Bomber Jacket: Μία μόδα που έρχεται από παλιά και μας κάνει να νοσταλγούμε

Εμείς το φορούσαμε στο λύκειο και μας κάνει να θυμόμαστε την ιστορία του αλλά και την δική μας.

Το bomber jacket ή αλλιώς flight jacket είναι ένα από τα πιο αμφιλεγόμενα κομμάτια της μόδας.

Εμείς, η γενιά μας δηλαδή, το φορούσαμε στο σχολείο και ήταν η αλλοτινή ένδειξη αλητείας και μαγκιάς. Ακόμη θυμάμαι τη χαρά μου όταν είχα πρωτοπάρει το πρώτο μου αυθεντικό flight μπουφάν από την αγορά με τα λεφτά που μάζευα δραχμούλα τη δραχμούλα (ναι τότε είχαμε ακόμη δραχμές) με την πορτοκαλί επένδυση από μέσα, Τότε έκανε γύρω στα τριάντα χιλιάρικα. Θυμάμαι πως το είχα πάρει μαζί με το πρώτο μου ζευγάρι Dr. Martens και ο πατέρας μου είχε φρίξει όταν με είδε να τα φοράω και με είχε βάλει να τα γυρίσω πίσω. Μετά από ένα μήνα πήγα και τα ξαναπήρα από το ίδιο μαγαζί, ακριβώς τα ίδια και δεν μιλούσα με τον πατέρα μου για κανά μήνα.

Ένα ένδυμα που πρωτοπαρουσιάστηκε στον στρατό, μετά φορέθηκε από διάφορα κινήματα της υποκουλτούρας και κατέληξε στις μεγαλύτερες πασαρέλες.

 Η ιστορία του ξεκινά το 1949, όταν η αμερικανική αεροπορία το κατασκευάζει για τους πιλότους της.

 

Στο σχολείο θυμάμαι πρώτος το είχε βάλει ο Τούμπας, που ήταν Παοκτζής και όλοι τον τρέμανε γιατί έδερνε κόσμο στην αυλή αλλά και σε άλλα σχολεία, ήταν όμως καλό παιδί, μακριά μαλλιά, σκουλαρίκια, ντόμπρο παιδί, κι έτσι το έκανε μόδα το flight, και μετά όλοι τρέχαμε να πάρουμε το ίδιο για να είμαστε κι εμείς λίγο μάγκες σαν το είδωλο μας τον Τούμπα που πάντα μας πρόσεχε από εξωσχολικούς και κακοτοπιές στην αυλή. Αρχίσαμε το κάπνισμα στα μονόζυγα, φτύναμε όπου βρίσκαμε και είχαμε κάτι κόκκινα σημάδια στα πρόσωπα από τις κάμπιες που πέφτανε από τα πεύκα και περπατούσανε στα μάγουλα μας στα διαλλείματα πάνω στο «Βράχο». («βράχο» λέγαμε το σχολείο μας μιας κι ήταν χτισμένο όντως πάνω σε ένα βράχο, στη μέση της πόλης του Ηρακλείου, το λεγόμενο και Καπετανάκειο, που πιο πριν ήτανε τρελοκομείο και ακόμη πιο παλιά νοσοκομείο).

3

Το bomber jacket, μπουφάν σχεδιασμένο για τα στενά πιλοτήρια και το υψηλό, ψυχρό υψόμετρο με το οποίο έρχονταν αντιμέτωποι οι πιλότοι, αυτό το τεχνολογικά αναβαθμισμένο σακάκι προσέφερε μεγαλύτερη προστασία από την προηγούμενη δερμάτινη έκδοση, διατηρώντας τις διάφορες λειτουργικές λεπτομέρειες όπως την τσέπη για το στυλό στο μανίκι και το αδιάβροχο φινίρισμα.

1

Η νέα προσθήκη με την πορτοκαλί επένδυση διευκόλυνε τον εντοπισμό του πιλότου σε περίπτωση διάσωσης.

Στην άλλη άκρη του Ατλαντικού, στη Μεγάλη Βρετανία, στις αρχές της δεκαετίας του 1970, οι skinheads, ένα κίνημα υποκουλτούρας αποτελούμενο από άτομα της εργατικής τάξης, κάνουν το bomber jacket σύμβολό τους.

