Είναι στα αλήθεια ελεύθερος ο Τζουλιάν Ασάνζ;

Μια μεγάλη νίκη της ελευθερίας του Τύπου ή στάχτη στα μάτια ολόκληρου του κόσμου; 

Η ελευθερία του λόγου νίκησε, ο Τζουλιάν Ασάνζ κυκλοφορεί ελεύθερος και ετοιμάζεται να ανταμώσει ξανά με την οικογένειά του.

O Julian Assange είναι ένας νάρκισσος που επιβάλλεται να στηρίξουμε

Όπου και να κλικάρεις σήμερα, το πρόσωπο του «Mr. Wikileaks», εκείνου που τόλμησε να τα βάλει με ολόκληρες τις ΗΠΑ αφού πρώτα αποκάλυψε χιλιάδες απόρρητα στρατιωτικά και κυβερνητικά έγγραφα μέσω του WikiLeaks και αφορούσαν κυρίως επιχειρήσεις των ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, παίζει παντού. Δεν είναι και λίγο να είσαι ένας, εναντίον ενός ολόκληρου κράτους και να βγαίνεις κερδισμένος. Να το θέσουμε σωστά, να είσαι ελεύθερος.

 

 

Για όσους δεν θυμούνται, ο Τζουλιάν Ασάνζ, ένας Αυστραλός ακτιβιστής και ικανότατος χάκερ, είχε προχωρήσει πριν από πολλά χρόνια στην ίδρυση του WikiLeaks, ενός ιστοτόπου  που εξειδικεύεται στην ανάλυση και στη δημοσίευση απόρρητου υλικού, με κύρια θέματα πολέμους, κατασκοπεία και διαφθορά.

Μετά τη δημοσίευση των απόρρητων εγγράφων που αναφέραμε παραπάνω, η ζωή του έγινε «γκρανγκινιόλ» που θα έλεγε και ο Δημήτρης Χατζηγεωργίου, καθώς πέρασε τα τελευταία 5 χρόνια σε φυλακή των ΗΠΑ στην Αγγλία ενώ τα προηγούμενα 7 απέφευγε τη σύλληψη έχοντας φυγαδευτεί από την Πρεσβεία του Ισημερινού στο Λονδίνο.

Οι υποστηρικτές του Ασάνζ δήλωσαν ότι το WikiLeaks υποστήριζε την ελευθερία του Τύπου και ότι οι προσπάθειες δίωξής του αποτελούσαν επίθεση στη δημοσιογραφία, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα να δημιουργηθεί εδώ και πολλά χρόνια ένα τεράστιο κίνημα στήριξης προς το πρόσωπό του.

 

Τελικώς απελευθερώθηκε. Είναι έτσι όμως;

Την τελευταία πενταετία, λοιπόν, ο Ασάνζ την πέρασε σε φυλακή ύψιστης ασφαλείας, ενώ δεν του επετράπη αποφυλάκιση με εγγύηση, καθώς θεωρείται ύποπτος για φυγή.

Όπως υπογραμμίζει το Cnn Greece, την Τετάρτη ο Ασάνζ θα δηλώσει την ενοχή του με αντάλλαγμα την απελευθέρωση του και την επιστροφή στην πατρίδα του την Αυστραλία. Ενώ κανείς δεν έχει καταλάβει γιατί απελευθερώθηκε αυτή τη στιγμή, η συμφωνία του αυτή φαίνεται να του επιτρέπει τον μεγάλο του σκοπό ο οποίος δεν είναι άλλος από την μη έκδοσή του στις ΗΠΑ και για αυτό πήρε το αεροπλάνο για να δικαστεί από δικαστήριο της Σαϊπάν στον Ειρηνικό Ωκεανό.

 

 

Όλος ο ξένος Τύπος πανηγυρίζει για την απελευθέρωση του Ασάνζ η οποία αντιστοιχεί σε μια πανηγυρική νίκη της ελευθερίας του Τύπου. Είναι όμως έτσι τα πράγματα;

Οι οργανώσεις προάσπισης της ελευθερίας του Τύπου μπορεί να βλέπουν με θετικό μάτι την όλη εξέλιξη, ωστόσο, όλος ο κόσμος έχει -και δίκαια- τις επιφυλάξεις του πίσω από τη συγκεκριμένη εξέλιξη. Δεν είναι και λίγοι άλλωστε εκείνοι που πιστεύουν ότι η απελευθέρωση του Ασάνζ θα φέρει τα αντίστροφα αποτελέσματα από αυτά.

Για παράδειγμα, η Τζόντι Γκίνσμπεργκ, επικεφαλής την Διεθνή Επιτροπή για την Προστασία των Δημοσιογράφων (CPJ) «με την απελευθέρωση του Ασάνζ ανοίγει ένας νέος δρόμος για να απαγγελθούν κατηγορίες προς δημοσιογράφος, ειδικά σε περιπτώσεις περί κατασκοπίας εφόσον έχουν στα χέρια τους απόρρητα υλικά».

Στα μάτια των απλών ανθρώπων η απελευθέρωση ύστερα από έναν μακρύ αγώνα χρόνων μοιάζει με τεράστια νίκη, κυρίως ως προς το συμβολικό της κομμάτι. Έχουμε κάθε λόγο όμως να είμαστε ανήσυχοι για το τι κρύβεται από πίσω, καθώς μέχρι σήμερα δεν έχουν δει και λίγα τα μάτια μας.

Ιδίως όταν ξέρουμε πως όταν παίζεις με οτιδήποτε απόρρητο στη ζωή δύσκολα μπορείς να κυκλοφορείς στον έξω κόσμο. Όχι απλώς ελεύθερος.

 



©2016-2024 Ratpack.gr - All rights reserved