Η πρώτη φορά που δημιουργήθηκε. Η ιστορία του ξεκίνησε στην νοτιοανατολική Ασία την περίφημη περίοδο Yayoi της Ιαπωνίας. Ουσιαστικά ήτα τότε που το ψάρι, για πρώτη φορά, γνώρισε την ζύμωση με το ξίδι, το αλάτι και φυσικά το ρύζι. Το πιάτο αυτό ονομαζόταν narezushi.
Η περίοδος Yayoi. Μιλάμε για 12.000 χρόνια πριν, όπου ο κόσμος άρχισε να πειραματίζεται με το πιάτο μέσα στους αιώνες και να προσθέτει όλο και περισσότερα πράγματα. Το σημερινό sushi όπως το ξέρουμε, είναι κομμάτι αυτής της κουλτούρα που ξεκίνησε τότε.
Για την εμφάνιση του. Μπορεί να αγαπάς τα ρολά, τα maki, αλλά η πρώτη του εμφάνιση ήταν σε nigiri. Όπου το ψάρι τοποθετείται στη βάση του ρυζιού.
Όσον αφορά τον τρόπο. Μπορεί τα chopsticks να είναι ο κατεξοχήν τρόπος, αλλά ο παραδοσιακός τρόπος να γευτείς το sushi είναι με τα χέρια. Συνεχίζουν και το κάνουν έτσι σε αρκετές περιοχές στην ιαπωνική επαρχία. Εκτός στην περίπτωση του sashimi που τρώγεται αποκλειστικά με chopsticks.
H ρίζα τζίντζερ. Είναι τουρσί, ονομάζεται gori και έχει ρόλο στο να καθαρίζει την παλέτα σου ανάμεσα στα γεύματα ου δοκιμάζεις. Επίσης προστατεύει και τα τοιχώματα του στομάχου.
Για την σόγια και το wasabi. Στην Ιαπωνία, οι «βουτιές» σε σόγια με wasabi όχι μόνο είναι λάθος, αλλά θεωρείται και προσβολή προς τον sushi chef. Που το έχει ετοιμάσει. Μπορείς να βάλεις απειροελάχιστο σε ένα σημείο, ώστε να μην καλύψει την γεύση του ψαριού. Επίσης το πρώτο πράγμα που πρέπει να ακουμπάει πρώτα η γλώσσα στα nigiri, είναι το ψάρι και όχι το ρύζι.
Για το sake. Οποιοδήποτε αφέψημα ετοιμάζεται από ρύζι, είναι για να καταναλωθεί μόνο αν τρως sashimi. Διαφορετικά, το etiquette επιβάλλει να απολαύσεις το sake σου πριν ή μετά το τέλος του γεύματος.