«O έρωτας είναι τυφλός», «ο έρως χρόνια δεν κοιτά» και πολλές άλλες λαϊκές φράσεις οι οποίες προσπαθούσαν κάποτε να εξηγήσουν τις ερωτικές επιλογές ανθρώπων οι οποίες ξέφευγαν από τα όρια της λογικής, όπως για παράδειγμα ένα ζευγάρι με μεγάλη διαφορά ηλικίας. Πλέον, και έπειτα από μελέτες και έρευνες χρόνων, έχουμε καταλήξει, βασικά οι ειδικοί, ότι όσο περισσότερο μοιάζεις με τον σύντροφό σου, τόσο πιο πιθανό είναι να δέσει το μεταξύ σας γλυκό. Μάλλον οι έρωτες με… μεγάλες διαφορές, είτε ηλικιακές, είτε κοινωνικές ανήκουν συνήθως στη σφαίρα της μυθοπλασίας φτιάχνοντας ωραίες και εύπεπτες κομεντί για να παρακολουθούμε στο σινεμά.
Οι ίδιες λαϊκές φράσεις, μας έπεισαν ότι ερωτευόμαστε με την καρδιά και ότι στον έρωτα το μυαλό και η λογική είναι δύο πράγματα εντελώς αδύναμα. Εν μέρει έχουν δίκιο, μιας και για χάρη του έρωτα έχουν γίνει ακραίες και πολλές φορές αποτρόπαιες πράξεις, οι οποίες χαρακτηρίζονταν από πολλά, αλλά σίγουρα όχι από τη λογική. Κι όμως, μιας και η επιστήμη εξελίσσεται μας τροφοδοτεί μονίμως με νέες έννοιες και νέα δεδομένα, ικανά να αλλάξουν τον τρόπο με τον οποίο αντιλαμβανόμαστε τον κόσμο γύρω μας και στην προκειμένη… τον έρωτα!
Ο νέος όρος λοιπόν που έχει κάνει δειλά δειλά την εμφάνισή του τα τελευταία χρόνια, για την ακρίβεια τα τελευταία χρόνια μελετήθηκε μιας και η τάση δεν είναι καινούρια, είναι ο sapiosexual. Και αν αρχικά η προφορά του όρου δεν σε γεμίζει με τα θετικότερα συναισθήματα, μόλις σου εξηγήσω είμαι σίγουρη ότι θα αλλάξεις γνώμη.
Ο όρος λοιπόν προέρχεται από τη λατινική λέξη sapiens (το φτιάχνω λίγο ε; ) που σημαίνει σοφός και λογικός και τη λέξη sexual, που σημαίνει σεξουαλικός. Όλο μαζί, αναφέρεται τους ανθρώπους εκείνους που έλκονται από το μυαλό και την ευφυία πολύ περισσότερο από την εμφάνιση και την προσωπικότητα.
«Ο σαπιοσεξουαλισμός ή sapiosexuality αν προτιμάς, χαρακτηρίζεται από την ερωτική έλξη προς άτομα ιδιαιτέρως έξυπνα και μορφωμένα ενώ τείνει να αγνοεί οποιαδήποτε άλλα χαρακτηριστικά θεωρούσαμε ως τώρα συνώνυμα της σεξουαλικής έλξης, όπως είναι η εμφάνιση, η προσωπικότητα, το κοινωνικό στάτους ακόμα και το επάγγελμα», επισημαίνει η Casey Tanner ειδικός σε θέματα σχέσεων.
Για τα άτομα αυτά λοιπόν, μία βαθυστόχαστη συζήτηση γεμάτη προβληματισμούς είναι το καλύτερο διεγερτικό, μιας και συνήθως επιδιώκουν ανάλογες συζητήσεις, λίγο πριν το σεξ-κάτι σαν τα προκαταρκτικά των υπολοίπων σε περίπτωση που δυσκολεύεσαι να κάνεις τη σύνδεση-. Και αν μέχρι στιγμής τα παραπάνω ίσως σου ακούγονται ιδανικά, μιας και επιτέλους υπάρχει μία μερίδα ανθρώπων που αδιαφορεί για την εμφάνιση, τα νέα που σου έχω δεν είναι καλά.
Μεγάλη συζήτηση επικρατεί γύρω από τους sapiosexual, και αν τελικά, κάνουν και αυτοί διακρίσεις ανάμεσα στους πιθανούς συντρόφους όπως κάνει μεγάλη μερίδα σεξουαλικά ενεργών ανθρώπων εκεί έξω. Όπως για παράδειγμα κάποιος που βγαίνει μόνο με ψηλές, ξανθιές και απορρίπτει οποιαδήποτε άλλη γυναίκα, σου ακούγεται-και ίσως είναι-επιφανειακός, εξίσου επιφανειακός, μπορεί να ακουστεί και κάποιος που απαιτεί ο μελλοντικός του σύντροφος να έχει πτυχίο πανεπιστημίου και μεταπτυχιακό προκειμένου να καταδεχτεί να βγει μαζί του.
Ευλόγως λοιπόν γεννιέται τα εξής ερωτήματα: 1)Ένας sapiosexual θα καταδεχόταν να κάνει σχέση με κάποιον που δεν έχει πάει Πανεπιστήμιο και 2) Γιατί να μετρήσουμε την καλλιέργεια και την ευφυία κάποιου από τις σπουδές του και όχι από τον ίδιο του τον χαρακτήρα και τα βιώματά του;