Είναι αλήθεια ότι πολλές φορές αισθανόμαστε εξάντληση και κάπου ανάμεσα στα τετριμμένα δεν είμαι καλά, νιώθω πίεση μέχρι την πραγματική εξάντληση -τι τελικά ισχύει; Το σύνδρομο του burn out είναι πλέον κομμάτι των σύγχρονων κοινωνιών. Ας δούμε μερικά από τα «σημάδια» του για να το αναγνωρίσεις.
Αρχικά είναι αναγνωρισμένο από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και είναι γνωστό και ως σύνδρομο επαγγελματικής εξουθένωσης, είναι μια κατάσταση που είναι ύπουλη στην αργή εμφάνισή της, όπως και το χρόνιο στρες.
Πώς θα καταλάβεις αν έχεις πάθει υπερκόπωση
Σε γενικές γραμμές, οι υπερβολικές απαιτήσεις και οι πολλές ώρες εργασίας μπορεί να οδηγήσουν σε σωματική και πνευματική κόπωση. Όταν οι εργαζόμενοι αισθάνονται ότι κατακλύζονται από τις ευθύνες τους χωρίς επαρκή υποστήριξη, η επαγγελματική εξουθένωση είναι σημαντικός παράγοντας.
Πότε μπορεί να εκδηλωθεί:
Έλλειψη ελέγχου: Όταν τα άτομα αισθάνονται ότι δεν έχουν κανέναν έλεγχο στην εργασία τους ή σε όσα χρειάζονται για να κάνουν καλά τη δουλειά τους, μπορεί να προκληθούν αισθήματα ανικανότητας και απογοήτευσης, συμβάλλοντας στην εξάντληση.
Ανεπαρκείς ανταμοιβές: Η έλλειψη αναγνώρισης ή ανταμοιβής για σκληρή δουλειά μπορεί να αποθαρρύνει τους εργαζόμενους, να τους κάνει να αισθάνονται υποτιμημένοι και να οδηγούνται σε συναισθηματική εξάντληση.
Υποστήριξη: Η έλλειψη υποστηρικτικών σχέσεων στην εργασία μπορεί να οδηγήσει σε αισθήματα απομόνωσης.
Έτσι θα καταφέρεις να σε παίρνει ο ύπνος μέσα σε δύο λεπτά
Αναντιστοιχία αξιών: Όταν υπάρχει αποσύνδεση μεταξύ των αξιών ενός ατόμου και των αξιών του οργανισμού που εργάζεται γιατί, μπορεί να δημιουργήσει σημαντική εσωτερική σύγκρουση και στρες.
Τα συμπτώματα της εξουθένωσης εκδηλώνονται μέσω μιας ποικιλίας σωματικών, συναισθηματικών και συμπεριφορικών συμπτωμάτων: Μερικά από τα πιο συχνά σωματικά συμπτώματα είναι η χρόνια κόπωση, αϋπνία, πονοκέφαλοι και εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα.
Μερικοί μπορεί επίσης να εμφανίσουν αλλαγές στην όρεξη ή γαστρεντερικά προβλήματα. Aκόμη, συναισθηματικά συμπτώματα όπως αισθήματα αποτυχίας, αδυναμίας, αποστασιοποίησης και μειωμένης ικανοποίησης είναι διαδεδομένα.
Πώς θα ξεπεράσεις το burnout
1. Κάνε την αυτοφροντίδα κανόνα και όχι εξαίρεση
Μάθε να φροντίζεις τον εαυτό σου, να βάζεις τα όριά σου.
2. Κάνε ποιοτικές επιλογές στον ελεύθερό σου χρόνο
Τα Σαββατοκύριακα και στις διακοπές κάνε πράγματα που σε βγάζουν από την καθημερινή σου ρουτίνα και ενεργοποιούν το μυαλό και τις αισθήσεις σας με νέα ερεθίσματα.
3. Βελτίωσε τον ύπνο και τη διατροφή σου
Δημιούργησε μία ρουτίνα που θα σε βοηθήσει να έχεις καλύτερο ύπνο. Εστιάσε στο τι τρως και πώς το τρώτε.
4. Ζήτησε βοήθεια
Η ανάκαμψη από το burnout θέλει χρόνο, συνέπεια και αλλαγές στον τρόπο ζωής.