Αν κοιμάσαι με ανοιχτό τον ανεμιστήρα, ίσως πρέπει να το ξανασκεφτείς

Το γνωστό και ως «aircondition του φτωχού» δεν είναι και ό,τι καλύτερο για την υγεία σου.

Το ότι ο κλιματισμός είναι το μεγαλύτερο τεχνολογικό επίτευγμα του ανθρώπινου πολιτισμού, είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο και τεκμηριωμένο. Ξεπερνά εύκολα την ατμομηχανή, το αεροπλάνο, την πυρηνική ενέργεια, τον τροχό, τη φωτιά και το ίντερνετ και χωρίς αυτό μάλλον δεν θα μπορούσαμε να ζήσουμε σε αυτόν τον πλανήτη. Ωστόσο δεν έχουν όλοι οι συνάνθρωποί μας πρόσβαση στο ιερό δισκοπότηρο του ανθρώπινου πολιτισμού.

Άλλοι από οικονομική δυσπραγία και άλλοι από εκκεντρικότητα, βασίζονται ακόμα στον πατροπαράδοτο ανεμιστήρα για να κάνουν λίγο πιο υποφερτή την ύπαρξή τους πάνω σε αυτή την κόλαση που λέγεται ζωή και δουλειά στην Αθήνα το καλοκαίρι και όχι τρεις μήνες διακοπές όπως μας αξίζουν στις Μικρές Κυκλάδες. Αυτή η επιλογή όμως έχει το δικό της τίμημα σύμφωνα με το Sleep Advisor.

 

 

Αν κοιμάσαι με τον ανεμιστήρα ανοιχτό, σίγουρα δίνεις το κάτι παραπάνω στον λογαριασμό ρεύματος, αλλά αυτό είναι το λιγότερο. Ο αέρας που στέλνει ο ανεμιστήρας πάνω σου μπορεί να σε ανακουφίζει από τον ιδρώτα, αλλά είναι ξηρός που μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα ξηρότητας στο δέρμα και στο άνω αναπνευστικό.  

Τότε το σώμα προσπαθεί να ενυδατώσει περισσότερο τις επιφάνειες που ξηραίνονται, μια διαδικασία που προκαλεί συναισθήματα ρινικής συμφόρησης και πονοκεφάλου. Επίσης η ενυδάτωση που αντλεί το σώμα προέρχεται από οπουδήποτε θεωρεί το σώμα ότι δεν χρειάζεται τη στιγμή του ύπνου, αυτό σημαίνει ότι «στεγνώνουν» οι μύες και προκαλούνται κράμπες. 

Το γεγονός ότι ο ανεμιστήρας δεν φιλτράρει, αλλά ανακυκλώνει τον αέρα που στέλνει πάνω σου, σημαίνει ότι στέλνει πάνω σου σκόνη και γύρη, άρα αν σε ταλαιπωρούν αλλεργίες, είναι σαν να τις υπερτροφοδοτεί σαν τούρμπο. 

 

 

Από την άλλη ο ανεμιστήρας δεν έχει μόνο αρνητικά. Οι ειδικοί αναφέρουν πως μπορεί να είναι μια καλή λύση, όχι μονο για να κάνει πιο δροσερό το περιβάλλον, αλλά και πιο ήσυχο. Σε περιπτώσεις μεγάλης ηχορύπανσης, ο ήχος του ανεμιστήρα δημιουργεί ένα «ηχητικό τείχος» που παρεμβάλλεται μεταξύ των αυτιών και της ηχορύπανσης, ένα προστατευτικό white noise. 

Ωστόσο σε αντίθεση με τον κλιματισμό, ο ανεμιστήρας πρέπει να λειτουργεί συνέχεια για να προσφέρει ένα βιώσιμο περιβάλλον διαβίωσης, κάτι που τελικά δεν είναι καλό ούτε για την υγεία, αλλά ούτε και για την τσέπη μακροπρόθεσμα. Γι’αυτό και ο κλιματισμός είναι τελικά αναντικατάστατος σε μέρη όπως η Ελλάδα. 



©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved