Οι Ιάπωνες ανέκαθεν είχαν στο πίσω μέρος του μυαλού τους τον σεβασμό, άλλωστε τι σαμουράι θα ήταν χωρίς τις αρχές τους. Αυτές που βλέπουμε ήδη στο Μουντιάλ του Κατάρ (και όχι μόνο) ακόμα και αν δεν έχουν ξεκινήσει καλά-καλά οι υποχρεώσεις της ομάδας τους. Οι τύποι δεν είναι μόνο ότι φροντίζουν να σέβονται και να μην βρομίζουν τα γήπεδα στα οποία βλέπουν μπάλα, αλλά φροντίζουν να το καθαρίζουν κιόλας. Σκέψου τώρα να βάλεις τον Έλληνα να κάνει κάτι τέτοιο. Εδώ εμείς δεν καθαρίζουμε το σπίτι μας, το γήπεδο θα κάναμε φύλλο και φτερό;
Θες να αδυνατίσεις; Οι Ιάπωνες ξέρουν τον τρόπο
Όταν λοιπόν τα φώτα κλείνουν στα γήπεδα του Κατάρ μπορεί να δεις κανέναν ξέμπαρκο Ιάπωνα να έχει μείνει στις κερκίδες και να μαζεύει τα σκουπίδια. Είναι στιγμές που αδυνατούμε να καταλάβουμε αυτόν τον λαό, παράλληλα όμως αισθανόμαστε πολλοί μικροί στο μεγαλείο του σεβασμού τους. Μάλιστα πολλοί από τους θεατές και τους δημοσιογράφους είχαν ακούσει για το συγκεκριμένο φαινόμενο από το Μουντιάλ της Ρωσίας, δεν πίστευαν στα μάτια τους όταν είδαν τους Ιάπωνες να καθαρίζουν το γήπεδο στο τέλος της πρεμιέρας του Μουντιάλ.
Η κουλτούρα της Ιαπωνίας το έχει αυτό με την καθαριότητα, γιατί να μην το περάσουμε και στην κουλτούρα του ποδοσφαίρου; Γι’ αυτό είναι σημαντικό αυτό που κάνουν οι Ιάπωνες, οι μελλοντικές γενιές φιλάθλων πρέπει να το λάβουν υπόψιν τους. Το 2018 οι Ιάπωνες φίλαθλοι καθάρισαν το γήπεδο στο Rostov της Ρωσίας όταν είχαν παίξει κόντρα στο Βέλγιο. Από τότε είχαν κερδίσει τον σεβασμό του κοινού. Μία άλλη περίπτωση ήταν στο Παγκόσμιο Κύπελλο Γυναικών κόντρα στη Σκωτία, όπου έκαναν το ίδιο στις κερκίδες του Roazhon Park.
Το Μουντιάλ του Κατάρ μέχρις στιγμής σηκώνει πολλούς λόγους συζήτησης και κυρίως εξωαγωνιστικούς. Επιτέλους όμως βρήκαμε και έναν που μας αφήνει μια πραγματικά ωραία αίσθηση.