Μπορεί να ακούγεται παράδοξο, όμως είναι μία πραγματικότητα: Άραγε, γιατί μας αρέσει να τρομάζουμε; Και μπορεί να μας φέρνει σε δύσκολη θέση, όμως το επιδιώκουμε και υπάρχουν λόγοι από ότι φαίνεται. Ένα πρόσφατο παράδειγμα είναι ότι εταιρείες όπως η America Haunts εκτιμούν ότι οι Αμερικανοί ξοδεύουν περισσότερα από 500 εκατομμύρια δολάρια ετησίως σε τρομακτικά θεάματα.
Οι αναμνήσεις είναι πάντα το φως κόντρα στο αδιέξοδο της μιζέριας μας
Σφαιρικά να το πάρεις από τον σκοτεινό τουρισμό, μέχρι τις ταινίες τρόμου επιδιώκουμε να βρούμε τον τρόμο. Και αυτό είναι ένα παγκόσμιο φαινόμενο. Τι υποστηρίζει όμως η επιστήμη; Γιατί ψάχνουμε τον φόβο;
Κάτι για μηχανισμό επιβίωσης
Συγκεκριμένα, οι ψυχολόγοι λένε ότι η γοητεία του φόβου έχει τις ρίζες της στους μηχανισμούς επιβίωσης του ανθρώπου. Ο φόβος ενεργοποιεί την «fight-or-flight» αντίδραση του οργανισμού, απελευθερώνοντας αδρεναλίνη και αυξάνοντας τον καρδιακό ρυθμό και την αρτηριακή πίεση. Όμως εδώ μιλάμε πάντα με προϋποθέσεις πολιτισμού και όχι ζούγκλας, καθώς όταν βρισκόμαστε σε ένα προστατευμένο περιβάλλον δίνει απλώς μία αναζωογόνηση. Μόλις περάσει ο «κίνδυνος», ο εγκέφαλος απελευθερώνει ντοπαμίνη, δημιουργώντας συναισθήματα ανακούφισης και ευχαρίστησης, όπως αισθανόμαστε μετά το γυμναστήριο.
Τα καλύτερα καλοκαιρινά θρίλερ που θα σας κρατήσουν δροσερούς και τρομαγμένους
Κάνει καλό στην ψυχολογία μας
Μελέτες αναφέρουν ότι οι ελεγχόμενες εμπειρίες φόβου μπορούν στην πραγματικότητα να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους. Για παράδειγμα σχετική έρευνα διαπίστωσε ότι οι επισκέπτες που πάνε σε «στοιχειωμένα σπίτια» παρουσίασαν μετά την εμπειρία τους χαμηλότερα επίπεδα εγκεφαλικής δραστηριότητας, ως αντιστάθμισμα στο φόβο που ένιωσαν.
Ενεργοποίηση του συστήματος επιβίωσης
Όταν τρομάζουμε, ο οργανισμός μας ετοιμάζεται για μάχη ή φυγή. Αυτό σημαίνει ότι απελευθερώνεται αδρεναλίνη, η οποία αυξάνει την καρδιακή λειτουργία και την αρτηριακή πίεση. Όταν ο κίνδυνος παρέλθει (π.χ. όταν τελειώσει η ταινία τρόμου), ο εγκέφαλος απελευθερώνει ντοπαμίνη, η οποία προκαλεί αίσθημα ευφορίας και ικανοποίησης.
Κάνει καλό στις φιλίες μας
Οι ψυχολόγοι ισχυρίζονται ότι το να βιώνεις άγχος με ένα άλλο πρόσωπο ενεργοποιεί την «tend-and-befriend» αντίδραση του οργανισμού, ένα σύστημα που ρυθμίζεται από την ωκυτοκίνη, που συχνά αποκαλείται ως η «ορμόνη της αγάπης».Πολλές φορές, οι τρομακτικές εμπειρίες μοιράζονται με φίλους ή αγαπημένα πρόσωπα. Αυτό ενισχύει τους δεσμούς και δημιουργεί αναμνήσεις που μπορούν να διαρκέσουν μια ζωή.
Αλλαγή ρουτίνας
Η αναζήτηση του φόβου μπορεί να είναι ένας τρόπος να ξεφύγουμε από την καθημερινότητα και να νιώσουμε ζωντανοί.
Οφέλη από την αναζήτηση του φόβου:
Μείωση του άγχους: Παραδόξως, μελέτες έχουν δείξει ότι οι ελεγχόμενες εμπειρίες φόβου μπορούν να βοηθήσουν στη μείωση του άγχους. Αυτό συμβαίνει επειδή ο εγκέφαλος μαθαίνει να αντιμετωπίζει τον φόβο ως κάτι λιγότερο απειλητικό.
Αύξηση της αυτοπεποίθησης: Όταν καταφέρνουμε να αντιμετωπίσουμε τους φόβους μας, νιώθουμε πιο δυνατοί και ικανοί.
Βελτίωση της διάθεσης: Η απελευθέρωση της ντοπαμίνης που προκαλείται από τις τρομακτικές εμπειρίες μπορεί να βελτιώσει τη διάθεση και να μας κάνει να νιώθουμε πιο ευτυχισμένοι.
Τα είχες σκεφτεί ποτέ όλα αυτά, όταν μαζεύεστε για ταινία;