Πώς τα παπούτσια του Bruce Lee κατάφεραν να κατακτήσουν τον κόσμο

Η μεγάλη ιστορία των Onitsuka μέχρι το πλατό του σταρ των πολεμικών τεχνών.

Παρότι το Game of Death ήταν η τελευταία ταινία του Bruce Lee -που μάλιστα δεν πρόλαβε να την ολοκληρώσει- για μένα ήταν η πρώτη που είδα σε ηλικία περίπου 10 ετών. Δεν είχα ιδέα για Jeet Kune Do ή Wing Chun εκείνη την εποχή, αλλά ότι γνωρίζαμε ήταν σίγουρα από τις ταινίες και από τον Jackie Chan. Έλα όμως που ο Bruce, για όλο τον υπόλοιπο κόσμο που παρακολουθούσε χρόνια τις ταινίες του, είχε κάτι παραπάνω από ταλέντο στις πολεμικές τέχνες. Είχε όλο εκείνο το στήσιμο που έψαχνε κάποιος σε έναν υπερήρωα της μεγάλης οθόνης που έλυνε τα πράγματα με τα χέρια του.

 bruce lee game of death

Από εμάς τους πιτσιρικάδες ωστόσο, κανείς δεν μπήκε στην διαδικασία να ασχοληθεί με το ντύσιμο, όταν έβλεπε τα κλωτσίδια του να προσγειώνονται στο κεφάλι του Kareem Abdul Jabar. Και καλά κάναμε εδώ που τα λέμε. Όμως ήταν αυτή η κίτρινη στολή που έμεινε στην ιστορία και φυσικά το παπούτσι. Το ίδιο συνολάκι υπήρξε έμπνευση για τον Quentin Tarantino στο Kill Bill και ήταν κάπως έτσι που η Asics ξαναβρήκε τις δόξες στο εμπόριο. Πολύ πριν ωστόσο η εταιρεία μετανομαστεί σε Asics, ήταν γνωστή ως Onitsuka Tiger και ήταν μία από τις τοπ στο κομμάτι ένδυσης των αθλητικών ειδών. Όλα αυτά από την μακρινή Ιαπωνία που έκανε πάταγο την δεκαετία του ΄60. Μάλιστα παρότι το κίτρινο παπούτσι με την μαύρη ρίγα ήταν αυτό που έγινε διάσημο, ο Bruce Lee εμφανίζεται και με άλλα ζευγάρια στις ταινίες όπως το Limber Up στο Enter the Dragon, ενώ στο Game Of Death και στην μάχη του με τον Jabar, φοράει το Tiger Corsair.

 

 

Στις κινεζικές πολεμικές τέχνες δεν συνιστάται να βγάλεις τα παπούτσια σου. Αυτό είναι μία συνήθεια που ήρθε από το ιαπωνικό bushido και που, αν και το έκαναν για λόγους υγιεινής, οι απόψεις πλέον διίστανται για το πόσο υγιές είναι κάτι τέτοιο. Φαίνεται όμως πως το παπούτσι ήταν ιδιαίτερα ελαφρύ, γρήγορο, με αποτέλεσμα ο Bruce να αισθάνεται λες και δεν φοράει τίποτα στα πόδια του. Στο θέμα μας όμως. Η Onitsuka είχε ως κύριο στόχο να χτυπήσει μεγάλες εταιρίες φτιάχνοντας παπούτσια για μπασκετμπολίστες – σε μία εποχή μάλιστα που τα Converse όχι μόνο πουλούσαν ανεξέλεγκτα αλλά καθόρισαν και μία ολόκληρη γενιά. Παρότι οι πρώτες προσπάθειες δεν απέδωσαν καρπούς, η ομάδα μπάσκετ ενός Λυκείου στην Kobe κέρδισε εκείνη την εποχή το τοπικό πρωτάθλημα και οι πιτσιρικάδες ξεκίνησαν να αγοράζουν τα Onitsuka μανιωδώς. Μέχρι το τέλος του 1952 και μέσα σε τρία χρόνια, η εταιρεία είχε καταφέρει να εμφανιστεί στα ράφια της Αμερικής και της Ευρώπης, ενώ η συνεργασία της εταιρείας με τον μαραθωνοδρόμο Kenji Kimihara που εκπροσώπησε την χώρα στους Ολυμπιακούς του 1964 και του 1968, βοήθησε στο μάρκετινγκ των προϊόντων.

Διάβασε επίσης: Η άγνωστη αναμέτρηση του Chuck Norris με τον Bruce Lee

Ο Bruce φορούσε ήδη τα προϊόντα όμως το κλασσικό Mexico 66 που ταίριαξε με την κίτρινη στολή, ήταν δώρο της Golden Harvest για την ταινία. Μάλιστα είχε αστειευτεί στο σετ με τον Robert Wall (σ.σ.: τον O’ Hara) ότι μαζί με τα παπούτσια θα μοιάζει σαν μία τεράστια μπανάνα που κάνει κουνγκ φου. Παρότι λοιπόν ο σταρ των πολεμικών τεχνών είχε ήδη αρκετά ζευγάρια στο σπίτι του, φάνηκε πολύ δύσπιστος στο να φορέσει ένα ολοκληρωμένο κίτρινο outfit. Ευτυχώς για όλους εμάς έκανε λάθος. Οι πωλήσεις εκτοξεύτηκαν και το Mexico ‘66 είναι μέχρι και σήμερα ένα από τα πιο αναγνωρίσιμα παπούτσια της αγοράς. Ομοίως με την Uma Thurman, o Tarantino ήθελε να δει στο σετ ένα «γυναικείο χαρακτήρα Bruce Lee, που θα σπάει τους πάντες στο ξύλο με την ίδια λογική του Fists of Fury». Και φαίνεται πως έκανε πολύ καλά, γιατί μέχρι και το 2007 που ο δημιουργός της εταιρείας Kihachiro Onitsuka πέθανε σε ηλικία 97 ετών, είδε τα προϊόντα του να γίνονται νούμερο 1 στην Ασία και να ανταγωνίζονται στα ίσα όλες τις εταιρείες αθλητικών υποδημάτων στον υπόλοιπο κόσμο.

 

bruce0

Εδώ που τα λέμε, πρέπει και εσύ να έχεις ένα ζευγάρι Asics στην παπουτσοθήκη σου.



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved