Έχει συμβεί σε όλους μας και αν το καλοσκεφτείς οι πιθανότητες δεν είναι μέρος σου. Πιάνεις δουλειά σ’ έναν νέο όμιλο, σ’ ένα γραφείο με αρκετούς συναδέλφους σου. Συστήνεστε, παραγγέλνετε καφέ, συζητάτε για τη... ζωή στο γραφείο αλλά και έξω από αυτό, έχετε παρευρεθεί στα ίδια meetings και ενδεχομένως να έχετε φάει στην κουζίνα της δουλειάς. Όλα καλά μέχρι εδώ. Μέχρι να επιστρέφουμε πάλι στο να... συστηθείτε. Γιατί όταν αυτή η επανάληψη έχει συμβεί με αρκετά άτομα από εκεί μέσα, είναι λογικό να ξεχάσεις τα ονόματά τους. Το μυαλό παίζει περίεργα παιχνίδια και η μνήμη μας πολλές φορές μας απατά. Δεν μπορεί να είμαι ο μόνος που έχει γεμίσει κάθε σημείο της μνήμης με άχρηστες πληροφορίες. Μπορεί να θυμάμαι όλη την 11άδα του Παναθηναϊκού σε αγώνα του 1998 κόντρα στον Ιωνικό και να ξεχνάω πού έχω παρκάρει. Μπορεί να θυμάμαι τους στίχους ενός άκυρου κομματιού που άκουσα στο Spotify και να ξεχνάω τι έφαγα το μεσημέρι. Μπορεί να θυμάμαι κάθε λεπτομέρεια από έναν τύπο που γνώρισα στο πλοίο καθώς πήγαινα Κουφονήσι και να ξεχνάω το όνομα του συναδέλφου στο γραφείο. Δεν χρειάζεται να τα βάζεις με τον εαυτό σου αλλά είναι αναγκαίο να βρεις λύση ώστε να βγεις αλώβητος από αυτή τη διαδικασία.
Μην πανικοβάλλεσαι
Πρώτον οφείλεις να σκεφτείς ότι ενδεχομένως να έχει συμβεί και στον συνάδελφο. Ειδικά αν δεν έχεις βαφτιστεί με ένα όνομα που δύσκολα ξεχνάς, τότε οι πιθανότητες να θυμάσαι και να σε θυμούνται δεν είναι με το μέρος μας. Δεν χρειάζεται να πανικοβάλλεσαι. Είναι λογικό να έρχεσαι σε αμηχανία αλλά αυτόν τον σκόπελο πρέπει να τον ξεπεράσεις γρήγορα. Αν θέλεις να πετύχεις σε αυτή τη ζωή, θα πρέπει να προσαρμόζεσαι στις συνθήκες και να βρίσκεις τη λύση στα δύσκολα. Και όπως ακριβώς συμβαίνει στη ζωή, το ίδιο συμβαίνει και με την επιβίωσή σου στο γραφείο. Το να μη θυμάσαι το όνομα του συναδέλφου είναι αποδεκτό, το να μην προσπαθείς να λύσεις αυτόν τον γρίφο είναι λες και παραδίνεσαι. Κι αυτό είναι προσβλητικό για τον ίδιο σου τον εαυτό.
Οι καλύτερες δικαιολογίες για να μην πατήσεις στο γραφείο
Φέρσου έξυπνα
Είμαστε απόγονοι του πολυμήχανου Οδυσσέα. Οφείλουμε να παραδειγματιστούμε από την ευστροφία του και από τους πανούργους τρόπους του να παίρνει πάντα αυτό που θέλει. Το να εγκαταλείπεις την μάχη είναι προδοσία. Οπότε οφείλεις να βρεις τη λύση. Υπάρχει μόνο ένας τρόπος και είναι πιο εύκολος απ’ όσο φαντάζεσαι.
«Ζητάς να σου συλλαβίσουν το email τους, για να στείλουμε κάτι σημαντικό για τη δουλειά. Ένα Δελτίο Τύπου για παράδειγμα».
Αν είσαι τυχερός και χρησιμοποιεί το όνομά του στο επαγγελματικό email, τότε κατάφερες να μάθεις το όνομά του χωρίς κόπο. Αλλά με τρόπο. Αν είσαι τόσο άτυχος και χρησιμοποιεί μόνο το επώνυμό του, τότε το να ρισκάρεις και να τον πεις «Γιώργο» ή «Μαρία» έχει τις πιθανότητές του, αλλά δεν είναι καλή τακτική.
Και σε μια τελική μπορείς να κατεβάσεις τα μούτρα σου και να του ζητήσεις να σου υπενθυμίσει το όνομά του. Θα δείξεις πως πραγματικά ενδιαφέρεσαι και δύσκολα θα το ξεχάσεις ξανά. Σε διαφορετική περίπτωση, είσαι άξιος της μοίρας σου.