Η γενιά Ζ κάνει την δική της επανάσταση. Μπορεί να μην έχει αίμα αλλά γίνεται από απόσταση και γυρνώντας την πλάτη της στη γαλέρα των αφεντικών. Η «Μεγάλη Παραίτηση» που ξεκίνησε στη πανδημία συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Η νέα γενιά δεν επιθυμεί να εργάζεται σε μία άχαρη δουλειά με πολλές ώρες και χάλια μισθούς και δεν είναι θέμα τεμπελιάς. Είναι θέμα αξιοπρέπειας, αυτοσεβασμού και επιβίωσης. Αλήθεια πώς θα καταφέρεις να επιβιώσεις με μισθούς πείνας και τον πληθωρισμό να κάνει ρεκόρ;
Μάλιστα μία ιστορία που έρχεται από την Ιταλία και έγινε viral τις τελευταίες ώρες έρχεται να επιβεβαιώσει πώς σταδιακά δημιουργείται ένα κίνημα.
Ο λόγος για την 22χρονη Φραντσέσκα από την Νάπολη. Της προτάθηκε πλήρης απασχόληση σε κατάστημα και της ζητήθηκε να εργάζεται 10 ώρες την ημέρα και το Σάββατο να έχει συνεχές ωράριο. Τα χρήματα που θα της έδιναν ήταν 280 ευρώ το μήνα. Όταν η κοπέλα φυσικά αρνήθηκε την δουλειά, η ιδιοκτήτρια ανέφερε το κλασσικό επιχείρημα: «Τελικά οι σημερινοί νέοι δεν έχουν όρεξη για δουλειά». Ναι κοπελιά, συγγνώμη που το κορίτσι δεν έρχεται ως δούλα στο μαγαζάκι σου.
Έρευνα: Οι νέοι προτιμούν να είναι άνεργοι παρά δυσαρεστημένοι στη δουλειά
Βέβαια η απάντηση της Φραντσέσκα ήταν πιο προσεγμένη: «Δεν είναι έτσι, είστε εσείς που θέλετε να δουλέψουμε, κερδίζοντας μόλις 70 ευρώ την εβδομάδα. Δεν νομίζω ότι εσείς θα το κάνατε ποτέ, ούτε ότι θα στέλνατε τα παιδιά σας σε μια τέτοια δουλειά, διότι με το ποσό αυτό, δεν καλύπτεις ούτε τα βασικά σου έξοδα».
Η είδηση ξεπήδησε από το Tik Tok και αμέσως έγινε viral. Από την Πέμπτη προβάλλεται σε όλα τα ιταλικά μέσα ενημέρωσης και γρήγορα στα αντίστοιχα του εξωτερικού. Ανοίγει μία συζήτηση αναφορικά με τις συνθήκες εργασίας των νέων και την επιβίωσή τους.
Μία συζήτηση για την εργασιακή γαλέρα, για το πόσο διαλυμένο είναι το τρέχον σύστημα, για την αξιοπρέπεια και για το γεγονός πως οι νέοι δεν σκοπεύουν να συμβιβαστούν αναφορικά με τις προσωπικές τους αξίες, όταν επιλέγουν έναν εργοδότη. Οι επιχειρήσεις πρέπει να επανεξετάσουν την προσέγγισή τους για την προσέλκυση και τη διατήρηση προσωπικού, διαφορετικά θα αντιμετωπίσουν σοβαρό ανταγωνισμό.
Και μεταξύ μας, κανείς μας δεν θα πήγαινε να δουλέψει για 280 ευρώ.