associated press Στην Αυστραλία απαγόρευσαν τα social media σε παιδιά κάτω των 16 ετών

Κάποιοι θα πουν “μακάρι και στην Ελλάδα”, εμείς κρατάμε αποστάσεις.

Κάν’το εικόνα. Ξαφνικά η κυβέρνηση απαγορεύει στην Ελλάδα τα παιδιά κάτω των 16 ετών να χρησιμοποιούν τα social media. Ίσως να είχαμε και εξέγερση. Πόσο μακρινό σενάριο είναι όλο αυτό; Τόσο όσα και τα χιλιόμετρα που μας χωρίζουν με την Αυστραλία. Διότι, την Πέμπτη, στη χώρα των καγκουρό εγκρίθηκε νόμος που απαγορεύει τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στα παιδιά της Αυστραλίας

Συγκεκριμένα ο νόμος προβλέπει πρόστιμα έως και 32 εκατομμύρια δολάρια για τις εταιρείες που δεν θα εμποδίζουν την πρόσβαση ανηλίκων. Η εφαρμογή του μέτρου θα ξεκινήσει πιλοτικά τον Ιανουάριο, με την πλήρη εφαρμογή να προγραμματίζεται για το επόμενο έτος. Φυσικά το μέτρο έχει προκαλέσει αντιδράσεις ενώ αρκετοί το καταγγέλλουν ως περιορισμό της ελευθερίας.

 

 

Η αντίδραση της Meta, που βρίσκεται πίσω από τις πιο διαδεδομένες εφαρμογές social media, ήταν άμεση και ξεκάθαρη.«Ανησυχούμε για τη διαδικασία που έφερε εσπευσμένα τη νομοθεσία, ενώ δεν έλαβε υπόψη τα στοιχεία, του τι κάνει ήδη η βιομηχανία για να διασφαλίσει εμπειρίες κατάλληλες για την ηλικία και τις φωνές των νέων», δήλωσε εκπρόσωπος της Meta στον Guardian. Ο CEO της εταιρείας, Μαρκ Ζούκερμπεργκ,δεν έχει τοποθετηθεί ακόμη.

Έρευνα: Γιατί πρέπει να κλείσεις τα social media για μία εβδομάδα;

Σύμφωνα με τον Πρωθυπουργό, Άντονι Αλμπανίζι, ο νόμος έχει στόχο την προστασία των παιδιών από κινδύνους για τη σωματική και ψυχική τους υγεία, επισημαίνοντας τον αρνητικό αντίκτυπο της υπερβολικής χρήσης των social media.  «Θέλουμε να διασφαλίσουμε ότι οι γονείς θα μπορούν να έχουν διαφορετικές συζητήσεις με τα παιδιά τους σήμερα και στο μέλλον», δήλωσε. Η Αυστραλία γίνεται η πρώτη χώρα που επιβάλλει μια τόσο απόλυτη απαγόρευση. Σε αντίθεση με άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και ορισμένες πολιτείες των ΗΠΑ, όπου απαιτείται γονική συγκατάθεση για τους ανηλίκους, η αυστραλιανή προσέγγιση είναι ολοκληρωτική.

 

 

Παρότι η κυβέρνηση δέχτηκε κριτική για τη γρήγορη έγκριση του νόμου, ο Αλμπανίζι υπερασπίστηκε την απόφαση, συγκρίνοντάς τη με την απαγόρευση πώλησης αλκοόλ σε ανηλίκους, αναγνωρίζοντας ότι η πλήρης συμμόρφωση δεν είναι πάντα εφικτή, αλλά ο στόχος είναι ορθός.



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved