Δεν είναι εύκολο κανείς να διαβάσει τη Μητέρα του Σκύλου, όχι γιατί δεν διαβάζεται εύκολα και δεν φεύγουν οι σελίδες σαν νεράκι, αλλά γιατί το θέμα του βιβλίου είναι δύσκολο.
Μιλάμε για την Κατοχή του ’40 και ο Μάτεσις μας δείχνει πως οι άνθρωποι επιβιώνανε μέσα στην λαίλαπα του πολέμου, ίσως της πιο άπονης περιόδου στην ιστορία της Ελλάδας του εικοστού αιώνα.
Η γραφή του Μάτεσι σε αφήνει αμέσως με ανοιχτό το στόμα και τα μάτια σου δεν χορταίνουν να τελειώνουν τις προτάσεις του οι οποίες είναι εμπλουτισμένες, με φυσικό και παιδικό τρόπο, με μία τρυφερότητα που σε αρπάζει αμέσως και δεν σε αφήνει να πάρεις ανάσα.
Βιβλιοδέτης: Ένα επάγγελμα που επιβιώνει ακόμη και σε δύσκολους καιρούς
Είμαστε σε μία μικρή επαρχιακή πόλη μέσα στην Γερμανική Κατοχή και η πρωταγωνίστρια του βιβλίου η Ραραού μας μιλάει για τη ζωή της και για το πώς η μητέρα της, μέσα στην απελπισία της, έγινε μία δωσίλογος των Ιταλών μόνο και μόνο για να ταΐσει και να σώσει τα παιδιά της από τον βέβαιο θάνατο της πείνας.
Η ιστορία λοιπόν είναι η ιστορία της Ραραού, κατά κόσμον Ρουμπίνης, μιας συνταξιούχου ηθοποιού, η οποία αναπολεί τα παιδικά και εφηβικά της χρόνια λίγο πριν και μέσα στον πόλεμο, παραθέτοντας εμπειρίες που δύσκολα θα συναντήσει κάποιος σε άλλου είδους βιβλία αλλά και που δύσκολα θα πιστέψει ότι μπορεί ένας άνθρωπος να τα πέρασε όλα αυτά.
Υπάρχει μια χαρακτηριστική σκηνή με μια ομάδα Γερμανών και ένα καφάσι πατάτες που πραγματικά είναι από τις καλύτερες που έχω διαβάσει ποτέ και που μένει τόσο χαρακτηριστική στη μνήμη που δύσκολα ξεχνιέται.
Πώς η βιβλιοθήκη του σπιτιού έγινε το προσωπικό μου καταφύγιο
Το βιβλίο περικλείει όλα τα συναισθήματα και τις σκέψεις όχι μόνο των ανθρώπων που έζησαν εκείνα τα χρόνια αλλά όλα όσα μπορεί να σκέφτεται ένας άνθρωπος τις δύσκολες στιγμές όπου όλα καταρρέουν. Μόνο και μόνο γι’ αυτή τη σκηνή αξίζει να διαβαστεί το βιβλίο.
Η γλώσσα του Μάτεσι είναι κάτι ανάμεσα σε κωμωδία, δράμα, ταινία δράσης και Ελληνικό Gothic.
Πραγματικά δεν έχω ξαναδιαβάσει κάτι τέτοιο που την ίδια στιγμή μπορεί να σε κάνει να δακρύσεις, να ξεκαρδιστείς στα γέλια και να απορήσεις με τα βάσανα των ανθρώπων εκείνης της εποχής.
Το βιβλίο αυτό εκτός του ότι λέει μία καταπληκτική ιστορία, σου μαθαίνει πραγματική ιστορία μιας και μέσα στις σελίδες του θα βρεις πολλά ιστορικά γεγονότα.
Αν θέλεις να διαβάσεις καλή ελληνική λογοτεχνία που να σε κρατήσει και να μην βαρεθείς ούτε στιγμή, πρέπει να διαβάσεις τη Μητέρα του Σκύλου.
Ο Μάτεσις με αυτό το βιβλίο πέτυχε κορυφαίες επιτεύξεις, αφού με αυτόν τον τρόπο αποκάλυψε ανεξερεύνητες πτυχές της νεοελληνικής συνείδησης που μέχρι πρόσφατα μας ήταν άγνωστες.
Από πολύ νωρίς συγκαταλέχτηκε στα κλασικά και πώς να μη γίνει άλλωστε κλασικό αφού πληρεί όλες τις προϋποθέσεις για ένα μοναδικό ανάγνωσμα;
Ο Παύλος Μάτεσις έγραψε μια ιστορία τόσο γλυκόπικρη αλλά και τόσο αληθινή που σίγουρα θα συνεχίσει να συγκινεί πολλές γενιές ακόμη αλλά και θα αποτελεί παράδειγμα προς μίμηση για όλους όσους αισθάνονται ότι η ζωή δεν τους έχει φερθεί και με τον καλύτερο τρόπο, παρόλα αυτά πάντα βρίσκουν το κουράγιο να συνεχίζουν.
Αναγκαίο ανάγνωσμα για το καλοκαίρι (και όχι μόνο).
Δες το παρακάτω άλμπουμ για να δεις μερικά από τα καλύτερα βιβλία του Παύλου Μάτεσι: