Πρόκειται για μία από τις καινούργιες σειρές που σαρώνει στο Netflix και υπάρχουν λόγοι για αυτό. Η γερμανική σειρά έχει γίνει «must watch», καθώς αναβαθμίζει μία κλασική ιστορία στοιχειωμένου σπιτιού εντάσσοντας και το στοιχείο της τεχνολογίας. Και όλα αυτά όχι με αναμενόμενο τρόπο, αφού κάπου εδώ ο ρετρό φουτουρισμός συναντά την vintage τεχνολογία.
Ίσως, ο φόβος της τεχνητής νοημοσύνης να καταλάβει τα ανθρώπινα όντα στο μέλλον. Και ακριβώς πάνω σε αυτή τη σκέψη, η σειρά του Netflix «Cassandra» το πάει ένα βήμα παραπέρα.
Η σειρά που εκτείνεται σε μόλις έξι επεισόδια μάς οδηγεί σε ένα απόκοσμο σκηνικό, όταν μια τετραμελής οικογένεια, οι Prills, μετακομίζει σε αυτό που είναι το πρώτο ρετρό έξυπνο σπίτι της Γερμανίας και συναντά την Cassandra, ένα ρομπότ -οικιακή βοηθό υποβοηθούμενο από το AI που δεν χρησιμοποιείται για περισσότερο από πενήντα χρόνια.
H πραγματική ιστορία πίσω από το «Adolescence» του Netflix
Η Cassandra βρίσκεται εκεί για να τους υπηρετεί -είναι όμως έτσι;
Στόχος της Cassandra -με σκηνοθέτη τον Benjamin Gutsche- δεν είναι ολόκληρη η οικογένεια, αλλά η μητέρα, η Samira. Η τεχνητή νοημοσύνη χρησιμοποιεί τη γυναικεία συνείδηση για να επιδρά στα μέλη της οικογένειας ως μητρική φιγούρα.
Δημιουργώντας jump scares, η γερμανόφωνη σειρά αναμειγνύει το παρελθόν με το παρόν για να της δώσει φουτουριστική χροιά αντλώντας τις προβληματικές της από συναισθήματά και από την ιδέα «τι θα συνέβαινε αν το AI μάς κυριαρχήσει» μέσα από θέματα ελέγχου και τεχνολογίας.
Σε έναν κόσμο όπου οι βοηθοί τεχνητής νοημοσύνης γίνονται συνηθισμένοι όπως τα καφενεία, το νέο θρίλερ του Netflix ανατρέπει την αφήγηση σχετικά με το πόσο επικίνδυνη μπορεί να γίνει η «έξυπνη» τεχνολογία.
Το Netflix σπάει τα όρια του επιτρεπόμενου και ξεπερνά τα απαγορευμένα
Ενώ τα στοιχειωμένα σπίτια ήταν κλασικά σκηνικά για ταινίες τρόμου, η Cassandra συνδυάζει AI με μια ρετρό ανατροπή. Η μετακόμιση της οικογένειας Prill σε ένα έξυπνο σπίτι της δεκαετίας του 1970 μοιάζει σαν να μπαίνει σε μια χρονοκάψουλα -μέχρι η τεχνητή νοημοσύνη του σπιτιού να αρχίσει να ξαναγράφει τους κανόνες.
Ο συνδυασμός της vintage τεχνολογίας με τους σύγχρονους φόβους δίνει μία άλλη υπόσταση σε αυτή την ιστορία τρόμου. Η οικογένεια Prill - Samira, David, Juno και Fynn - προσφέρει αυθεντικές ερμηνείες που γειώνουν τα στοιχεία επιστημονικής φαντασίας σε αληθινά, συγκριτικά με τα συναισθήματα. Δεν έχει να κάνει μόνο με το AI, αλλά και για το πώς οι εξωτερικές απειλές μπορούν να εκμεταλλευτούν τις εσωτερικές οικογενειακές εντάσεις.
Το τραγούδι «Guten Morgen Sonnenschein» της Νάνας Μούσχουρη
Μπορεί η σειρά να κυκλοφόρησε στις 6 Φεβρουαρίου 2025, ωστόσο έχει συμβάλλει στην αναβίωση της δημοτικότητας του τραγουδιού, το οποίο αρχικά κυκλοφόρησε το 1977.
Το τραγούδι «Guten Morgen Sonnenschein» είναι ένα γερμανικό ποπ τραγούδι και έγινε δημοφιλές τη δεκαετία του 1970, καθώς κυκλοφόρησε το 1977. Το ερμήνευσε η Νάνα Μούσχουρη, με τη χαρακτηριστική καθαρή φωνή της.
Ο τίτλος μεταφράζεται ως «Καλημέρα, ηλιαχτίδα» και το τραγούδι αποπνέει μια αίσθηση αισιοδοξίας και ευγνωμοσύνης για τη ζωή. Με την προβολή της σειράς, το τραγούδι έχει κάνει δεύτερη καριέρα και έχει γίνει viral.