Τουλάχιστον ένας στους τρεις ασθενείς με μείζονα κατάθλιψη δεν βλέπουν βελτίωση με τα σημερινά αντικαταθλιπτικά φάρμακα, τα οποία έχουν το επιπλέον μειονέκτημα ότι χρειάζονται ημέρες ή εβδομάδες για να δράσουν.
Τα μανιτάρια είναι διάσημα για τα πολλά οφέλη που έχουν για την υγεία. Σύμφωνα, μάλιστα, με νέα έρευνα επιστημόνων από το Ιατρικό Κολέγιο του Πανεπιστημίου της Pennsylvania που δημοσιεύθηκε στο Journal of Affective Disorders, όχι μόνο μειώνουν τον κίνδυνο καρκίνου και πρόωρου θανάτου, αλλά ωφελούν και την ψυχική υγεία ενός ατόμου.
![«Η μελέτη προσθέτει στοιχεία στην αναπτυσσόμενη λίστα των πιθανών οφελών στην υγεία από την κατανάλωση μανιταριών», σημειώνει ο Δρ. Joshua Muscat, ερευνητής και καθηγητής επιστημών δημόσιας υγείας στο Πανεπιστήμιο της Pennsylvania.](https://cdn.rtpmd.gr/media/com_news/galleries/2021/10/14/13592/photos/full/katathlipsi2.jpg)
![Η ερευνητική ομάδα διεξήγαγε μια δευτερεύουσα ανάλυση για να διαπιστώσει αν ο κίνδυνος κατάθλιψης θα μπορούσε να μειωθεί μέσω της αντικατάστασης μιας μερίδας κόκκινου ή επεξεργασμένου κρέατος με μια μερίδα μανιτάρια καθημερινά. Ωστόσο, τα ευρήματα δείχνουν ότι αυτή η υποκατάσταση δεν σχετίστηκε με χαμηλότερες πιθανότητες κατάθλιψης.](https://cdn.rtpmd.gr/media/com_news/galleries/2021/10/14/13592/photos/thumb/katathlipsi.jpg)
![Πριν από αυτή την έρευνα, υπήρχαν κάποιες λίγες μελέτες που εξέταζαν τον συσχετισμό ανάμεσα στην κατανάλωση μανιταριών και την κατάθλιψη και η πλειοψηφία αυτών ήταν κλινικές δοκιμές με λιγότερους από 100 συμμετέχοντες. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι η παρούσα μελέτη αναδεικνύει την πιθανή κλινική σημασία δημόσιας υγείας της κατανάλωσης μανιταριών ως τρόπου μείωσης της κατάθλιψης και αποτροπής άλλων παθήσεων.](https://cdn.rtpmd.gr/media/com_news/galleries/2021/10/14/13592/photos/thumb/katathlipsi3.jpg)
Τα καταθλιπτικά συμπτώματα, συμπεριλαμβανομένης της διάθεσης και του άγχους, βελτιώθηκαν αρκετά και υπήρξε ύφεση των συμπτωμάτων σε περισσότερο από το 32% των συμμετεχόντων. Οι ερευνητές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι οι άνθρωποι θα μπορούσαν να βοηθήσουν στη διαχείριση ή τη βελτίωση των συμπτωμάτων της κατάθλιψης βελτιώνοντας τη διατροφή τους.
Πιο αναλυτικά, οι ερευνητές χρησιμοποίησαν δεδομένα σχετικά με τη διατροφή και την ψυχική υγεία από περισσότερους από 24.000 ενήλικες στις ΗΠΑ μεταξύ 2005 και 2016, διαπιστώνοντας ότι όσοι έτρωγαν μανιτάρια είχαν λιγότερες πιθανότητες κατάθλιψης.
Τα μανιτάρια περιέχουν εργοθειονίνη, ένα αντιοξειδωτικό που προστατεύει από την βλάβη των κυττάρων και των ιστών στο σώμα. Μελέτες έχουν δείξει ότι τα αντιοξειδωτικά βοηθούν στην αποτροπή διάφορων ψυχικών ασθενειών, όπως η σχιζοφρένεια, η διπολική διαταραχή και η κατάθλιψη.
Δες εδώ γιατί πρέπει να τρώμε πιο πολλά μανιτάρια: