Μια διαφορετική εμφάνιση έκανε στο κόκκινο χαλί της τελευταίας του ταινίας ο Viggo Mortensen και δεν ήταν πρώτη φορά που «έσπασε» το πρωτόκολλο του λευκού πουκάμισου. Κάτω από το σκούρο μπλε σακάκι του έβαλε ένα γαλάζιο μεταξωτό πουκάμισο με το λογότυπο του ΟΗΕ, ένα πουκάμισο που είχε ξαναβάλει πριν από 20 περίπου χρόνια, σε μια άλλη πρεμιέρα.
Ο λόγος που το ξανάβαλε δεν ήταν κάποια τυχαία σύμπτωση, ούτε ότι δεν είχε τι να βάλει. Ο λόγος ήταν η πλοκή της τελευταίας του ταινίας. Η υπόθεση του Thirteen Lives είναι η ιστορία μιας επιχείρησης διάσωσης 12 παιδιών και του προπονητή τους. Μια επιχείρηση που οργανώθηκε από πολλές διαφορετικές χώρες και διαπνεόταν από το αίσθημα της αυταπάρνησης και της αλληλεγγύης. Όσοι συμμετείχαν σε αυτή δεν είχαν κανένα κέρδος, ούτε οικονομικό, ούτε πολιτικό, ήταν απλά το σωστό πράγμα που έπρεπε να γίνει.
Η ιστορία είναι πραγματική και ο Ron Howard σκηνοθετώντας το Thirteen Lives έφερε και πάλι στη δημοσιότητα την υπόθεση του δραματικού απεγκλωβισμού από μία σπηλιά στην Ταϊλάνδη το 2018. Αυτή η διεθνής προσπάθεια προσφοράς ήταν το κίνητρο του Viggo Mortensen για να βάλει και πάλι το πουκάμισο με το σήμα του ΟΗΕ, για να δείξει πόσο υπέροχα πράγματα μπορεί να κάνει η ανθρωπότητα όταν ενώνει δυνάμεις.
Αυτός ήταν και ο λόγος που το φόρεσε και την πρώτη φορά, στην πρεμιέρα του Lord of the Rings: Return of the King. Μπορεί εκείνη η ιστορία να ήταν μια φανταστική ιστορία με δράκους και μάγους, αλλά ήταν και αυτή μια ιστορία όπου ετερόκλητες δυνάμεις του καλού συνασπίστηκαν απέναντι στο κακό και νίκησαν. Η υπόθεση του γενικού καλού είναι απολύτως αναγκαία και εφικτή σύμφωνα με τον Viggo Mortensen, ο οποίος δήλωσε στο κόκκινο χαλί ότι οι άνθρωποι μπορούν να ενώνονται για κάτι καλό χωρίς να κοιτάνε το χρώμα του δέρματος, τη θρησκεία ή τη γλώσσα που μιλάνε. Ιστορίες όπως αυτή του Thirteen Lives μπορούν και πρέπει να γίνουν παράδειγμα μίμησης για την ανθρωπότητα.