Ημέρες Ελλάδας ‘90 ζουν οι Γάλλοι οινοπαραγωγοί αυτές, τότε που δίναμε τη μεγάλη μάχη για την ονομασία της φέτας απέναντι στη βόρεια Ευρώπη που τόλμησε να μας κλέψει την πολιτιστική μας κληρονομιά. Απέναντι στους Γάλλους παραγωγούς σαμπάνιας βρίσκονται οι νέοι κανόνες που αφορούν την πώληση αφρωδών οίνων στη Ρωσία.
Σύμφωνα με τη νέα νομοθεσία, τα ρωσικά αφρώδη κρασιά θα φέρουν τον χαρακτηρισμό σαμπάνσκογια με τα εισαγόμενα να απαγορεύεται να χρησιμοποιούν τον εν λόγω όρο και να χαρακτηρίζονται απλά ως αφρώδη κρασιά. Πρόκειται για μια από τις μεγαλύτερες πολιτιστικές αμφισβητήσεις, μιας και η σαμπάνια είναι μια από τις παλιότερες προστατευμένες ονομασίες προέλευσης.
Από το 1936, σε πάνω από 120 χώρες σαμπάνια μπορεί να ονομαστεί μόνο ο αφρώδης οίνος που έχει παραχθεί και εμφιαλωθεί στην περιοχή της γαλλικής Καμπανίας. Περίπου εκείνη την εποχή εμφανίστηκε και ο όρος σαμπάνσκογια στην ΕΣΣΔ για να περιγράψει τα εγχώρια αφρώδη κρασιά, ένας όρος που εγκαταλείφθηκε με τη διάλυσή της.
Όπως ήταν φυσικό οι Γάλλοι παραγωγοί δεν πρόκειται να το αφήσουν να περάσει έτσι και θα καταφύγουν σε κάθε ένδικο μέσο και πίεση προς τις ρωσικές αρχές. Ήδη η Moet ανακοίνωσε πως θα παγώσει τις εξαγωγές προς τη Ρωσία, αν και με άγνωστη ακόμα τη στιγμή που θα το πράξει.
Οι αναλυτές εκτιμούν πως πίσω από αυτή την επιθετική κίνηση των Ρώσων, κρύβονται γεωπολιτικοί και όχι οικονομικοί λόγοι. Η πρόσφατα προσαρτημένη Κριμαία ήταν η κύρια παραγωγός περιοχή αφρώδους, και όχι μόνο κρασιού, της ΕΣΣΔ. Η επιστροφή σε ένα μετασοβιετικό rebranding της περιοχής και της οινοποιίας του εκτιμάται ότι θα βοηθήσει στην αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας από τη διεθνή κοινότητα. Μέχρι το 2025 οι ρωσικές αρχές επιθυμούν να δουν μια αύξηση κατά 25% της παραγωγής εγχώριας «σαμπάνιας» και ο «πόλεμος» με τους Γάλλους οινοπαραγωγούς είναι μόνο η αρχή.