Πολλές θρησκείες έχουν έθιμο να βουτάνε οι πιστοί μέσα σε πολύ παγωμένα νερά έτσι ώστε να εξαγνιστούν από τις αμαρτίες τους, πρακτικά όμως μιλώντας μία παγωμένη βουτιά κάνει άπειρο καλό στο σώμα σου κι αυτό πρέπει να το θυμάσαι πάντα. Μπορεί να είσαι από τους γενναίους και ίσως και λίγο κολλημένους τύπους που ακόμη και το χειμώνα κάνουν παγωμένο μπάνιο στη μπανιέρα, οπότε κι εμείς παίρνουμε το θάρρος να σου προτείνουμε να το πας ακόμη πιο πέρα και να αρχίσεις τΙς βουτιές στη θάλασσα από τώρα.
Αν δεν έχεις κάνει ποτέ μπάνιο στη θάλασσα εκτός σεζόν καλοκαιριού αλλά όμως θέλεις το σώμα σου να αντέχει το κρύο ντους, τότε μάλλον ήρθε η ώρα να το σκεφτείς σοβαρά για ανοιξιάτικος, αν όχι χειμερινός, κολυμβητής. Γιατί; Μα φυσικά γιατί όλα δείχνουν πως το σώμα σου θα σε ευγνωμονεί μετά. Η αρχή είναι δύσκολη, μόλις πατήσεις το πόδι σου στο νερό καταλαβαίνεις πως τα πράγματα δεν θα είναι εύκολα. Αν όμως έχεις ήδη εκπαιδευτεί στο παγωμένο νερό από το σπίτι, ίσως να σου είναι λιγάκι πιο εύκολο τελικά.
Μήπως να υιοθετήσεις το 3λεπτο πρωινό πρόγραμμα γυμναστικής των Ιαπώνων;
Το κρύο νερό ενεργοποιεί τον μεταβολισμό και βοηθά στην καλύτερη κυκλοφορία του αίματος, γι’ αυτό και πολλοί αθλητές κάνουν ένα παγωμένο ντους μετά την προπόνηση, για την καλύτερη υγεία των μυών. Επίσης συσφίγγει την επιδερμίδα και συστέλλει τους πόρους, γι’ αυτό και οι skincare guru προτείνουν να πλένουμε το πρόσωπό μας με κρύο νερό.
Το παγωμένο νερό όμως έχει οφέλη και στην ψυχική υγεία μας. Ειδικά το πρωί μπορεί να μας γεμίσει ενέργεια, ενεργοποιώντας πιο γρήγορα τον εγκέφαλο. Το κρύο ντους λειτουργεί σαν ένα σοκ στον οργανισμό, εκκρίνοντας ενδορφίνες, γνωστές και ως οι ορμόνες της χαράς, γεγονός που μπορεί να μειώσει το στρες ή να έχει θεραπευτική δράση κατά της κατάθλιψης.
Να θυμάστε όμως πως στη θάλασσα πρέπει να μπείτε σιγά, σιγά και με προσοχή, βαθιές ανάσες και κίνηση μέσα στο νερό. Επίσης δεν πρέπει να κάτσετε πάνω από ένα τέταρτο την πρώτη φορά.