Μέχρι τώρα η Adidas διέθετε τη σειρά Ultra Boost, στην οποία μπορούσες να βρεις μερικά από τα πιο ελαφριά και άνετα trainers που κυκλοφορούν εκεί έξω. Ωστόσο, ακόμα και αυτή η σειρά θα μοιάζει παρωχημένη μπροστά στην FutureCraft 4D. Η ιδιαιτερότητα των Future Craft βρίσκεται στην καινοτόμα διαδικασία κατασκευής της σόλας τους μέσω τρισδιάστατων εκτυπωτών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι σταδιακά θα εγκαταλείψει το στέρεο πλαστικό και θα περάσει στη χρήση υγρού πολυμερούς για την κατασκευή των παπουτσιών της.
Η διαδικασία παρασκευής σόλας μέσω τρισδιάστατης εκτύπωσης είναι αρκετά περίπλοκη και δύσκολη να εξηγηθεί σε μερικές γραμμές. Περιλαμβάνει τη χρήση υγρής πολυουρεθάνης, υπεριώδους ακτινοβολίας, γυαλιού και οξυγόνου.
Ωστόσο, εύλογα θα αναρωτηθείς τι σχέση έχει το 4D ενώ τόση ώρα μιλάμε για 3D εκτυπώσεις. Το4D είναι στην πραγματικότητα το επόμενο βήμα που θέλει να κάνει η Adidas. Και ποιο είναι αυτό; Η κατασκευή σόλας με τη χρήση ψηφιακκών εικόνων, η οποία θα επιτρέπει την άμεση κατασκευή σόλας που θα ανταποκρίνεται στις ξεχωριστές ανατομικές ανάγκες κάθε ενός πελάτη. Με άλλα λόγια, διαφορετική σόλα χρειάζεται ένα που έχει ύψος 1,80 και φοράει 45 νούμερο και διαφορετική ένας με το ίδιο ύψος που πέφτει στο 43.
Επίσης, η χρήση υγρής ρητίνης μειώνει στο ελάχιστο το χρόνο κατασκευής μιας σόλας, γεγονός που καθιστά ακόμα πιο εφικτό το σενάριο της custom κατασκευής της.
Αν αφήσουμε κατά μέρους τα τεχνικά, τα FuterCraft 4D είναι ίσως τα πιο ομορφα sneakers που έχει φτιάξει η Adidas. Δίχως υπερβολή μοιάζουν σαν να έχουν βγει από το εργαστήριο κάποιου γλύπτη. Τα βλέπεις και περνάει από το μυαλό σου η σκέψη ότι ένα τέτοιο έργο τέχνης δεν είναι για να το φορέσεις (και αναπόφευκτα να το λερώσεις), αλλά να το βλέπεις.
Ούτως ή άλλως πάντως για μερικούς μήνες ακόμα δεν θα μπορείς να κάνεις και τίποτα περισσότερο από αυτό το τελευταίο, αφού αυτή τη στιγμή που μιλάμε κυκλοφορούν μόλις 300 ζευγάρια από τη σειρά, αν και Adidas έχει υποσχεθεί να κυκλοφορήσει κανονικά η σειρά μέσα στη χρονιά αλλά σε περιορισμένο αριθμό κομματιών.