Η σχέση με έναν τέτοιο τύπο είναι σκέτο ναρκοπέδιο, καθώς στην αρχή μπορεί να μοιάζει συναρπαστική, αλλά μπορεί να γίνει πολύ προβληματική. Όλοι μας έχουμε βρεθεί στη ζωή μας μπλεγμένοι με έναν τέτοιο άνθρωπο και η αλήθεια είναι ότι όταν είσαι μέσα στην κατάσταση δεν καταλαβαίνεις τι συμβαίνει ή μάλλον τι σου συμβαίνει. Και όπως τονίζω συχνά σε αυτά τα κείμενα, δεν είμαστε ψυχολόγοι όμως υπάρχουν κάποια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά για να καταλάβεις ότι μιλάμε για μία τέτοια περίπτωση. Και αυτό είναι πολύ σημαντικό καθώς αυτή η σύνδεση μπορεί να σε εξαντλήσει, για αυτό πάμε να δούμε μερικά χαρακτηριστικά ενός ναρκισσιστή.
Ποια είναι η αγαπημένη ατάκα κάθε ναρκισσιστή για να υπερασπιστεί τον εαυτό του;
Το προφίλ ενός νάρκισσου
Μεγαλοπρέπεια: Οι ναρκισσιστές έχουν συχνά μια διογκωμένη αίσθηση της σημασίας του εαυτού τους, θεωρώντας τον εαυτό τους ανώτερο από τους άλλους. Αυτή η μεγαλοπρέπεια εκδηλώνεται σε μια συνεχή ανάγκη για θαυμασμό.
Έλλειψη ενσυναίσθησης: Η ενσυναίσθηση είναι μια ξένη έννοια για τους ναρκισσιστές, καθώς δίνουν προτεραιότητα στις δικές τους ανάγκες και επιθυμίες. Δεν είναι σε θέση να κατανοήσουν ή να συσχετιστούν με τα συναισθήματα των άλλων, θεωρώντας τα απλώς ως εργαλεία για τη δική τους ικανοποίηση.
Χειραγώγηση: Οι ναρκισσιστές διαπρέπουν στον έλεγχο και τη χειραγώγηση των συντρόφων τους για να εξυπηρετήσουν τα δικά τους «θέλω». Χρησιμοποιούν τακτικές, όπως το να δημιουργούν ενοχές.
Έλλειψη ευθύνης: Αρνούνται να δεχτούν την ευθύνη για τις πράξεις τους ή να αναγνωρίσουν τα λάθη τους. Αντίθετα, μετατοπίζουν την ευθύνη στους άλλους και επινοούν περίπλοκες δικαιολογίες για να δικαιολογήσουν τη συμπεριφορά τους.
Επιφανειακή γοητεία: Οι ναρκισσιστές διαθέτουν μια μαγνητική γοητεία που προσελκύει τους άλλους, ωστόσο αυτή είναι μία πρόσοψη που καλύπτει τις πραγματικές τους προθέσεις.
Έχεις τσεκάρει κάποια από τα παραπάνω με τον άνθρωπο που είστε μαζί; Δες τι μπορείς να κάνεις.
Θέσε όρια: Επικοινώνησε τις ανάγκες σου.Έχει ζωτική σημασία να διεκδικήσεις την αυτονομία σου και να αρχίζεις να έχεις αντιστάσεις. Βάλε τον εαυτό σου προτεραιότητα.
Έτσι θα καταλάβεις έναν νάρκισσο
Βρες έναν επαγγελματία: Ένας εξειδικευμένος θεραπευτής μπορεί να βοηθήσει πραγματικά την κατάσταση. Είναι εκείνος που θα σου δώσει τη σωστή κατεύθυνση. Ίσως αυτό να είναι και το καλύτερο που μπορείς να κάνεις.
Μάθε πότε να φεύγεις: Όταν αυτό που βιώνεις είναι τοξικό πρέπει να φεύγεις. Η ψυχική και συναισθηματική σου ευεξία θα πρέπει πάντα να είναι σε προτεραιότητα. Μη διστάσεις να κλείσεις πόρτες που σου κάνουν κακό, σώζεις το μέλλον σου.