Το ότι αγαπάς τον κολλητό σου, δεν σημαίνει πως μπορείς να τον αποκαλείς όπως σου έρχεται. Έχεις μάθει, δυστυχώς, από αυτά τα «yeah man» του Χόλιγουντ και κάτι άλλα «στολίδια» που φρόντισαν να εισχωρήσουν στο λεξιλόγιό μας. Θυμίσου όλα εκείνα τα «ψηλέ» και τα «μάστορα» που λες. Και άλλα τόσα τα οποία, μπορεί να ακούγονται μια χαρά, αλλά δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Έρευνα: Πόσο σπουδαίο είναι τελικά να ρωτάμε τους άλλους τι κάνουν
Τα βάλαμε κάτω και σε προσκαλούμε να τα κόψεις ή τουλάχιστον να το προσπαθήσεις. Και μην πεις ότι δεν έχουμε πλούσιο λεξιλόγιο. Ναι;
«Μάστορα, όλα καλά;»
Ρε παιδιά, για μισό να το καλοσκεφτούμε. Αρχικά αν είσαι π.χ. υπάλληλος σε τράπεζα που παίρνεις 3 και 60, δεν υπάρχει κανένας λόγος να σε πει κάποιος «μάστορα». Εκτός και αν στον ελεύθερο σου χρόνια ξεβουλώνεις σιφόνια και επισκεύαζεις μπρίζες. Από εκεί και πέρα, η προσφώνηση παραπέμπει περισσότερο σε Γκουζγκουνική τσόντα, παρά στο ότι ένας κολλητός φωνάζει τον άλλο. Μάστορας, είναι ο Χρήστος από τις Melisses. Μόνο σε αυτόν δικαιολογείται.
Πόσες παπάτζες λένε οι άντρες μεταξύ τους;
«Yo Μαν! Τι λέει;»
Ελληνική (ημί)απόδοση της προσφώνηση του Yo what’s up κατευθείαν από το LA. Αλλά δεν είσαι στο LA. Είσαι στα Πετράλωνα και την Αθήνα και ο 2pac δεν ήταν ποτέ κολλητός σου. Πιστεύουμε ότι το «Yo!» δεν το λένε πλέον μεταξύ τους ούτε οι ράπερς, ούτε καν οι τράπερς. Όλα ντεμοντέ, καιρός να μεγαλώσεις. Χίλιες φορές φώναζέ του «πού 'σαι ρε ξεπλένη».
«Αεφέ μου;» ή «που ’σαι μπρο;»
Τίμια προσφώνηση. Αν μη τι άλλο δείχνει πως ο άνθρωπος που σε αποκάλεσε έτσι, δεν σε βλέπει απλά σαν φίλο αλλά σαν αδερφό. Πίσω από την αδελφότητα των «αδελφών» βρίσκονται οι ραδιοφωνικές αθλητικές εκπομπές λόγου. Αυτές, δηλαδή οι ραδιοφωνικοί παραγωγοί το καθιέρωσαν, πριν καμιά 20ετία με αυτά τα «Γεια σου, αδερφέ» και τα «Καλησπέρα, αδερφέ» και τα «Ο Τεβεκέλης δεν είχε ορατότητα από το σημείο όπου βρισκόταν, αδερφέ».
Ο Τεβεκέλης όμως και η περίοδος των «αεφών» έχει περάσει και ανεπιστρεπτί. Τον αδερφό σου τον Κωνσταντίνο, λοιπόν, μην αμφιταλαντευτείς για το πώς θα τον αποκαλέσεις. Το ξέρει ότι είναι αδερφός σου, πες τον Κώστα να ξεμπερδέψεις.
