Σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης βρίσκεται τα τελευταία 24ωρα η Σαντορίνη αλλά και τα γύρω νησιά, από τότε που ξεκίνησε η σεισμική δραστηριότητα στο νησί καθώς έχουν πραγματοποιηθεί πάνω από 500 σεισμούς με επίκεντρο κυρίως τη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα σε Σαντορίνη, Αμοργό και Ανάφη.
Από το πρωί της Δευτέρας μάλιστα σημειώθηκαν απανωτοί σεισμοί που ξεπέρασαν τα 4 Ρίχτερ, ενώ σημειώθηκε ο ισχυρότερος σεισμός που καταγράφηκε από όταν ξεκίνησε η σεισμική δραστηριότητα στην περιοχή, πρόκειται για έναν σεισμό 4,9 Ρίχτερ. Ωστόσο, η αύξηση του μεγέθους των σεισμών εντείνει και την ανησυχία τόσο στους κατοίκους της Σαντορίνης και των γύρω νησιών όσο και στις Αρχές. Με την ανησυχία μας να μεγαλώνει όλο και περισσότερο, το μυαλό μας πάει πίσω στον καταστροφικό σεισμό του 1956.
Εσένα πού σε βρήκε ο σεισμός του Σεπτέμβρη του 1999;
Ο σεισμός της Σαντορίνης το 1956
Στις 9 Ιουλίου 1956, ένας από τους ισχυρότερους σεισμούς που έχουν καταγραφεί στην Ελλάδα έπληξε το Αιγαίο, αφήνοντας πίσω τις ανυπολόγιστες καταστροφές και τους δεκάδες νεκρούς. Με μέγεθος 7,5 βαθμούς της κλίμακας Ρίχτερ, ο σεισμός σημειώθηκε στην υποθαλάσσια περιοχή ανατολικά της Αμοργού, αλλά επηρέασε ιδιαίτερα τη Σαντορίνη, όπου προκάλεσε εκτεταμένες ζημιές.
Νέα Ζηλανδία: Η μαγική καταπράσινη χώρα που χτύπησε ο σεισμός
Χιλιάδες κάτοικοι έμειναν άστεγοι, καθώς περίπου 60% των σπιτιών της Σαντορίνης υπέστη σοβαρές ζημιές ή καταστράφηκαν ολοσχερώς.
Το χρονικό της καταστροφής
Ο σεισμός σημειώθηκε τις πρωινές ώρες και είχε ρηχό εστιακό βάθος, γεγονός που έκανε την έντασή του ακόμη πιο καταστροφική. Το χτύπημα του εγκέλαδου είχε τόση ένταση με αποτέλεσμα να καταρρεύσουν χιλιάδες σπίτια μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Αμέσως μετά τον κύριο σεισμό, ακολούθησε ένα ισχυρό μετασεισμικό κύμα, ενώ λίγα λεπτά αργότερα, οι κάτοικοι των νησιών ήρθαν αντιμέτωποι με ένα ακόμα πιο τρομακτικό φαινόμενο: Ένα γιγαντιαίο τσουνάμι που σάρωσε τα παράλια των Κυκλάδων.
Το τσουνάμι
Το τσουνάμι που προκλήθηκε από τον σεισμό έφτασε σε ύψος 25 μέτρων στην Αμοργό, γεγονός που το κατατάσσει ως το μεγαλύτερο καταγεγραμμένο τσουνάμι στην Ελλάδα. Στη Σαντορίνη, το κύμα έπληξε τις παραλιακές περιοχές, προκαλώντας επιπλέον ζημιές και παρασύροντας κτίρια, βάρκες και ολόκληρες εγκαταστάσεις.
Τα προειδοποιητικά σημάδια και η ανασυγκρότηση
Την προηγούμενη μέρα του σεισμού, στις 8 Ιουλίου, είχε προηγηθεί προσεισμός μεγέθους 4,9 ρίχτερ στη θαλάσσια περιοχή νότια της Αμοργού. Ωστόσο, η δόνηση αυτή δεν προκάλεσε ιδιαίτερη ανησυχία. Ο κύριος σεισμός, που εκδηλώθηκε στις 5:11 το επόμενο πρωί, βρήκε τους περισσότερους κατοίκους στον ύπνο, γεγονός που συνέβαλε στον μεγάλο αριθμό θυμάτων.
Ο σεισμός του 1956 αποτέλεσε μία από τις σημαντικότερες φυσικές καταστροφές του 20ού αιώνα για την Ελλάδα. Η ανοικοδόμηση των πληγεισών περιοχών κράτησε πολλά χρόνια, ενώ η καταστροφή πολλών παραδοσιακών οικισμών άλλαξε την αρχιτεκτονική φυσιογνωμία της Σαντορίνης. Τέλος, το γεγονός αυτό οδήγησε επίσης στην αυστηροποίηση των αντισεισμικών κανονισμών στη χώρα, καθώς και στην ενίσχυση των μέτρων πολιτικής προστασίας.