Μαθαίνοντας ότι ο στρίψιμο του νομίσματος δεν έχει 50/50 πιθανότητες μας αλλάζει ολόκληρη την κοσμοθεωρία. Και να σκεφτεί κανείς ότι κάποτε στο ποδόσφαιρο ο νικητής δεν κρινόταν στα πέναλτι αλλά με το στρίψιμο του νομίσματος, καταλαβαίνει πόσοι «κάλπικοι» τίτλοι έχουν κατακτηθεί.
Ποιος να το περίμενε άλλωστε ότι από τη στιγμή που υπάρχουν μονάχα δύο όψεις, οι πιθανότητες δεν είναι μοιρασμένες.
Για το «γκρέμισμα» της κοσμοθεωρίας μας ευθύνεται μια ομάδα επιστημόνων οι οποίοι πέταξαν πάνω από 350 χιλιάδες νομίσματα (350,757 για την ακρίβεια) και όχι μόνο απέδειξαν ότι οι πιθανότητες δεν είναι μοιρασμένες αλλά υπάρχει και κόλπο να γείρει κανείς την πλάστιγγα υπέρ του.
Συγκεκριμένα, ο καθηγητής του Στάνφορντ, Πέρσι Ντιακόνις, διαπίστωσε πως όταν γυρνάει κανείς ένα νόμισμα του εισάγει μια έξτρα ταλάντωση από την πλευρά που βλέπει, με αποτέλεσμα να αυξάνεται ελαφρώς η πιθανότητα να είναι αυτή η τυχερή πλευρά.
Όσον αφορά το πείραμα τώρα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι υπήρχε 50,8% πιθανότητα το νόμισμα να προσγειωθεί στην ίδια όψη από την οποία ξεκίνησε την αιώρηση, κάτι που δημιουργεί ανισορροπία στην κατά τα φαινόμενα, ισορροπημένη κατάσταση των πιθανοτήτων.
Άραγε το ήξερε αυτό ο Two-Face, ο εχθρός του Batman κάθε φορά που πετάει το νόμισμα για να αποφασίσει αν θα κάνει το έγκλημα ή όχι;