Τα cocktail συνηθίζουμε να τα κατηγοριοποιούμε με δύο διαφορετικούς κανόνες, ο πρώτος έχει να κάνει με το βασικό αλκοολούχο συστατικό και ο άλλος αφορά τη μεθοδολογία. Ορισμένοι πιστεύουν ότι ο διαχωρισμός με βάση το κυρίαρχο συστατικό είναι και ο μόνος ουσιώδης γιατί αυτό είναι που δίνει τον χαρακτήρα στο cocktail. Έτσι όμως υποτιμούμε την τέχνη του cocktail.
Είναι τέχνη γιατί cocktail δεν σημαίνει πετάμε όλα τα συστατικά μαζί και περιμένουμε το τέλειο αποτέλεσμα. Η σειρά με την οποία εισάγονται στη συνταγή έχει τη δική της σημασία, όπως και τα σκεύη που χρησιμοποιούνται, ο τρόπος και το είδος του πάγου και άλλες μικρές λεπτομέρειες που κάνουν κάθε cocktail μοναδικό.
Κάθε μέθοδος αναδεικνύει διαφορετικές αρετές στα περιεχόμενα του cocktail και όπως πολύ καλά ξέρουμε όλοι από τη δεύτερη πιο διάσημη ατάκα του James Bond όταν ένα cocktail μπορεί να παρασκευαστεί με δύο διαφορετικούς τρόπους, πρόκειται για ένα εντελώς διαφορετικό ποτό. Πάμε να δούμε μία-μία όλες τις τεχνικές.
Shaken
Ξεκινάμε με το Α και το Ω της φιλοσοφίας του cocktail που δεν είναι άλλο από το shaker. Δεν χρειάζονται όλα τα cocktail shaker, αλλά αυτά που το χρειάζονται είναι λίγο πιο φαντεζί κατά τη διάρκεια της δημιουργίας τους. Ο λόγος για να διαλέξει κάποιος ένα χτυπημένο cocktail είναι γιατί μπορεί να το επιβάλλουν τα υλικά, όπως πχ το ασπράδι αυγού. Επίσης μπορεί να είναι επιθυμητή η δημιουργία αφρού και αυτό μπορεί να το πετύχει μόνο το shaker.
Γενικά το shaker επιτυγχάνει καλύτερη και πιο ομοιογενή μίξη των συστατικών και ο αέρας που εγκλωβίζεται από το χτύπημα, εκτός από αφρό, δίνει και μια πιο ενδιαφέρουσα, πιο πυκνή υφή στο ποτό. Μόνο τυχαία δεν έδινε τη διευκρινιστική του οδηγία ο 007.
Stirred
Είναι το αντίπαλο δέος στις βασικές τεχνικές και δεν είναι τίποτα πιο περίπλοκο από το να προσθέτει κάποιος τα υλικά στο ποτήρι και να να αναδεύει μέχρι να γίνει το χρώμα τουλάχιστον ομοιογενές. Ως πιο απλή τεχνική είναι η μέθοδος που προτιμάται όταν τα υλικά είναι λίγα, το gin tonic ή το ουίσκι με cola είναι χαρακτηριστικά παραδείγματα, αλλά ακόμα και πιο εντυπωσιακά cocktail μπορούν να είναι απλά ανακατεμένα, όπως το Negroni που απλά αναδεύεται σε δοχείο μίξης και στραγγίζεται σε ένα νέο ποτήρι με πάγο.
Blended
Όπως και στο ουίσκι που χαρακτηρίζεται ως τέτοιο, ένα blended cocktail φτιάχνεται σε μεγάλες ποσότητες και τα υλικά αναμιγνύονται με τη βοήθεια ενός μηχανήματος συνήθως. Ποιοτικά η μίξη των υλικών είναι κάτι ανάμεσα σε shaken και stirred. Επειδή η χρήση της μηχανής επιτρέπει στο cocktail να παραμένει δροσερό χωρίς την πρόσθετη χρήση πάγου, αυτή η μέθοδος είναι ιδανική για «τροπικά» και δροσερά ποτά όπως η μαργαρίτα, η piña colada κλπ. Για τον ίδιο λόγο τα blended μπορούν να είναι δροσερά ροφήματα με χαμηλό αλκοόλ για να δροσίζουν τους καλεσμένους σε ένα πάρτυ.
Frozen
H χρήση του πάγου μπορεί να αποδειχθεί ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος στη δημιουργία ενός cocktail. Το πότε τον βάζεις, το μέγεθος του πάγου, το στράγγισμα και φυσικά ο τρόμος του νερώματος παραμονεύει διαρκώς. Το να μπορείς να αποφύγεις τη χρήση πάγου μπορεί να λύσει τα χέρια και αυτό ακριβώς κάνει ένα frozen cocktail. Το cocktail παγώνεται χωρίς τη χρήση πάγου και αυτό σημαίνει ότι μπορεί να αποθηκεύεται και σε ένα ψυγείο. Αυτό έχει οδηγήσει και στα έτοιμα εμφιαλωμένα cocktail που καταναλώνονται απευθείας από το ψυγείο και είναι μια καλή λύση όταν θες κάτι δροσιστικό, αλλά χρειάζεσαι κάτι παραπάνω από ένα απλό αναψυκτικό.
On Tap
Είναι η πρόσφατη μέθοδος δημιοργίας και σερβιρίσματος cocktail, αν και η τεχνική είναι γνώριμη από τη βαρελίσια μπύρα. Ένα μπαρ με signature cocktails που απολαμβάνουν μεγάλης δημοφιλίας μπορούν να σερβίρονται εύκολα και γρήγορα με αυτόν τον τρόπο. Είναι περισσότερο τρόπος για να σερβίρεις ένα ποτό και γι’αυτό κάποια μαγαζιά μπορούν να έχουν το δικό τους βαρέλι ουίσκι. Όμως το tap επιτρέπει την παράλληλη χρήση αερίου υπό πίεση για τη δημιουργία μιας νέας γκάμας cocktail ανοίγοντας νέους δρόμους δημιουργικότητας σε bartenders και πότες.