Στις καταλήψεις, στο λύκειο, κάπου εκεί πίσω στο ζοφερό αλλά άκρως ρομαντικό 1999, όπου ένα από τα αιτήματα μας ήταν να μην βάζουνε ντομάτα στο τοστ (είχαμε και πιο σοβαρά αιτήματα εννοείται, αυτό όμως μου έχει μείνει στη μνήμη γιατί είχαμε γελάσει πολύ), όλοι φορούσανε μπουφάν flight, μέσα στα λυόμενα, μιας και το σχολείο δεν είχε πολύ χώρο, κάποιοι ανάβανε φωτιές στην αυλή με σπασμένες καρέκλες και θρανία, καταστάσεις που είναι όλες συνδεμένες με εκείνο το συγκεκριμένο κομμάτι ρουχισμού, φλερτ με εξωσχολικές, ξύλο με εξωσχολικούς, μηχανάκια, κόντρες και ύπνος στα θρανία μέχρι να ξημερώσει και να μαζευτούμε πάλι όλοι μπροστά στη δεμένη με αλυσίδες πόρτα και να τσακωθούμε με τους καθηγητές και τους τρελαμένους γονείς.

2

 

Με την πάροδο των χρόνων, το “σακάκι του αεροπόρου” γίνεται το σύμβολο ενάντια στο κατεστημένο.

Ο υπερμεγέθης σχεδιασμός του σε συνδυασμό με τα εφαρμοστά τζιν και τις Dr. Martens μπότες, δημιούργησε το look με το οποίο έγινε διάσημο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το δεύτερο κίνημα των skinheads είχε τις ρίζες του στον νεοφιλελεύθερο πολυπολιτισμό της Μεγάλης Βρετανίας και καμία σχέση με τον τότε αυξανόμενο νεο-ναζισμό, στον οποίο κάποιες ακραίες κοινωνικές ομάδες ήθελαν να τους εντάξουν.

Και μετά τον Τούμπα, ήτανε και ο Μούχλας ο Δημήτρης, παιδί μάλαμα,  ο πρώτος από τους death μεταλάδες του σχολείου (αλλά και της πόλης), κι εκείνος με το πράσινο flight, τα τζιν μαύρα παντελόνια σωλήνα, την στρατιωτική τσάντα ώμου με τις κονκάρδες και τις πεντάλφες με μαρκαδόρο και τις αρβύλες, μπλούζες Deicide και δεν συμμαζεύεται κι όλο να του την πέφτουνε οι φασίστες του σχολείου (ναι είχαμε κι απ’ αυτούς) για να του κόψουν τα μακριά μαλλιά με ψαλίδι κι εκείνος τους έριχνε βενζίνη στις μούρες και τους πετούσε σπίρτα, κανονικό μακελειό δηλαδή, με επίκεντρο, τι άλλο, μία λανθάνουσα αθωότητα, παραποιημένα από την μικρή τοπική κοινωνία όνειρα κι εκείνο το flight που μύριζε βενζίνη και εφηβικό ιδρώτα.

5

Η δεκαετία του 1980, βρίσκει το bomber jacket στις πασαρέλες, με πρώτο τον Jean Paul Gaultier να επαναπροσιορίζει το παρεξηγημένο μέχρι τότε ένδυμα.

Φυσικά, το Hollywood δε μένει αμέτοχο σε όλη αυτή τη μόδα και εντάσσει το πλέον διάσημο αντιστάρ ρούχο στις ταινίες του.

Ο Steve McQueen στη Μεγάλη Απόδραση (1963) και o Tom Cruise στο Top Gun (1986) δίνουν τον δικό τους συμβολισμό στο jacket ως το ρούχο που φορούν οι επαναστάτες, αυτοί που αγαπούν την περιπέτεια και που στο τέλος δοξάζονται. 

Αλήθεια, ποιος θα μπορούσε να ξεχάσει τη θρυλική εμφάνιση της Marilyn Monroe το 1954 με το sexy φόρεμα, όταν τραγουδούσε στους στρατιώτες στην Κορέα; Πρόσεξες ότι την εμφάνισή της συνόδευε ένα bomber jacket;

Τώρα το δικό μου το μαύρο το flight με την κλασική πορτοκαλί επένδυση το έχω κάπου καταχωνιασμένο στο πατρικό και πρέπει να το βρω ξανά (εννοείται πως τα Dr. Martens τα πέταξα γιατί χαλάσανε, πήρα όμως καινούρια), να το φορέσω για άλλη μία φορά, όχι για να βγω έξω απλά γιατί θέλω να γευτώ ξανά εκείνη την αίσθηση του να είσαι πολύ πολύ νέος, χωρίς έγνοιες, αιτίες, συνέπειες, λόγους, να ξαναζήσω για λίγα δευτερόλεπτα την αίσθηση πως ο κόσμος είναι απλός ξανά κι ένα μπουφάν μπορεί να σου λύσει όλα σου τα προβλήματα μόνο και μόνο επειδή το φοράς.

Δες το παρακάτω άλμπουμ για να δεις πως εξελίχθηκε το bomber jacket μέσα στα χρόνια:



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved