Θεσμοφόρια: Η Αρχαία Ελλάδα είχε τη δικιά της Thanksgiving Day

Για να μην νομίζετε ότι η ελληνική Ημέρα των Ευχαριστιών είναι η Τσικνοπέμπτη. 

Thanksgiving Day, η ημέρα που μαζί με το Halloween στην Αμερική είναι οι πιο δημοφιλείς μαζικές γιορτές, πρόκειται για μια ετήσια παραδοσιακή γιορτή που γίνεται στη Βόρεια Αμερική και ανήκει στην κατηγορία των φεστιβάλ της σοδειάς. Στις ΗΠΑ, η Ημέρα των Ευχαριστιών εορτάζεται κάθε χρόνο την τέταρτη Πέμπτη, ενώ παρόμοια φεστιβάλ διοργάνωναν πολλοί αγροτικοί πολιτισμοί σε όλο τον κόσμο. Το ζήτημα εδώ -όμως- δεν είναι το Thanksgiving, αλλά το γεγονός ότι υπήρχε κάτι αντίστοιχο στην Αρχαία Ελλάδα. 

Πόσοι από τους μύθους της Αρχαίας Ελλάδας είναι τελικά αλήθεια;

 

Τι ξέρεις για τα «Θεσμοφόρια»;

Διαφορετικά τα «Θεσμοφόρια», πρόκειται για ένα αρχαίο εορταστικό τριήμερο στο οποίο δικαίωμα συμμετοχής είχαν μόνο οι γυναίκες και το οποίο αφορούσε την έκφραση της ιδιαίτερης λατρείας που εκείνες έτρεφαν προς την θεά Δήμητρα και την κόρη της, Περσεφόνη. Η τελετή συνέβαινε σε διάφορα μέρη ανά την Ελλάδα, όπως στο Άργος, στη Σπάρτη, στη Δήλο και στη Σικελία, ωστόσο οι περισσότερες πληροφορίες αναφέρουν το τυπικό της αρχαίας Αθήνας.

Η γιορτή διοργανωνόταν ακριβώς την ίδια μέρα με την εορτή του θανάτου του Όσιρη στην Αίγυπτο, δηλαδή τη φθινοπωρινή ισημερία, είχε διάρκεια για τέσσερις ημέρες, από την 9η μέχρι την 13η, ή από την 10η μέχρι 14η Πυανεψιώνος στην Ελευσίνα. Οι επόμενες τρεις μέρες ήταν της τελετής, και ονομάζονταν Κάθοδος, Νηστεία και Καλλιγένεια.

Η διατροφή των αρχαίων Ελλήνων ήταν πραγματικά πολύ «μπροστά»

Πολλοί Αρχαίοι πίστευαν πως το εορταστικό τυπικό προήλθε από τον Ορέστη, ενώ σύμφωνα με τον Ηρόδοτο, που είναι και η κοινώς αποδεκτή γνώμη, η καταγωγή του ήταν από την ίδια την Αίγυπτο και μάλιστα από τις θυγατέρες του Δαναού.

 

 

Μόνο γυναίκες

Οι αρχαίοι Έλληνες πίστευαν πως η θεά Δήμητρα ήταν εκείνη που προσέφερε και όρισε τους κανονισμούς που εξασφάλισαν, αργότερα, τις πνευματικές αξίες και τις ηθικές αρχές τους. Με αυτό τον τρόπο, ερμηνεύεται, εξάλλου, και ο χαρακτηρισμός της ως «Θεσμοφόρος», απ’ όπου δανείστηκε και το όνομά της η Θεσμοφορία και το αντίστροφο.

Η Δήμητρα, η θεά της γεωργίας, φρόντιζε για τη καλλιέργεια και την επάρκεια σε τροφή, αλλά όταν η ίδια ανακάλυψε την αρπαγή της κόρης της, Περσεφόνης από τον θεό Άδη, την «πλημμύρισαν» συναισθήματα θλίψης και απογοήτευσης, με αποτέλεσμα να αμελήσει όλα αυτά για τα οποία προνοούσε μέχρι τότε.

Όταν κατάφερε να εντοπίσει την κόρη της, η άρνηση του θεού του κάτω κόσμου να αποχωριστεί το πολύτιμο λάφυρό του, εξανέμισε κάθε ελπίδα της Δήμητρας να τεθεί τέλος στην συμφορά της. Η ίδια απαρνήθηκε το φαγητό τόσο στον ίδιο της τον εαυτό, όσο και γενικότερα στον λαό, έως ότου οι θεοί δώσουν λύση στο πρόβλημά της. Όταν η θεά ξανάσμιξε με την κόρη της αποφάσισε να «δωρίσει» τη γεωργία στους ανθρώπους, έτσι ώστε να μπορούν οι ίδιοι να φροντίζουν για την τροφή τους.

Πόσοι περιορισμοί;

Οι γυναίκες που επρόκειτο να λάβουν μέρος έπρεπε να έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος της ηλικίας τους, καθώς και να έχουν υποβληθεί σε όλες τις καθαρτικές δραστηριότητες που επιβάλλονταν, όπως ο ύπνος πάνω σε κάποια είδη χορταριών για τα οποία πίστευαν πως είχαν καθαρτική και καταλυτική σημασία.  Τέλος, δεν είναι γνωστό, εάν επιτρεπόταν να συμμετέχουν όλες οι γυναίκες από όλες τις κοινωνικές τάξεις.

 

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved