Reg Speller | Getty Images Πώς το Oxford πουκάμισο έγινε συνώνυμο του coolness

Και όχι δεν ξεπήδησε μέσα από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης.

Πιθανότατα θα σκεφτόσασταν ότι το Oxford πουκάμισο θα είχε μια λαμπερή ιστορία προέλευσης, βασιλική ενδεχομένως, όπως το Penny loafer, για το οποίο οι φήμες λένε ότι σχεδιάστηκε ως casual παπούτσι για τον βασιλιά Γεώργιο τον 6ο της Μεγάλης Βρετανίας. Όμως δεν συμβαίνει έτσι.

Αντίθετα, η ιστορία της γέννησής του χρονολογείται από τη Σκωτία του 19ου αιώνα, παρότι το όνομα του περιλαμβάνει την Οξφόρδη. Το πουκάμισο ήταν στην πραγματικότητα κατασκευασμένο από ένα από τα τέσσερα υφάσματα που δημιούργησε ένα σκωτσέζικο εργοστάσιο κλωστοϋφαντουργίας, με το καθένα να φέρει το όνομά του από ένα διάσημο σχολείο. Το ύφασμα Oxford είναι κατασκευασμένο από βαμβακερές κλωστές και έχει ένα αξιοσημείωτο μοτίβο ύφανσης το οποίο, με τη σειρά του, αναπνέει και τις περισσότερες φορές είναι ανθεκτικό στο τσάκισμα. Τα άλλα πουκάμισα ήταν το Harvard, το Cambridge και το Yale, αλλά αυτά έγιναν απλές υποσημειώσεις στην ιστορία των ανδρικών ενδυμάτων. Μόνο το Oxford πουκάμισο άντεξε στη δοκιμασία του χρόνου και έγινε από μόνη της ένα σύμβολο της ανδρικής γκαρνταρόμπας.

GettyImages paulnewman                                                                                   Getty Images

Το πουκάμισο εφευρέθηκε για παίκτες polo αλλά τελικά έφτασε στα τέσσερα πανεπιστήμια που έπαιξαν λίγο ρόλο στην ιστορία προέλευσής του. Έγινε ένα κομμάτι της αμερικανικής ενδυμασίας, που φοριόταν στα μεγάλα αμερικανικά κολέγια και παράλληλα έγινε το ορόσημο της προετοιμασίας του Ivy League. Οι μαθητές τα συνδύασαν με φαρδιά chino και loafers, αλλά και με γραβάτες που φοριόντουσαν χαλαρές ή φτιαγμένες. Στη συνέχεια προωθήθηκε στη δημοσιότητα από αστέρες όπως ο Paul Newman και ο Clarke Gable τη δεκαετία του 1950. Ήταν το αγαπημένο για τους Αμερικανούς που έκαναν διακοπές με γιοτ και για επιχειρηματίες που ήθελαν να ταιριάξουν με τη μόδα της εποχής.

Διάβασε επίσης: Η καλή γραβάτα έψαχνε πάντα το στιλάτο πουκάμισο

Σήμερα το Oxford είναι τόσο δυνατό όσο ποτέ και έχει τη θέση του στην γκαρνταρόμπα κάθε άντρα. Μαζί με πουλόβερ σε παστέλ αποχρώσεις, δίχρωμα loafers και chinοs, το πουκάμισο Oxford έχει γίνει βασικό μέρος της στολής του με την υπογραφή του. Οφείλεται επίσης σε μια αναβίωση της προετοιμασίας στη mainstream μόδα, η οποία υποκινήθηκε μόνο από την επιτυχημένη ταινία του 2023, Saltburn. Είναι είναι πλέον σύμβολο του ευκατάστατου άνδρα, όσο και εκείνων που αποφεύγουν τις νόρμες του σωστού ντυσίματος.



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved