Η κρητική κουζίνα είναι κάτι παραπάνω από μοναδική στον κόσμο. Η κρητική κουζίνα είναι ολόκληρη φιλοσοφία και κουλτούρα, ενός τόπου τόσο ταλαιπωρημένου αλλά και ιστορικού που δεν χωράει ένα άρθρο για να ειπωθεί.
Δεν έχει να κάνει πως είμαι Κρητικός, σίγουρα όμως έχει να κάνει πως μεγάλωσα με αυτά τα φαγητά, με αυτές τις τόσο ιδιαίτερες γεύσεις. Η Κρήτη είναι ένα μέρος τόσο μοναδικό που αυτό φαίνεται και στην τόσο ιδιαίτερη κουζίνα του.
Διάλεξα 5 από τα πιο αγαπημένα μου πιάτα μέσα από την καρδιά της κρητικής κουζίνας και σας τα παρουσιάζω εδώ. Πιάτα που μεγάλωσαν γενιές και γενιές Κρητικών αλλά και όχι μόνο. Μία κουζίνα που έχει γίνει γνωστή αιώνες τώρα στα πέρατα του κόσμου. Πραγματικά τέτοιες γεύσεις δεν θα της βρεις πουθενά. Μόνο στην Κρήτη.
Χοχλιοί μπουμπουριστοί
Τι να πει κανείς γι' αυτό το αριστούργημα; Ό,τι και να πει θα είναι λίγο. Αν δεν γευτείς αυτό το θαύμα της γαστρονομίας τότε δεν έχεις ακόμη καταλάβει τι σημαίνει γεύση και υφή.
Πώς όμως μπορείς να τους φτιάξεις; Δεν είναι καθόλου δύσκολο.
Βάζουμε τα σαλιγκάρια σε µία λεκάνη µε νερό και τα αφήνουμε μέχρι να βγάλουν έξω τα κεφάλια τους (για τουλάχιστον μισή ώρα). Πλένουμε και καθαρίζουμε πολύ καλά τους χοχλιούς, αφαιρώντας τις μεμβράνες που υπάρχουν στο στόμιό τους και το κέλυφος. Σκορπίζουμε το μισό αλάτι στον πάτο ενός τηγανιού, όπου τοποθετούμε τους χοχλιούς με το στόμιό τους προς τα κάτω.
-Βάζουμε το τηγάνι στη φωτιά και σιγοψήνουμε χωρίς να προσθέσουμε λάδι ή νερό για 5 λεπτά.
-Στη συνέχεια, ρίχνουμε το ελαιόλαδο και αφήνουμε να ψηθούν για άλλα 5 λεπτά.
-Τους ανακατεύουμε με ένα πιρούνι, προσθέτουμε το ξίδι, το υπόλοιπο αλάτι, το δεντρολίβανο, το πιπέρι, ανακατεύουμε µια φορά και µετά από 2 λεπτά σβήνουμε µε κρασί.
-Τους σκεπάζουμε και αφήνουμε να πάρουν μια ακόμη βράση, και τους κατεβάζουμε από τη φωτιά.
-Σερβίρονται ζεστοί μαζί με τη σάλτσα τους.
Αντικριστό
Η πεμπτουσία του κρητικού κρέατος και του τρόπου που αιώνες τώρα το φτιάχνουν οι βοσκοί στα βουνά. Τέτοια νοστιμιά πραγματικά δεν έχεις δοκιμάσει πουθενά.
Το κλασικό αστείο είναι: Ρωτάς έναν Ανωγειανό στην ταβέρνα αν έχουν θαλασσινά κι εκείνος σου απαντάει: “Αλάτσι”.
Δηλαδή μόνο αλάτι από τη θάλασσα κι όλα τα υπόλοιπα κρέας.
Το αρνί κόβεται απλώς σε τέσσερα κομμάτια (τα επονομαζόμενα «γουλίδια») που αλατίζονται έντονα και περνιόνται το καθένα σε ένα μυτερό ξύλο. Αφού ανάψουν λοιπόν τα κάρβουνα, οι αυτοσχέδιες ξύλινες σούβλες στήνονται απέναντι (αντικριστά) και όχι πάνω από τη φωτιά.
Τα πάντα παίζουν ρόλο για το πού ακριβώς θα τοποθετηθούν: Η ένταση της θράκας, η απόσταση, ο αέρας.
Μακαρόνια βρασμένα σε ζωμό προβάτου
Τέτοια μακαρόνια δεν έχεις ξαναφάει σίγουρα. Βράζονται αποκλειστικά μέσα στο ζουμί του κρέατος και συγκεκριμένα ενός προβάτου. Πασπαλίζονται με ξερό ανθότυρο. Τόσο απλό αλλά την ίδια στιγμή τόσο μα τόσο νόστιμο και θρεπτικό.
Χόρτα τσιγαριαστά με αυγά και απάκι
Μία ομελέτα πολύ διαφορετική από τις άλλες σίγουρα. Και όλα από τον τόπο μας. Πώς όμως θα το κάνεις; Δεν είναι τόσο δύσκολο όσο μπορεί να σου φαίνεται.
Σε μία φαρδιά κατσαρόλα ρίχνετε το ελαιόλαδο και το ζεσταίνετε σε μέτρια φωτιά και σοτάρετε το πράσο, τα κρεμμυδάκια για 5΄-8΄. Προσθέτετε σπανάκι, άνηθο και συνεχίζετε στο σοτάρισμα για άλλα 6΄ μέχρι να μαραθούν. Προσθέτετε το απάκι, ανακατεύετε για 3΄-4΄. Ρίχνετε τα ντοματάκια με το χυμό τους ψιλοκομμένα και τον πελτέ ντομάτας, αλάτι, πιπέρι.
Αφήνετε το φαγητό να πάρει βράση. Χαμηλώνετε τη φωτιά και σιγοβράζετε το φαγητό σκεπασμένο για 10΄. Ανοίγετε το καπάκι και σπάτε τα αυγά όσο το δυνατόν πιο κοντά στην επιφάνεια του φαγητού. Τα ψήνετε σε χαμηλή φωτιά για 5΄. Αποσύρετε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Αφήνετε να σταθεί για 5΄-10΄. Σερβίρετε με προσοχή για να μην σπάσουν οι κρόκοι, πασπαλίζοντας με φρεσκοτριμμένο πιπέρι.
Κρητικά Ντολμαδάκια
Το κόλπο εδώ είναι το φύλλο και το να τα αφήσεις να “πιάσουν” στον πάτο της κατσαρόλας. Και φυσικά τα σωστά είναι με ρύζι και όχι με κιμά. Κι όταν λέμε να “πιάσουν” εννοούμε να καούν λίγο έτσι ώστε να βγει εκείνη η μυρωδιά που θα τα κάνει λατρεμένα. Σίγουρα εδώ θα μπορούσε κάλλιστα να βρίσκεται και το γαμοπίλαφο αλλά ας πούμε πως ήρθανε ισοπαλία.