O διάσημος πίνακας του Βαν Γκογκ που κρύβει επιστημονική θεωρία

Πρόκειται για έναν από τους πιο διάσημους πίνακες, δεν υπάρχει περίπτωση να μην τον έχεις δει έστω μια φορά στη ζωή σου.

Εξάλλου, είναι παντού σε κούπες, σε τσάντες και σε ό,τι αντικείμενο μπορείς να σκεφτείς. Ο λόγος για την «Έναστρη Νύχτα » του Βίνσεντ Βαν Γκογκ, είναι εκείνος ο διάσημος πίνακας με τα λαμπερά αστέρια και τα άπειρα χρώματα στον ουρανό. Πέρα, λοιπόν, από ένα φαινόμενο στην τέχνη είναι και ένα επιστημονικό φαινόμενο.

«Ο Βαν Γκογκ με έκανε καλύτερο ζωγράφο και άνθρωπο»

Το αστραφτερό φως των αστεριών και τα στροβιλιζόμενα σύννεφα του πίνακα «Έναστρη Νύχτα» του Βίνσεντ Βαν Γκογκ δεν είναι ένα έργο που αντανακλά την ταραχώδη ψυχική κατάσταση του καλλιτέχνη, αλλά κάτι πολύ περισσότερο. Σύμφωνα με νέα έρευνα από φυσικούς με έδρα την Κίνα και τη Γαλλία δείχνει ότι ο ζωγράφος είχε μια βαθιά, διαισθητική κατανόηση της μαθηματικής δομής της τυρβώδους ροής.

 

 

Τι είναι η τυρβώδους ροής

Πρόκειται για το φυσικό φαινόμενο που παρατηρείται στα ρευστά στοιχεία της φύσης, όπως το κινούμενο νερό, τα ωκεάνια ρεύματα, την ροή αίματος, τα διογκούμενα σύννεφα καταιγίδας, αλλά και τα νέφη καπνού - η τυρβώδης ροή είναι χαοτική, καθώς σχηματίζονται μεγαλύτεροι στροβιλισμοί ή δίνες και διασπώνται σε μικρότερους. Και σύμφωνα με επιστημονικές αποδείξεις μπορεί να επεξηγηθεί με μαθηματικές εξισώσεις.

Ο Βίνσεντ Βαν Γκογκ θα ήταν περήφανος για τη νέα σειρά της Vans

Ο Huang που είναι ερευνητής στο State Key Laboratory of Marine Environmental Science & College of Ocean and Earth Sciences στο Πανεπιστήμιο Xiamen στη νοτιοανατολική Κίνα, ανέφερε για τον πίνακα τα εξής: «Φανταστείτε ότι στέκεστε σε μια γέφυρα και παρακολουθείτε το ποτάμι να κυλάει. Θα δείτε στροβιλισμούς στην επιφάνεια, και αυτοί οι στροβιλισμοί δεν είναι τυχαίοι. Τακτοποιούνται σε συγκεκριμένα μοτίβα και αυτά τα είδη μοτίβων μπορούν να προβλεφθούν από φυσικούς νόμους».

Χρησιμοποιώντας μια ψηφιακή εικόνα του πίνακα, ο Huang και οι συνεργάτες του εξέτασαν την κλίμακα των 14 κύριων στροβιλιζόμενων σχημάτων του για να καταλάβουν εάν ευθυγραμμίζονται με φυσικές θεωρίες που περιγράφουν τη μεταφορά ενέργειας από δίνες μεγάλης σε μικρής κλίμακας καθώς συγκρούονται και αλληλεπιδρούν με άλλες.

 

 

Η «Έναστρη Νύχτα» και οι θεωρίες αναταράξεων

Ο Huang και οι συνάδελφοί του μέτρησαν με ακρίβεια τις πινελιές και συνέκριναν το μέγεθος των πινελιών με τις μαθηματικές κλίμακες που αναμένονταν από τις θεωρίες αναταράξεων. Για να μετρήσουν τη φυσική κίνηση, χρησιμοποίησαν τη σχετική φωτεινότητα ή φωτεινότητα των ποικίλων χρωμάτων.
Ανακάλυψαν ότι τα μεγέθη των 14 στροβιλισμών ή δίνων στο «The Starry Night», αλλά και η σχετική απόσταση και η έντασή τους, ακολουθούν έναν φυσικό νόμο που διέπει τη δυναμική των ρευστών, γνωστή ως η θεωρία των αναταράξεων του Kolmogorov.

Ο Huang και η ομάδα ανακάλυψαν επίσης ότι η βαφή, στη μικρότερη κλίμακα, αναμιγνύεται με κάποιους στροβίλους και στροβιλισμούς φόντου με τρόπο που προβλέπεται από τη θεωρία αναταράξεων, ακολουθώντας ένα στατιστικό μοτίβο γνωστό ως κλιμάκωση Batchelor. Η κλιμάκωση του Batchelor αντιπροσωπεύει μαθηματικά τον τρόπο με τον οποίο μικρά σωματίδια, όπως τα παρασυρόμενα φύκια στον ωκεανό ή κομμάτια σκόνης στον άνεμο, αναμειγνύονται παθητικά γύρω από την τυρβώδη ροή. «Νομίζω ότι αυτή η φυσική σχέση πρέπει να είναι ενσωματωμένη στο μυαλό του, γι' αυτό όταν έκανε αυτόν τον διάσημο πίνακα «Έναστρη Νύχτα», μιμείται την πραγματική ροή», είπε ο Huang.



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved