Έχουμε μία τάση να κράζουμε τα social media. Ένας επιδητευμένος ελιτισμός χωρίς λόγο και ουσία με περίσσια υποκρισία. Σχεδόν όλη μέρα σκρολάρουμε θέλοντας να δούμε το επόμενο post, το επόμενο αδιάφορο story. Όπως ακριβώς συμβαίνει και με τα «φρουτάκια». Αυτή η περιέργεια για το τι μας περιμένει μετά και δεν πρέπει να το χάσουμε. Αν πρέπει όμως να μιλήσουμε για κάτι που έχουν πραγματικά καταστρέψει τα social media, αυτό δεν είναι άλλο από το προσωπικό μας στιλ. Και όταν λέμε social media κατά κύριο λόγο αναφερόμαστε στο Instagram και το TikTok. Τα δύο μέσα κοινωνικής δικτύωσης που κυριαρχεί η εικόνα.
Είναι αλήθεια πως το προσωπικό στιλ πέθανε με την άνοδο του Instagram. Όλος αυτός ο καταιγισμός των εικόνων, η ευκολία κατανάλωσης και η υπερβολική αφθονία τάσεων και στιλ (που συχνά αντιγράφονται από κολοσσούς της fast-fashion) έχουν άλλαξει το σκηνικό. Πλέον επικεντρωνόμαστε σε «κομμάτια» που μας κάνουν να νιώθουμε καλά και μας προσφέρουν μία άμεση ικανοποίηση. Ωστόσο το στιλ χρειάζεται χρόνια για να αναπτυχθεί και να τελειοποιηθεί. Οι άνδρες που θαυμάζουμε είναι εκείνοι που διατηρούν το κλασσικό στιλ και κατάφεραν σταδιακά να βρουν το προσωπικό τους στιλ. Αυτό που τους χαρακτηρίζει είναι η συνέπεια. Το να νιώθεις άνετος με τον εαυτό σου είναι πιο εύκολο να το πεις παρά να το κάνεις, αλλά θα πρέπει πραγματικά να προσπαθήσεις γι’ αυτό. Ξεκίνησε βάζοντας προστατευτικά κιγκλιδώματα, θέσε όρια. Δεν είναι όλα για όλους. Το να εκτιμάς κάτι και να το φοράς είναι δύο διαφορετικά πράγματα. Ο Jacob Elordi φαίνεται υπέροχος όταν κουβαλάει στο γυμναστήριο μια τσάντα Bottega Veneta. Ωστόσο είναι σχεδόν 2 μέτρα, διάσημος ηθοποιός και δε διέπεται από τους κανόνες μας. Η αυτοαστυνόμευση θα βοηθήσει στην αποφυγή σφαλμάτων. Αν πιστεύεις ότι κάτι μπορεί να είναι υπερβολικό, ρώτησε έναν έμπιστο και κομψό φίλο. Μπορείς να πειραματιστείς χωρίς να υπερβάλλεις και να βρεις αυτό που σου ταιριάζει.
Τα λογότυπα είναι, τις περισσότερες φορές, ο εχθρός. Έχουμε εμμονή με τα λογότυπα στα ρούχα μας γιατί πιστεύουμε ότι δείχνει τον πλούτο ή το γούστο μας. Το να περπατάς ως διαφημιστική πινακίδα δεν είναι ποτέ υπέροχο, αλλά είναι ακόμα χειρότερο όταν κοστίζει μια μικρή περιουσία. Ο αρχαίος κανόνας «να μην αφήνεις τα ρούχα να σε φορούν», έρχεται ξανά στο προσκήνιο. Μπορείς να φορέσεις όμορφα, απλά ρούχα και να κάνεις statement, αλλά θα πρέπει η «δήλωση» να είναι διακριτική. Η άνοδος του «athleisure» και η συνολική αποδοχή του ντυσίματος σαν slob είναι ένα άλλο θέμα. Το να ντύνεσαι με πιτζάμες και κουρελιασμένες κουκούλες δε σε κάνει τυπάρα. Αλλά περισσότερο γελοιοποιείσαι.
Δεν είναι η δεκαετία του 1950. Δεν προτείνουμε να φοράτε γραβάτα και σακάκι κάθε μέρα αλλά στον πραγματικό κόσμο είναι απαραίτητο να φοράμε αληθινά ρούχα. Ο πραγματικός κόσμος δεν είναι η αρένα του Instagram. Θα σε κάνει να αισθανθείς καλύτερα και με μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.
Τελικό συμπέρασμα; Είναι δύσκολο, αλλά πρέπει να αντισταθείς στις τάσεις. Όλοι έχουμε αυτές τις παλιές φωτογραφίες του εαυτού μας φορώντας κάποια γελοία στολή. Ωστόσο οι ίδιες φωτογραφίες του Πολ Νιούμαν και του Μάιλς Ντέιβις δημοσιεύονται ξανά και ξανά στο διαδίκτυο επειδή αυτοί οι άντρες φορούσαν ρούχα που ένιωθαν ότι ήταν για αυτούς. Δεν μπορούμε να τους φανταστούμε να ντύνονται αλλιώς. Φαίνονται άνετοι και με αυτοπεποίθηση, και έτσι πρέπει να νιώθουμε όλοι με τα ρούχα.