«Τι κάνεις, φίλος;»
Όχι. Απλά όχι. Και για τον απλούστατο λόγο ότι δεν υπάρχει κάτι το διαφορετικό ή το πιο εντυπωσιακό. Απλά αντί για «φίλε» λες «φίλος» με την ψευδή πεποίθηση ότι ακούγεται πιο cool και ψαγμένο. Όχι. Είναι απλά ηλίθιο. Πες τον «φιλαράκι» που βγάζει και συναίσθημα, τι «φίλος»; Σε ρεμπετάδικο μένεις;
Τι συμβουλή να δώσεις στον κολλητό σου όταν είναι λάθος
«Ψηλέ, ψηλέα...»
Άκυρη και ακατανόητη προσφώνηση που επιβίωσε λόγω στρατού –μιας και είναι κομματάκι δύσκολο να θυμάσαι 100 φάτσες και 100 ονόματα. Ο στόχος του «ψηλέ» είναι να κάνει τον άλλο να νιώσει κυπαρισσένιος και σημαντικός, αλλά ο ρεαλισμός καταστρέφει τις καλές προθέσεις. Γιατί, ρε παιδιά, δεν μπορείς να λες τον άλλο «ψηλέ» όταν με το ζόρι ξεπερνά το 1.65. Ήρθε μετά και το ξόφαλτσο «ψηλέα» για να τα αποτελειώσει όλα.
«Γεια σου, μανμου»
Και μάλιστα όταν το γράφουν, το κάνουν όπως ακριβώς το βλέπεις. «Μανμου». Ούτε man, ούτε «μαν μου». Και σου σπάει τα νεύρα όταν το ακούς γιατί σου έρχεται στο μυαλό γραμμένο. Χάθηκε να σε πει ένα τίμιο «μαλάκα» ;
«Μόρτη, τι γίνεται;» ή «Καλημέρα παίκτη»
Αυτό εδώ γίνεται για τον Κώστα Χρήστου. Τον αποκαλούμε όλοι «μόρτη» και «παίκτη» κοροϊδευτικά. Επαναλαμβάνουμε, κοροϊδευτικά.
Γιατί είναι λάθος να προτείνεις έναν φίλο σου σε δουλειά;
«Καλώς τον άρχοντα»
Εδώ υπάρχει ένα θέμα. Δεν είναι τόσο κακό σαν προσφώνηση, όσο το γεγονός ότι πρέπει να προσέχεις που το λες. Αν για παράδειγμα το λες σε άνθρωπο που είναι περιποιημένος και καλοντυμένος, σένιος που λέμε, όλα καλά. Αν το λες σε κανέναν κατσούφη που έχει σκάσει με την τρύπια φόρμα, που η φάτσα του στάζει κατάθλιψη και μιζέρια, δεν υπάρχει κανένας λόγος να του χρυσώσεις το χάπι. Πες του «πώς είσαι έτσι, φτιάξε τα μούτρα σου». Στους φίλους μας είμαστε αληθινοί.
«Αλάνι, τι κάνεις;»
Αν έχεις τελειώσει πανεπιστήμιο και αποκαλείς τον κολλητό σου «αλάνι», πραγματικά το μόνο που δεχόμαστε είναι να σου πληρώνει συνδρομή. Κάθε φορά που ηχεί αυτό το «αλάνι» στα αφτιά μας, θυμόμαστε τον δημοσιογράφο, Γιώργο Αυτιά που διάβαζε on air εξώφυλλο αθλητικής εφημερίδας με τίτλο «Ο ΠΑΝΑΘΗΝΑΪΚΟΣ ΠΑΙΡΝΕΙ ΣΙΣΕ ΚΑΙ ΑΛΑΝΙ» (αλάνι ήταν το προσωνύμιο του Σωτήρη Κυργιάκου) και εκείνος είπε «παίρνει Σισέ και... Αλανί» νομίζοντας ότι πρόκειται για τον Γάλλο ξάδερφο του Κολό Μουανί. Τουλάχιστον με τον Αυτιά γελάσαμε, με το δικό σου «αλάνι» δακρύζουμε. Αυτά...
Για πες. Έχεις χειρότερα από τα παραπάνω;