Kottbullar
Μπορεί τα κεφτεδάκια του ΙΚΕΑ να είναι παγκοσμίως διάσημα, αλλά ο Σουηδός ηθοποιός φτιάχνει μονίμως δίκη του συνταγή και ειδικά στα οικογενειακά δείπνα. Δεν ακολουθεί και τόσο διαφορετική συνταγή από τα κεφτεδάκια της γιαγιάς σου, με τη διαφορά ότι πέρα από κρεμμύδι και μαϊντανό, δεν βάζει καθόλου ψωμί για να έχουν πιο κρεατώδη γεύση. «Συνήθως ο κιμάς μου είναι 60% μοσχάρι και 40% χοιρινό».
Beef Rydburg
Από τα κλασσικά σκανδιναβικά πιάτα, ειδικά για εκείνους που λατρεύουν τα τηγανητά. Κομμάτια μοσχαριού κομμένα σε κύβους, πατάτες κομμένες σε κύβους και πολλά ψιλοκομμένα κρεμμύδια. Τηγανίζονται όλα ξεχωριστά και σερβίρονται με τον κρόκο ενός αβγού. Με ρίζες από ταρτάρ, ακούγεται για φαγητό που θα έτρωγαν οι Βίκινγκ.
Krafta
Στη Σουηδία, συνηθίζεται ως έθιμο. Στα χωριά μαζεύουν καραβίδες από τον Αύγουστο και κάνουν μπάρμπεκιου με θαλασσινά. Διόρθωση. Κάνουν μπάρμπεκιου τρώγοντας μόνο καραβίδες. Στο έθιμο έχουν προστεθεί πλέον κι άλλα θαλασσινά, αλλά η καραβίδα είναι ξεκάθαρα η αρχόντισσα. Εναλλακτικά τις βράζουν μαζί με άνηθο και αλάτι, συνοδεύοντάς τις με μαλακό τυρί και ψωμί. Ο καθένας με τα πιάτα του. Το ίδιο και ο Stellan.
Stromming
Μην ψάχνεις στο Google. Είναι η ρέγγα την οποία όμως δεν την τρώνε παστή όπως εμείς εδώ με την φασολάδα. Μάντεψε τι την κάνουν και αυτή. Ναι, την τηγανίζουν. Και την σερβίρουν με λίγο ξίδι για να νοστιμέψει. «Ειδικά η ρέγγα Βαλτικής που είναι μικρότερη από την κανονική, είναι ιδιαίτερα νόστιμη».
Semla
Το γλυκό της λίστας περιλαμβάνει ένα γλυκό ψωμάκι το οποίο περιέχει στη μέση αμυγδαλόπαστα και στην κορυφή σαντιγύ. Το σερβίρουν σε μπολάκι με ζεστό γάλα, όπου προκαλεί το ψωμάκι να λιώνει αργά ώστε να το φας με το κουταλάκι. «Έχεις το ζεστό γάλα και το ζεστό ψωμί και από την άλλη την αντίθεση με την κρύα κρέμα αμυγδάλου και την συνταγή. Είναι υπέροχο αν και δεν δηλώνω γλυκατζής».