το μεγάλο V το οποίο σε πολλούς δημιουργεί μια φροϋδική σύνδεση με το V του μπικίνι, όχι μόνο κατάφερε να σταθεί και πάλι σαν σοβαρό σκεύος δίπλα στο πιο κλασάτο coupe, αλλά έφερε μαζί του και όλα εκείνα τα φοβερά και τρομερά ποτά από τα 90s. Χάρη στις σύγχρονες τεχνικές, τα καλύτερα υλικά και τους καλύτερα καταρτισμένους bartenders, μάθαμε ότι εκείνα τα ζαχαρούχα νεροπλύματα που έλεγαν κοκτέιλ πριν από 30 χρόνια, τελικά μπορούν να γίνουν κοκτέιλ αξιώσεων και μάλιστα να φιλοξενηθούν στο κλασικό ποτήρι Martini, τουλάχιστον μέχρι να το καταναλώσουμε.
@lil_antagonist.ttv #martini #bartender #lifehack #didyouknow #fypシ #secret #exposed ♬ original sound - Lil Antagonist
Ουδέν καλόν αμιγές κακού, για να παραφράσουμε τη γνωστή ρήση και οι γνωστοί άγνωστοι συνωμοσιολόγοι του TikTok ανακάλυψαν ότι με το ποτήρι Martini μας κλέβουν. Τα βίντεο που αποκαλύπτουν θεωρίες συνωμοσίας και πράγματα που δεν θέλουν (ποιοι;) να ξέρετε, καλύπτουν μια ευρεία γκάμα προϊόντων και υπηρεσιών, από του εξωγήινους, μέχρι κάτι hacks της κακιάς ώρας για τα κινητά, πρόκειται ουσιαστικά για ταχυδακτυλουργικά τρικ, κάποια καλοδουλεμένα, και άλλα εντελώς νηπιακού επιπέδου.
Στην περίπτωση του Martini glass, οι σύγχρονοι Αρχιμήδηδες πιστεύουν ότι αυτό το ποτήρι χωράει δύο κοκτέιλ και ο λόγος που έγιναν μόδα είναι να μας κλέβουν το μισό ποτό. Το motto που ακολουθεί την αποκάλυψη είναι το “cocktail catfished” και καλούν όποιον σερβίρεται το ποτό του σε ένα τέτοιο ποτήρι να ζητούν να το γεμίζουν μέχρι πάνω.
Η αλήθεια είναι ότι δεν έχουν όλα τα κοκτέιλ τον ίδιο όγκο, όπως και δεν σερβίρονται στα ίδια ποτήρια, όταν δεν μπεί και πάγος στο παιχνίδι, τότε δημιουργούνται οφθαλματάτες. Οφθαλματάτες τις οποίες πιστεύεις μόνο αν όταν μας δίδασκαν την ιστορία με τον Αρχιμήδη στην μπανιέρα του, εσύ έπαιζες ποδόσφαιρο.
Ναι, το κλασικό ποτήρι V του Martini μπορεί να φιλοξενήσει μεγαλύτερο όγκο υγρού από το πιο λεπτοκαμομένο coupe, αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι ο bartender θα αλλάξει τις δοσολογίες του κοκτέιλ λόγω του ποτηριού. Είναι σαν να ζητάς ένα Old Fashioned σε highball και να περιμένεις να φτάσει η στάθμη του ποτού μέχρι πάνω.
Martini, το κοκτέιλ που δεν ξέρει τι πάει να πει μόδα
Όλο αυτό θα ήταν σοσιαλμιντιακός χαβαλές, αλλά το virality αυτών των βίντεο μαρτυρά ότι υπάρχει όντως πολύς κόσμος που τα πιστεύει και από αυτή την κατάσταση βγαίνουν δύο συμπερασματα, ένα ανησυχητικό κι ένα απλά ενοχλητικό. Το ανησυχητικό είναι φυσικά η άγνοια για τα υγρά και τους όγκους. Μαζί με την ιστορία με το ποτήρι του Martini, κάποιοι θυμήθηκαν ότι και με τον πάγο σε κλέβουν. Ειδικά η μόδα με τον ένα μεγάλο πάγο που εξαναγκάζει τη στάθμη του ποτού να ανέβει ακόμα πιο ψηλά, κάποιοι τη θεωρούν καλοστημένο κόλπο.
Αυτό είναι κάτι που ενισχύεται από το ότι ο μεγάλος πάγος λιώνει πιο αργά, άρα δεν προλαβαίνει να νερώσει το ποτό, κι έτσι κάποιοι νομίζουν ότι πίνουν και λιγότερο ποτό. Εκεί ξεκινάει το ενοχλητικό. Μπορεί η παιδεία μας γύρω από το ποτό να έχει βελτιωθεί δραματικά από την εποχή της βότκας-πορτοκάλι, ωστόσο αυτό δεν είναι μια καθολική κατάσταση, ο drinking αναλφαβητισμός, ας τον πούμε έτσι, είναι ακόμα σθεναρός.
Όλη η δεκαετία του '90 σε ένα ποτήρι
Οι διαφορές στις τιμές των κοκτέιλ, ακόμα και στον κατάλογο του ίδιου μαγαζιού, δεν εξαρτάται μόνο από τον όγκο του υγρού, ακόμα κι αν υποθέσουμε ότι αυτή η παρεξήγηση έχει λυθεί. Εκτός από την τιμή των συστατικών ποτών, υπάρχουν και τα μη αλκοολούχα συστατικά, αλλά και η διαδικασία παρασκευής, ο κόπος του bartender κλπ.
Κανείς δεν γεννήθηκε ξέρωντας τα πάντα, γι’αυτό πριν μπεις στον πειρασμό να γίνεις vigilante του TikTok, μίλα με τον bartender πριν παραγγείλεις, θα χαρεί πάρα πολύ να σου εξηγήσει τα συστατικά και τον τρόπο παρασκευής του κοκτέιλ ώστε να καταλάβεις τι ακριβώς θα πιεις.