Μία Πακιστανή σταρ των μέσων κοινωνικής δικτύωσης με εκατομμύρια οπαδούς δέχεται κριτική αφού πόζαρε για ένα βίντεο TikTok μπροστά από μια δασική πυρκαγιά, καθώς ένας καταστροφικός καύσωνας προκαλεί εκτεταμένη καταστροφή στη χώρα.
Η Humaira Asghar δημοσίευσε ένα βίντεο με τον εαυτό της να περπατά παιχνιδιάρικα με ένα ασημί φόρεμα μπροστά από μια φλεγόμενη πλαγιά με τη λεζάντα: «Η φωτιά ξεσπά όπου κι αν βρίσκομαι».
Κι όλο αυτό έρχεται αφότου η αστυνομία συνέλαβε έναν άνδρα νωρίτερα αυτό το μήνα στη βορειοδυτική πόλη Abbottabad για σκόπιμη έναρξη δασικής πυρκαγιάς ως φόντο για ένα βίντεο.
Οι θερμοκρασίες έχουν κορυφωθεί στους 51 βαθμούς Κελσίου (124 βαθμούς Φαρενάιτ) σε περιοχές του Πακιστάν τις τελευταίες ημέρες, αφήνοντας τους φτωχούς και ευάλωτους να αγωνίζονται να νικήσουν τη ζέστη σε μία από τις πιο φτωχές χώρες της Ασίας.
Δες γιατί το TikTok είναι επικίνδυνο για τους νέους
Η Asghar, η οποία έχει περισσότερους από 11 εκατομμύρια ακολούθους στο TikTok, είπε σε μια δήλωση που κυκλοφόρησε ότι δεν ξεκίνησε την πυρκαγιά και ότι «δεν ήταν κακό να γίνει το βίντεο».
«Θα έπρεπε να κρατά έναν κουβά με νερό για να σβήσει τη φωτιά αντί να κάθεται να λέει βλακείες στο TikTok», είπε η Rina Sayid, περιβαλλοντική ακτιβίστρια και πρόεδρος του Συμβουλίου Διαχείρισης Άγριας Ζωής του Ισλαμαμπάντ.
Η ομάδα είπε ότι ακόμη μία πυρκαγιά αυτή την εβδομάδα ξέσπασε στους λόφους που περιβάλλουν την πακιστανική πρωτεύουσα η οποία ξεκίνησε για ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.
«Το μήνυμα που στέλνουν αυτά τα βίντεο είναι πολύ επικίνδυνο και πρέπει να περιοριστεί», είπε η Sayid.
Ένα σχόλιο κάτω από το βίντεο της Asghar στο TikTok είπε ότι οι ενέργειες της ήταν «σκέτη άγνοια και τρέλα».
Το Πακιστάν είναι η όγδοη πιο ευάλωτη χώρα στα ακραία καιρικά φαινόμενα που προκαλούνται από την κλιματική αλλαγή, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Δείκτη Κινδύνου για το Κλίμα που συνέταξε η Germanwatch.
Όμως οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει έλλειψη ευαισθητοποίησης του πληθυσμού για περιβαλλοντικά ζητήματα.
Οι δασικές πυρκαγιές είναι συχνές από τα μέσα Απριλίου έως τα τέλη Ιουλίου, που προκαλούνται από τις καταιγιστικές θερμοκρασίες και τους κεραυνούς καθώς και από τις εκμεταλλεύσεις των δασών από εταιρίες ξυλείας.
Το TikTok χρησιμοποιείται ευρέως από νέους στο Πακιστάν και τα βίντεο συχνά συγκεντρώνουν εκατοντάδες χιλιάδες likes.