Ήξερες ότι τα τάπερ, προέρχονται από την αγαπημένη εταιρεία Tupperware Brands, η οποία ιδρύθηκε το 1946 από τον χημικό, Earl Tupper; Ακόμα και αν δεν το γνώριζες, η συγκεκριμένη λέξη υπήρξε πάντα κομμάτι της ζωής σου, ακόμα και αν δεν γνώριζες ότι ήταν κάτι παρόμοιο με το «googl-άρισμα» ελέω Google.
Google: Η μέρα που άλλαξε για πάντα η ζωή μας
Η Tupperware Brands, λοιπόν, πρόκειται να καταθέσει πτώχευση εντός της βδομάδας μια είδηση που κάπως «χτύπησε» στην καρδιά μας. Νιώσαμε το τέλος μιας εποχής που κουβαλά μαζί της αναμνήσεις, συνήθειες και στιγμές οικογενειακής ζεστασιάς. Για πολλούς, η λέξη «τάπερ» δεν ήταν ποτέ απλώς ένα αντικείμενο, αλλά μια μικρή κιβωτός που φύλασσε τις γεύσεις και τις αναμνήσεις μας. Είτε πρόκειται για το κολατσιό στο διάλειμμα του σχολείου, είτε για το φαγητό στη δουλειά.
Ένα σκεύος γεμάτο συναισθήματα
Ποιος δεν θυμάται την κουζίνα της γιαγιάς ή της μητέρας μας, γεμάτη με αυτά τα πολύχρωμα πλαστικά σκεύη, τα οποία πάντα έκρυβαν κάτι νόστιμο; Τα τάπερ δεν ήταν απλώς πρακτικά δοχεία αποθήκευσης. Ήταν το μέσο με το οποίο οι δικοί μας άνθρωποι εξέφραζαν την αγάπη τους και νοιαζόντουσαν για την επόμενη μέρα μας. Μια σπιτική σούπα, λίγα φαγητά που περίσσεψαν από το μεσημέρι ή τα γλυκά των γιορτών, όλα έβρισκαν τη θέση τους σε ένα τάπερ.
Κανείς δεν είναι τόσο δεμένος με το τάπερ του φαγητού όσο ο Έλληνας
Η πτώχευση της Tupperware Brands μας φέρνει αντιμέτωπους με μια νοσταλγία, σαν να χάνουμε ένα μικρό κομμάτι από την καθημερινότητά μας ή πιο απλά, ένα αντικείμενο που ενσάρκωνε το δεσμό μας με την οικογένεια και τις γεύσεις που μεγάλωσαν γενιές και γενιές. Το «τάπερ» ήταν πάντα κάτι περισσότερο από πλαστικό· ήταν ένα σύμβολο φροντίδας, κάτι που σε συνόδευε στο σχολείο, στη δουλειά ή σε ένα γεύμα με φίλους.
Η Tupperware δεν έφερε απλώς επανάσταση στον τρόπο που διατηρούμε τα τρόφιμα. Έγινε μια λέξη-σύμβολο, τόσο ισχυρή που πέρασε στη γλώσσα μας. Η ουσία αυτών των δοχείων - η προστασία και η διατήρηση του φαγητού και των στιγμών - θα παραμείνει ανεξίτηλη.
Πολλοί από εμάς μπορεί να μην κατείχαμε καν αυθεντικά προϊόντα της εταιρείας, αλλά η σημασία της λέξης «τάπερ» ήταν καθολική.