Παρόλο που η ιστορία της Κιβωτού του Νώε από τη Βίβλο μπορεί να φαίνεται σαν μια ιστορία από το παρελθόν, υπήρχε πάντα η άποψη πως μπορεί κάποια στιγμή να ανακαλύψουμε μια απόδειξη για την ύπαρξή της.
Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι βρήκαν τη θέση της Κιβωτού του Νώε, αφού κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν έναν χάρτη 3.000 ετών. Όλα αυτά καταλήγουν στο Imago Mundi, το αρχαίο βαβυλωνιακό τεχνούργημα μιας πήλινης πλάκας γραμμένης με σύμβολα που περιγράφουν τον τρόπο με τον οποίο οι Χριστιανοί πιστεύουν ότι δημιουργήθηκε ο κόσμος. Μέχρι και σήμερα φυλάσσεται στο Βρετανικό Μουσείο, με τους ερευνητές που κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν τον χάρτη με το πίσω μέρος της ταμπλέτας να λειτουργεί σαν κλειδί.
Οι ερευνητές ακολούθησαν τις οδηγίες, που μιλούσαν για ένα μονοπάτι προς τον «Ουράρτου». Εδώ, ένα αρχαίο ποίημα της Μεσοποταμίας, λέει ότι ένας άνδρας και η οικογένειά του χρησιμοποίησαν μια κιβωτό για να μπορέσουν να διατηρήσουν τη ζωή. Ίσως αυτός ο άντρας να είναι ο βιβλικός Νώε. Και ναι, η τοποθεσία είναι το ασσυριακό ισοδύναμο με το «Αραράτ» – αυτή είναι η εβραϊκή λέξη για το βουνό στο οποίο κατέληξε η Κιβωτός. Ο επιμελητής του Βρετανικού Μουσείου, Δρ. Irving Finkel εξήγησε: «Δείχνει ότι η ιστορία ήταν η ίδια, και φυσικά ότι το ένα οδήγησε στο άλλο, αλλά επίσης, ότι από τη βαβυλωνιακή σκοπιά, αυτό ήταν ένα πραγματικό γεγονός. Ότι αν έκανες αυτό το ταξίδι, θα έβλεπες τα απομεινάρια αυτού του ιστορικού σκάφους». Από τότε που βρέθηκε στο σημερινό Ιράκ το 1882, η πέτρινη ταμπλέτα έχει μερικώς καταστραφεί, αλλά σε ένα σημείο είχε οκτώ τρίγωνα που οι ερευνητές αποφάσισαν ότι επεξηγείται ως «βουνά».
«Ο αριθμός τέσσερα λέει ‘‘στο τέταρτο, στο οποίο πρέπει να ταξιδέψετε επτά λεύγες’’», είπε ο Δρ Φίνκελ και εξήγησε πώς το απόσπασμα συνεχίζει να περιγράφει πώς ένας ταξιδιώτης θα σκοντάψει τελικά σε ένα γιγάντιο σκάφος. Ναι, μια κιβωτός, σίγουρα.
Το πού βρίσκεται και τι μπορεί να βρεθεί στη θέση αυτή είναι μια άλλη ιστορία, αλλά ναι, ίσως και η απάντηση να έχει ήδη βρεθεί.