Χιονάτη: Η πιο “βρώμικη” ταινία δεν είναι του Fast & Furious

Η Χιονάτη της Disney είχε υψηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα από την τελευταία ταινία Fast & Furious.

Στην προβολή της νέας ταινίας Χιονάτη στο Λονδίνο τον περασμένο μήνα, οι influencers περπατούσαν μέσα σε ένα τεχνητό παραμυθένιο δάσος, με μια καλύβα σε φυσικό μέγεθος γεμάτη με ομοιώματα τριχωτών ζώων. Στις ΗΠΑ, η Disney έφτασε στο σημείο να παρελάσει ένα αληθινό κουνελάκι με πλεκτό καφέ πουλοβεράκι στο κόκκινο χαλί της πρεμιέρας στο Χόλιγουντ.

Ωστόσο, το θέμα της ταινίας —η επαφή με τη φύση— δεν φαίνεται να επεκτάθηκε και στο περιβαλλοντικό της αποτύπωμα, αφού σύμφωνα με εταιρικά έγγραφα, η παραγωγή της Χιονάτης παρήγαγε περισσότερες εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου στο Ηνωμένο Βασίλειο από την τελευταία ταινία Fast & Furious —παρά το γεγονός ότι η δεύτερη είναι γεμάτη από βενζινοβόρα αυτοκίνητα.

Ανάλυση περισσότερων από 250 λογιστικών καταχωρίσεων της Walt Disney Company αποκαλύπτει πως τα live action remakes της Χιονάτης και της Μικρής Γοργόνας προκάλεσαν περισσότερη ρύπανση από οποιαδήποτε άλλη ταινία της Disney που γυρίστηκε στο Ηνωμένο Βασίλειο από το 2019 και μετά —όταν τέθηκε σε ισχύ η υποχρέωση περιβαλλοντικής αναφοράς. Αυτή η υποχρέωση αφορά μόνο εκπομπές στο Ηνωμένο Βασίλειο, οπότε ο παγκόσμιος συνολικός αριθμός είναι πιθανώς ακόμη μεγαλύτερος. Για παράδειγμα, η Μικρή Γοργόνα γυρίστηκε και στη Σαρδηνία, ενώ το Fast & Furious σε Ιταλία και ΗΠΑ.

 

 

Ο συνδυασμός εκπομπών για τις δύο ταινίες (Χιονάτη και Μικρή Γοργόνα) ξεπερνά τις ετήσιες εκπομπές των αεροδρομίων του Μπέρμιγχαμ και του Λούτον. Η κάθε ταινία παρήγαγε περισσότερους ρύπους απ’ ό,τι το Blackpool Pleasure Beach και η O2 Arena του Λονδίνου —όπου μάλιστα έγινε και το event της Χιονάτης για influencers.

Η Χιονάτη, η πιο πρόσφατη live-action παραγωγή της Disney, πρωταγωνιστεί η Rachel Zegler του West Side Story και η Gal Gadot του Wonder Woman στον ρόλο της κακιάς βασίλισσας. Ωστόσο, η πορεία της κάθε άλλο παρά παραμυθένια ήταν: η παραγωγή έχει κατακλυστεί από αντιδράσεις για την πολιτική στάση της πρωταγωνίστριας αλλά και για την απεικόνιση των επτά νάνων. Υπολογίζεται πως η ταινία θα κλείσει με ζημίες περίπου 115 εκατ. δολαρίων, με συνολικά έσοδα 145 εκατ. έναντι κόστους που άγγιξε τα 260 εκατ. δολάρια.

Αν και αμερικανική παραγωγή, τόσο η Χιονάτη όσο και η Μικρή Γοργόνα γυρίστηκαν στα Pinewood Studios έξω από το Λονδίνο. Οι παραγωγές που γυρίζονται στο Ηνωμένο Βασίλειο επωφελούνται από επιστροφή έως και 25,5% των εξόδων τους μέσω κρατικών κινήτρων. Στο πλαίσιο αυτό, οι παραγωγές οφείλουν να καταθέτουν στοιχεία για το κόστος παραγωγής και τις εκπομπές τους στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Τα λογιστικά αρχεία δείχνουν ότι μέχρι το τέλος του 2023, η Disney είχε λάβει επιστροφή £44,9 εκατ. για τη Χιονάτη και £49,7 εκατ. για τη Μικρή Γοργόνα.

Οι εκπομπές μετρώνται σε «ισοδύναμους τόνους διοξειδίου του άνθρακα» (tCO2e) και κατανέμονται σε τρεις κατηγορίες (scopes):

  • Το Scope 1 καλύπτει τις άμεσες εκπομπές, π.χ. από γεννήτριες ή θερμαντικά σώματα.

  • Το Scope 2 αφορά τις εκπομπές από την παραγωγή του ηλεκτρικού ρεύματος που χρησιμοποιήθηκε.

  • Το Scope 3 περιλαμβάνει τις έμμεσες εκπομπές από προμηθευτές αγαθών και υπηρεσιών.

Το Scope 3 συνήθως δεν περιλαμβάνεται στους λογαριασμούς πολλών εταιρειών (π.χ. αεροδρόμια), καθώς είναι εκτός του άμεσου ελέγχου τους. Για παράδειγμα, στις εκπομπές των αεροδρομίων δεν περιλαμβάνονται αυτές των αεροσκαφών, οι οποίες είναι πολύ υψηλότερες.

 

 

Στα Scope 1 και 2, η Χιονάτη παρήγαγε 3.153 τόνους CO₂e, ενώ η Μικρή Γοργόνα 5.127, με συνδυασμένο σύνολο 8.279,6 τόνους. Αυτό ξεπερνά τα 7.829 του αεροδρομίου του Μπέρμιγχαμ, τα 6.243 του Λούτον και τα 3.351 του East Midlands για το ίδιο διάστημα.

Στη βιομηχανία του θεάματος, μεγάλες παραγωγές σαν αυτές ονομάζονται “tentpoles”. Πηγή προσκείμενη στη Disney δήλωσε πέρσι πως οι 2.600 τόνοι CO₂e θεωρούνται «φυσιολογικοί» για μια tentpole παραγωγή. Η Μικρή Γοργόνα ξεπερνά αυτό το όριο κατά το διπλάσιο (αν συμπεριλάβουμε και το Scope 3), ενώ η Χιονάτη το υπερβαίνει κατά 62%.

Η τελευταία γυρίστηκε εκτενώς σε εξωτερικούς χώρους, γεγονός που αύξησε τη χρήση φορητών γεννητριών. Το καύσιμο για αυτές κάλυψε το μεγαλύτερο μέρος της ενεργειακής κατανάλωσης, αν και οι παραγωγοί χρησιμοποίησαν και γεννήτριες που λειτουργούν με μπαταρίες ή είναι υβριδικές.

Επίσης, αξιοποιήθηκε το δίκτυο παροχής ρεύματος όταν ήταν διαθέσιμο, ενώ αναφέρεται ότι «η ηλεκτροδότηση στα Pinewood Studios μετατράπηκε σε πράσινη, μέσω green tariff, από το 2020 (χωρίς να συνυπολογιστεί η μείωση εκπομπών απ’ αυτό)».

Οι παραγωγοί νοίκιασαν ηλεκτρικά αυτοκίνητα και, σύμφωνα με τους λογαριασμούς, «τα ναυλωμένα αεροπλάνα χρησιμοποιήθηκαν μόνο όταν η μεταφορά όλου του συνεργείου ήταν λιγότερο ρυπογόνα από την κράτηση εκατοντάδων εμπορικών πτήσεων».



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved