Αν δεν έχεις ξεκινήσει το Severance, τότε έφτασε η στιγμή να το κάνεις. Κάποιοι το έχουν χαρακτηρίσει ως τη σειρά της δεκαετίας και αποτελεί τη νέα τους τηλεοπτική εμμονή. Ωστόσο εμείς δε θα μείνουμε μόνο στο τηλεοπτικό κομμάτι. Θα εστιάσουμε στο στιλιστικό, το οποίο έχει αρκετό… ψωμί.
Το δυστοπικό διαμαντάκι ακολουθεί μια ομάδα υπαλλήλων-ρομπότ στον φανταστικό βιοτεχνολογικό κολοσσό Lumon, όπου οι εργαζόμενοι έχουν υποστεί μια διαδικασία «αποκοπής» του νου τους — διαχωρίζοντας την εργασιακή τους προσωπικότητα (innie) από την πραγματική τους ζωή (outie). Τώρα, στη δεύτερη σεζόν της, η παράξενη sci-fi δημιουργία του Dan Erickson γίνεται ολοένα και πιο viral, με βασικό όπλο τη χαρακτηριστική και αυστηρά συγκεκριμένη αισθητική της.
Χάρη σε αυτή την επιστροφή στη νοοτροπία του γραφείου, το office wear θεωρείται — αν όχι cool — τουλάχιστον και πάλι ενδιαφέρον. Σε αντίθεση με το Babygirl, όπου τα κοστούμια περιστρέφονται γύρω από την ιδέα του να βγάζεις το εργασιακό ένδυμα για να αναδείξεις μια νεανική σεξουαλικότητα, τα κοστούμια στο Severance λειτουργούν προς την ακριβώς αντίθετη κατεύθυνση: ασέξουαλ, αντι-μοντέρνα. Οι χαρακτήρες βασίζονται στην ιδέα μιας στείρας ομοιομορφίας, ενός πλατωνικού ιδανικού του εργασιακού χώρου.
Ο σκηνοθέτης του "Severance" Ben Stiller, λέει ότι πρότεινε στον Barack Obama ρόλο στη σειρά
Για τους «innie» άντρες της σειράς, η καρδιά του στιλ είναι το μονόπετο κοστούμι. Όχι στη fashion εκδοχή του, αλλά στην πιο αυθεντική: δίκουμπο σακάκι με λεπτό πέτο, καθαρό πουκάμισο, ίσιο παντελόνι, επίσημα παπούτσια και διακριτικά μοτίβα στη γραβάτα. Χωρίς κόλπα, χωρίς περιττές λεπτομέρειες, εκτός από το αναπόφευκτο lanyard και το ρολόι της Lumon.
«Είχαμε μεγάλο έλεγχο πάνω στο τι φορούσαν οι χαρακτήρες στον αποκομμένο όροφο», δήλωσε η ενδυματολόγος Sarah Edwards στο Medium. «Όπως όλα στη Lumon, και ειδικά μέσα σε εκείνο το εσωτερικό καταφύγιο, τα πάντα είναι αυστηρά ελεγχόμενα. Φανταστήκαμε ότι υπήρχε ένα εγχειρίδιο ενδυματολογικού κώδικα, το οποίο όριζε συγκεκριμένα ρούχα γραφείου. Για τους άντρες, αυτό σήμαινε κοστούμια, πουκάμισα, γραβάτες και παπούτσια. Για τις γυναίκες, φούστες και μπλούζες ή φορέματα και πρακτικά παπούτσια».
Αυτή η corporate αισθητική δεν είναι καινούργια, αλλά δεν είχαμε ξαναδεί μια τόσο αποστειρωμένη εκδοχή της. Συνήθως, το officecore βασίζεται σε σεξαπελευθερωμένα κλισέ των ‘70s και ‘80s — το Wall Street double-breasted tailoring, οι σκούροι φακοί aviator, οι pencil φούστες μιας εποχής όπου οι γραμματείς ήταν σχεδόν αποκλειστικά γυναίκες. Το γραφείο ως φαντασίωση, αντί για μια τετραήμερη πραγματικότητα. Στο Severance, η νέα ατμόσφαιρα είναι όντως — ναι, πραγματικά — εργασιακά κατάλληλη. Βαθιά ασέξουαλ.
Εσύ θα έκανες το «Severance» αν σου δινόταν η επιλογή;
Και τώρα, πέρα από το Severance, και το κέντρο του Λονδίνου, η μόδα αρχίζει να υιοθετεί το Lumon-core. Ίσως φταίει η αλλαγή στις εργασιακές ρουτίνες μας. Ίσως είναι ένδειξη ύφεσης! Ό,τι κι αν είναι, η βιομηχανία της μόδας μόλις νοίκιασε ένα γραφειάκι στο open space.
Το office wear βρέθηκε στο επίκεντρο της επίδειξης Balenciaga φθινόπωρο/χειμώνας ’25 ενώ νωρίτερα, στην Εβδομάδα Μόδας του Λονδίνου, ο οίκος Kent & Curwen παρουσίασε μια επίδειξη, με μοντέλα να περπατούν σε ένα σετ που έμοιαζε με σταθμό του μετρό, ντυμένα για μια ημέρα στο γραφείο. Το μονόπετο κοστούμι πρωταγωνίστησε κι εδώ, αυτή τη φορά με λίγο πιο χαλαρή εφαρμογή και λεπτομέρειες που έσφιγγαν τη μέση. Στους παρευρισκόμενους της επίδειξης δόθηκαν μπρελόκ για τα καρτελάκια τους — πιο πολύ cosplay παρά μόδα 9-5.
Αλλά δεν είναι μόνο οι οίκοι μόδας. Ακόμα και οι πραγματικοί άνθρωποι θέλουν να ντύνονται σαν innies. Είναι δύσκολο — και ειλικρινά, λίγο δυστοπικό — να το χαρακτηρίσουμε «τάση της μόδας». Το ίδιο δύσκολο είναι να σας πούμε να το υιοθετήσετε. Κάποιες φορές, η πραγματική ζωή, η κουλτούρα και η μόδα συγκλίνουν πάνω σε ένα συγκεκριμένο σημείο, και το μόνο που μπορούμε να κάνουμε είναι να το επισημάνουμε.
Η τελική απόφαση είναι πάντα προσωπική.