Unsplash Πέντε συνήθειες που φροντίζουν να έχεις υγιές σπέρμα

Η γονιμότητα είναι και αντρική υπόθεση. Για να φτάσεις όμως μέχρι εκεί, πρέπει πρώτα να φροντίσεις. 

Όσον αφορά την ανδρική γονιμότητα, τα πράγματα είναι απλά. Κάθε άντρας πρέπει κάποια στιγμή στη ζωή του να κάνει ένα σπερμοδιάγραμμα για να δει τι ακριβώς γίνεται εκεί κάτω. Το απλό σπερμοδιάγραμμα κοιτάζει 3 πράγματα:

Το ποσοστό των σπερματοζωαρίων που είναι ζωντανά και κολυμπούν.
Το ποσοστό του σπέρματος με υγιές μέγεθος και σχήμα.
Και τον αριθμό σε όγκο σπέρματος.

Πριν φτάσεις μέχρι την εξέταση, οφείλεις να γνωρίζεις ότι τα νέα θα είναι πολύ καλύτερα αν ακολουθείς τα παρακάτω.

Πηγαίνεις τακτικά στο γυμναστήριο

Οι άνδρες που ασκούνται με μέτριο έως έντονο ρυθμό,  έχουν υψηλότερη συγκέντρωση σπέρματος από τους άνδρες που δεν γυμνάζονται σε αυτή την ένταση, σύμφωνα με έρευνα. Η άσκηση μπορεί να αυξήσει την έκφραση των αντιοξειδωτικών σε όλο το σώμα, επομένως οι τακτικές προπονήσεις στο γυμναστήριο θα μπορούσαν στην πραγματικότητα να αποτρέψουν από βλάβες στα κύτταρα του σπέρματος. Η τακτική άσκηση σε βοηθά επίσης να διατηρήσεις ένα υγιές βάρος. Αυτό θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο για παχυσαρκία και άλλες χρόνιες παθήσεις υγείας, οι οποίες έχει αποδειχθεί ότι μειώνουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων.

 

 

Έχεις πιο λεπτή μέση

Η έρευνα δείχνει ότι η μεγαλύτερη ανδρική περιφέρεια μέσης έχει συνδεθεί με χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων. Το να «κουβαλάς»  βάρος στη μέση σου θα μπορούσε να επηρεάσει την απελευθέρωση των ορμονών του φύλου, καθώς και την παραγωγή και ανάπτυξη σπέρματος.

Μένεις μακριά από σάουνες

Το όσχεο είναι λίγους βαθμούς πιο ψυχρό από τη θερμοκρασία του πυρήνα του σώματος, η οποία είναι ιδανική για το σπέρμα. Δραστηριότητες όπως σάουνες, υδρομασάζ ή ζεστά μπάνια θα μπορούσαν να αυξήσουν τη θερμοκρασία των όρχεων και ενδεχομένως να μειώσουν τον αριθμό των σπερματοζωαρίων.

Αγαπάς το ψάρι στη διατροφή σου

Εάν οι αγαπημένες σου πηγή πρωτεΐνης είναι το μπέικον και το λουκάνικο, το σπέρμα σου μπορεί να πληρώσει το τίμημα. Έρευνες έχουν δείξει ότι οι άνδρες που τρώνε το πιο επεξεργασμένο κρέας έχουν σημαντικά χαμηλότερο αριθμό σπερματοζωαρίων κανονικού σχήματος σε σύγκριση με εκείνους που καταναλώνουν τις χαμηλότερες ποσότητες. Τα ψάρια, από την άλλη, θα μπορούσαν να έχουν προστατευτική δράση. Οι άντρες που έτρωγαν τα περισσότερα ψάρια -ειδικά σολομό και τόνο- είχαν 65% μεγαλύτερη συγκέντρωση σπέρματος από εκείνους που έτρωγαν λιγότερο. Τα ωμέγα-3 των ψαριών, καθώς τα μακράς αλυσίδας πολυακόρεστα λιπαρά οξέα παίζουν ρόλο στην παραγωγή σπέρματος. Οπότε δώσε βάση στο ψάρι.

 

 

Κάνεις χειρωνακτική εργασία

Μια μελέτη του 2023 διαπίστωσε ότι οι άνδρες που κάνουν άρση βαρέων βαρών στη δουλειά -κυριολεκτική άρση βαρέων βαρών, όπως η μετακίνηση βαρέων αντικειμένων- είχαν 46% υψηλότερη συγκέντρωση σπερματοζωαρίων και 44% υψηλότερο συνολικό αριθμό σπερματοζωαρίων από τους άνδρες που έχουν περισσότερες καθιστικές δουλειές. Εάν δεν τυχαίνει να κάνεις χειρωνακτική δουλειά, πολύ απλά πρόσθεσε τα βάρη στην προπόνησή σου.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved