Τα απαρχαιωμένα στερεότυπα για τις γυναίκες που έχουν ξεμείνει μέχρι και σήμερα

Ξεπερασμένες τοποθετήσεις, πολύ καλά ριζωμένες στην κοινωνία. 

Λέμε ότι είναι απαρχαιωμένα, αλλά πόσο βαθιά είναι μέσα μας ριζωμένα; Κοινώς, ας σκεφτούμε γύρω μας τι συμβαίνει, όταν συναναστρεφόμαστε με μια ωραία γυναίκα ή ακόμη «χειρότερα» με μια σέξι γυναίκα; Αρχικά, είναι υποκειμενική σε μεγάλο βαθμό η ομορφιά, η ασχήμια και το sexiness. Δεν είναι όμως το ζήτημα αυτό, αλλά το πώς μία γυναίκα, εν προκειμένω εμφανίσιμη μπορεί να αντιμετωπιστεί μόνο και μόνο από τα εξωτερικά της γνωρίσματα.

Λέμε ή καλύτερα μας αρέσει να λέμε ότι όλα αυτά είναι ξεπερασμένα και δεν υπάρχουν, μήπως όμως απλώς τα λέμε και δεν τα πιστεύουμε; Θα ήθελα εξ αρχής να κάνω μία πολύ συγκεκριμένη τοποθέτηση, ότι το να κρίνουμε έναν άνθρωπο από την εμφάνισή του λέει πράγματα για αυτόν που κρίνει και όχι για εκείνον που δέχεται την κριτική.

Το πώς έχουμε μάθει να ερμηνεύουμε καταστάσεις είναι ένα συνονθύλευμά από τις δικές μας εμπειρίες και το δικό μας υπόβαθρο, δεν έχει να κάνει με την εικόνα του άλλου ανθρώπου. Κρίνουμε έναν άνθρωπο από τη συμπεριφορά του και από τα πεπραγμένα του, εάν αυτό δεν έχει γίνει τρόπος σκέψης τότε είμαστε ακόμη πολύ μακριά από την -κατ' εμέ- ορθότητα.

Catcalling: Ναι, το «ψιτ» στους δρόμους ενοχλεί τις γυναίκες!

Δεν θα έπρεπε η ωραία εμφάνιση να είναι ένα θετικό πρόσημο σε μία γυναίκα και γιατί αυτό τελικά μπορεί να είναι μειονέκτημα και όχι ένα ακόμη χαρακτηριστικό;

Είναι πολλά τα παραδείγματα που μπορεί να πιαστεί κάποιος για να βγάλει το θηλυκό σκάρτο, μπορεί να είναι τα μαλλιά της, μπορεί να είναι τα ξανθά μαλλιά της ή και τα πολύ μελαχρινά μαλλιά της, μπορεί να είναι το σώμα της, μπορεί να είναι τα χείλη της ή οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό του προσώπου της. Γενικά, μπορεί να το οποιοδήποτε χαρακτηριστικό της εμφάνισής της εκτός βέβαια από τη συμπεριφορά της που είναι η μόνη που υποδηλώνει την ποιότητα ενός ανθρώπου. Είναι μία άλλη οπτική από το να κρίνεις μία γυναικά επειδή δεν ταυτίζεται η εικόνα της με τα κλασικά πρότυπα ομορφιάς και το παράδοξο;

Όταν γίνεται αυτό και πάλι υπάρχει πρόβλημα. Κοινώς δεν είναι εμφανίσιμη, υπάρχει πρόβλημα, είναι εμφανίσιμη υπάρχει πάλι πρόβλημα.

Ξεπερασμένες τοποθετήσεις;

Μικρά βήματα μπροστά έχουν γίνει, όμως σίγουρα δεν επαρκούν για να πούμε ότι έχει συρρικνωθεί πολύ το φαινόμενο. Υπάρχει σε μεγάλο βαθμό η αντίληψη ότι μια όμορφη γυναίκα και ακόμη «χειρότερο» -μια σέξι γυναίκα δεν είναι και ιδιαίτερα σοβαρή. Αρχικά, λυπάμαι που αναπαράγω αυτή τη λανθασμένη αντίληψη, ωστόσο υπάρχει. Και αυτό που θέλω να πω είναι ότι αν για έναν άνθρωπο υπάρχει τόση στενομυαλιά που να χαρακτηρίζει μία οντότητα από τα εξωτερικά του γνωρίσματα δεν είμαι και σίγουρη τι συζήτηση μπορούμε να κάνουμε. 

Δείχνει το προβληματικό σκεπτικό του για το πώς κρίνει έναν άνθρωπο και σίγουρα τα κριτήριά του δεν φαίνονται σοβαρά. Η ομορφιά είναι ένα «δώρο», μία ωραία εμφάνιση είναι αυτό ακριβώς και ο καθένας μπορεί να το αξιολογεί, όπως νομίζει. Δυστυχώς, υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είναι τόσο επιδερμικοί στις προσεγγίσεις τους και προφανώς δεν έχουν εύρος σκέψης. Όσο πιο πολύ περνάνε τα χρόνια, τόσο περισσότερο καταλαβαίνω πως από μόνη η οποιαδήποτε εμφάνιση ενός ανθρώπου, προκαλεί συμπεριφορικούς προβληματισμούς, μιλάμε για προβληματικές συμπεριφορές ανθρώπων.

Πώς η τακτική του stonewalling σκοτώνει τη σχέση σου;

Δεν προσδιορίζει την ποιότητα του χαρακτήρα μιας γυναίκας μία καλή ή κακή εμφάνιση. Έχει να κάνει με τον τρόπο σκέψης του κάθε ανθρώπου και το πώς αντιλαμβάνεται τις γυναίκες. Και πάντα θα υπάρχουν κατηγορίες για να κατατάξεις τις γυναίκες, οπότε αυτό από μόνο του θα είναι προβληματικό, δεν υπάρχουν σκέψεις περί αυτού.

Και αν κάτι θα ήθελα να πω σε όποια γυναίκα μπορεί να διαβάζει αυτό το άρθρο είναι να είστε μακριά από αυτούς τους τύπους, προστατέψτε τους εαυτούς σας. Δεν έχετε να αποδείξετε τίποτα. 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved