Είναι 2014. Αλλάζει ο χρόνος και… χαρούμενο 2015. Είμαστε στο σπίτι, δεν περνάνε 15’ και χτυπάει το κουδούνι. Ποιος είναι; «Ο Παύλος». Είχαμε κανονίσει ένα πάρτι στο σπίτι (καμιά 70αριά άτομα, μη φανταστείς) αλλά δεν περιμέναμε κόσμο και από τις 00.15.
Ο Παύλος, γενικά, πολλά ψυχολογικά. Δεν το λέω εγώ, οι γιατροί που κατά καιρούς επισκέπτεται. Να μη σας τα πολυλογώ, η χρονιά μάς πήγε οικογενειακώς γ**ντας. Θυμάμαι τη μαμά μου να λέει: «Μα καλά, ποιος μας έκανε ποδαρικό φέτος;». «Ο Παύλος». «Α καλό παιδί ο Παυλάκος μωρέ». «Όχι αυτός ο Παύλος, μαμά. Ο άλλος». «Ο ΑΛΛΟΣ;!;!».
Ο «άλλος» Παύλος δεν ξανακαλέστηκε σε πάρτυ. Ούτε στο σπίτι γενικά. Τόσο κακή ήταν η χρονιά του 2015. Χειρότερα δεν γινόταν να μας πάει. Και όχι, δεν είναι θέμα προκατάληψης. Αλλά, ή πιστεύεις στην γκαντεμιά ή δεν πιστεύεις. Για αυτό, αν και εσύ πιστεύεις, θα σου πω δυο λόγια για το φετινό ρεβεγιόν σου, ποιους πρέπει να κάνεις παρέα και ποιους «ξεπαρεού». Το λοιπόν:
ΜΗΝ αλλάξεις χρονιά με τους εξής:
1. Τον γκαντέμη φίλο
Τύπου Παύλο. Άστον να πάει αλλού. Δεν τον θέλεις, πίστεψέ με. Ακόμη κι αν σου χτυπήσει την πόρτα, βάλε δυνατά τη μουσική και κάνε ότι δεν ακούς. Πες ότι μετακόμισες, ότι δεν μένεις πια εκεί. Ότι αρρώστησες βαριά και είσαι στο νοσοκομείο. Ότι ένα μεγάλο ρακούν σε απήγαγε για το Μεξικό. Ειλικρινά, δεν ξέρω ποια άλλη δικαιολογία να βρεις.
2. Την γκόμενα που σκέφτεσαι να χωρίσεις
Μην τη λυπάσαι. Μην σκεφτείς «άντε, τελευταία χρονιά». Καμία τελευταία χρονιά. Πες της «άντε γεια» και άστη να περάσει μαύρη Πρωτοχρονιά. Θα συνέλθει. Από το να αναπολεί πόσο ωραία ήταν που αλλάξατε χρόνο κάτω από το γκι και πόσο την ήθελες κλπ κλπ και να σε γλωσσοτρώει εκ των υστέρων, καλύτερα να τη χαιρετήσεις πριν φύγει αυτή η χρονιά. Αλλιώς θα σε γκαντεμιάσει για όλο το 2020. Σαν την καλαμιά στον κάμπο θα μείνεις. Δεν θα γλύψεις ούτε κοκαλάκι.
3. Τη μανούλα
Κάνε την επανάστασή σου και φέτος άλλαξε το χρόνο παρέα με τους φίλους σου ή με την κοπέλα σου, σε κάποιο μέρος που εσείς θα επιλέξετε. Δεν έχει σημασία να βρίσκεστε πολύ μακριά (καλά, αν αντέχετε οικονομικά φυσικά και να το κάνετε), ακόμη και σε ένα σπίτι με τους αγαπημένους φίλους και την κοπέλα σας αρκεί. Γενικά, αυτή τη χρονιά, πέτα τη ζακέτα. Μπορείς.
4. Τον παλιό συμμαθητή
Που αποφάσισε τι ωραία ιδέα θα ήταν ένα reunion με τη μορφή πρωτοχρονιάτικου πάρτι. Έχω υπάρξει σε αυτή τη θέση (ως οικοδέσποινα). Κακή. Πολύ κακή ιδέα. Έρχεται ο κάθε ένας και η κάθε μία, που έχεις να δεις καμιά 10ετία ξερωγώ, ώστε να δουν πού ζεις, πόσα κιλά είσαι, αν είσαι φετόνι, αν έχεις γκόμενα, πώς είναι η γκόμενα και να καταλάβουν από την… κάβα πόσα χρήματα βγάζεις από την τίμια εργασία σου. Και να κουτσομπολέψουν. Έχω φύγει από τέτοιο πάρτι (άλλη χρονιά, ως καλεσμένη) με τενοντίτιδα στην κατάφυση του υπερακανθίου (WTF?).
Και εκείνοι με τους οποίους ΠΡΕΠΕΙ να αλλάξεις το χρόνο
1. Τον κολλητό που άλλαξε δουλειά
Και πήγε σε καλύτερη. Και χαίρεσαι. Πάρτον αγκαλιά, κάτσε δίπλα του (ή παρτην στα πόδια σου), πιείτε από το ίδιο ποτήρι, δεν ξέρω τι άλλο να κάνεις για να πάρεις λίγη από την τύχη που είχε εκείνος/η τη χρονιά που πέρασε.
2. Τον κολλητό που πέρασε πολλά
Και τα ξεπέρασε. Και στέκεται εκεί, δίπλα σου, βράχος δυνατός. Γιατί το αξίζει. Γιατί πρέπει να ξέρει ότι είσαι δίπλα του. Μη φοβάσαι, ό,τι πέρασε δεν «κολλάει». Κοίτα τον και πες του «φέτος θα είναι η χρονιά σου». Έχει ανάγκη να το ακούσει. Και επειδή το εννοείς, ο γέρος χρόνος θα σου δώσει την ευχή του. Επειδή είσαι καλός άνθρωπος.
3. Τη νέα γκόμενα
Επειδή η ζωή είναι μικρή και επειδή του χρόνου δεν ξέρεις αν θα την έχεις, χόρτασέ την τώρα που μπορείς. Την γκόμενα. Και τη ζωή. Γενικώς χορτάστε αυτές τις μέρες. Δεύτερη ζωή δεν έχει.
ΥΓ: Για το τέλος, θα πω και την «καφρίλα» μου: Έχω καλέσει για ποδαρικό (την επόμενη χρονιά από αυτή με τον Παύλο) φίλη μου. Νιόπαντρη. Έγκυο. Φέτος που είναι πάλι έγκυος, θα την ξανακαλέσω. Εντάξει, γυναίκα είμαι, τι περίμενες;