5 ελληνικά «μαθήματα» που θα θέλαμε να διδάσκονται σε πανεπιστήμια του εξωτερικού

Ίσως τα ξένα πανεπιστήμια πρέπει να τα σκεφτούν για το πρόγραμμα σπουδών τους.

Ο Φίλιππος Μπαντής, ο οποίος διατηρεί ένα από τα πιο γνωστά και μακροβιότερα μπουγατσάδικα της Θεσσαλονίκης, έγινε «καθηγητής» για μια μέρα, αφού δίδαξε online τα «μυστικά» της μπουγάτσας σε μαθητές πανεπιστημίου του Χονγκ Κονγκ. Όσο περίεργο και αν ακούγεται, ο άνθρωπος πήγε και δίδαξε τους Κινέζους πώς να φτιάχνουν σωστή μπουγάτσα.

Στο πλαίσιο τριήμερου συνεδρίου που πραγματοποιήθηκε για την ελληνική κουζίνα και τη μεσογειακή διατροφή από τα αρχαία χρόνια μέχρι σήμερα, φοιτητές της Πολυτεχνικής Σχολής του Χονγκ Κονγκ, έμαθαν διαδικτυακά να ανοίγουν φύλλο και ξετρελάθηκαν με την μπουγάτσα κρέμα, κρατώντας αναλυτικά σημειώσεις ώστε να δοκιμάσουν να την παρασκευάσουν στο σπίτι.

 

 
 

Εμείς στεκόμαστε σε αυτό ως αφορμή και αναφέρουμε 5 ελληνικά «προγράμματα» που πρέπει να εντάξουν τα ξένα πανεπιστήμια και να τα διδάξουν με ευλάβεια στους φοιτητές τους. Ναι, ο Έλληνας δεν ήταν σοφός μόνο στην αρχαιότητα, είναι σοφός και σήμερα, με κάποιες ελαφριές παραλλαγές στην ηθική βέβαια, η αλήθεια να λέγεται. 

Δεν παύει όμως να είναι πρωτοπόρος σε πολλά πράγματα. Εμείς διαλέξαμε 5 από αυτά τα πράγματα και νομίζουμε πως θα έπρεπε να διδάσκονται σε όλα τα προγράμματα σπουδών του εξωτερικού, έτσι για να δει ο κόσμος το νεοελληνικό μεγαλείο μας.

 

Πώς να παίζεις το κομπολόι σου

Ναι, το κομπολόι είναι ένα έθιμο ελληνικό (που μπορεί να προέρχεται από την ανατολή) πλέον όμως μόνο ο Έλληνας το έχει κρατήσει. Είναι τέχνη να το παίζεις, αλλά να το παίζεις σωστά. Πόσες φορές δεν έχεις μπει σε κάποια καφετέρια ή καφενείο της γειτονιάς σου (έστω πρακτορείο ΟΠΑΠ βρε αδερφέ) και δεν έχεις δει κάποιον να κρατάει στο χέρι το κομπολόι και να κάνει μανούβρες επικές με τα δάχτυλα του; Όλοι μας έχουμε βιώσει το μεγαλείο του παιξίματος κομπολογιού, όπου και να πας θα δεις κάποιον να κρατάει. Κομπολόι ή μπεγλέρι, οι Έλληνες είναι μάστορες στο παίξιμο του. Ένα μάθημά που πρέπει επιτέλους να διδάσκεται σε όλα τα σοβαρά πανεπιστήμια του κόσμου.  

 

 

Τι εστί επιτέλους φιλότιμο ρε παιδιά;

Αμάν ποια με αυτή τη λέξη. Δηλαδή δεν υπάρχει ένας Χριστιανός να την εξηγήσει σωστά σε κάποιον ξένο; Ναι σίγουρα δεν είναι κάτι το εύκολο να γίνει, αλλά πρέπει κάποια στιγμή να δώσουμε τα φώτα μας στον κόσμο και να τους ξεστραβώσουμε. Μπορεί πλέον ούτε και εμείς οι ίδιοι να έχουμε κάποια αξιόλογη δόση της συγκεκριμένης ουσίας/λέξης, σίγουρα όμως έχουμε γράψει το μάνιουαλ και μάλιστα πρόκειται για παγκόσμια ευρεσιτεχνία. Έτσι ερχόμαστε στο αναπόφευκτο συμπέρασμα πως η λέξη φιλότιμο πρέπει να είναι ένα ολόκληρο, ξεχωριστό μάθημα σε όλα τα πανεπιστήμια φιλολογίας του κόσμου και όχι μόνο, ανθρωπολογίας και κοινωνιολογίας μη σου πω.

Στο παρακάτω άλμπουμ θα μάθεις τα πάντα για την ελληνική λέξη που ταλαιπωρεί τους ξένους:

 

 

Μαθήματα ΠΑΣΟΚ

Η δεκαετία του ’80 στην Ελλάδα πρέπει να διδάσκεται εφ’ όλης της ύλης παντού, αναγκαζόμαστε όμως να σταθούμε περισσότερο στο μεγαθήριο του ΠΑΣΟΚ λόγω περιορισμένων ωρών στο εξάμηνο. Ποιος κόμμα έχει κάνει κάτι ανάλογο σε όλο τον κόσμο; Κανένα. Ποιος άνθρωπος του πολιτικού κόσμου έχει καταφέρει να πράξει αυτό που έπραξε ο αρχιερέας του λαϊκισμού; Ο Ανδρέας Παπανδρέου όχι μόνο πρέπει να διδάσκεται στα πανεπιστήμια και στις σχολές των πολιτικών επιστημών, πρέπει να του κάνουνε από αγάλματα μέχρι αίθουσες με το όνομα του. Τεράστιο κεφάλαιο σε όλα τα ιδρύματα πολιτικής επιστήμης.

 Πώς θα ήταν η ζωή μας αν δεν υπήρχε το ΠΑΣΟΚ;

 

Πώς κρατάμε θέση πάρκινγκ με καφάσι ή παλέτα

Άλλη μία ελληνική τέχνη που επιβιώνει μέσα στους αιώνες της αστικής ανωμαλίας. Έχεις πάει ποτέ στη Γερμανία και να δεις θέση πάρκινγκ κρατημένη με καφάσι με μπίρες; Όχι. Αυτό γίνεται μόνο στην Ελλάδα, άντε και σε καμιά Τανζανία που δεν έχουνε καν δρόμους. Οι Έλληνες είναι οι απόλυτοι μάστορες στο να κρατάνε για πάντα μία θέση πάρκινγκ μόνο με ένα καφάσι ή με μία σπασμένη παλέτα. Πρέπει να διδάσκεται σε όλα τα μαθήματα χωροταξίας και σε όλες τις σχολές περιβαλλοντικού σχεδιασμού αυτό το εξαιρετικό μάθημα. Θα μπορούσε να διδάσκεται και το πώς να παρκάρεις στο Παγκράτι, αλλά αυτό είναι για μεταπτυχιακό.

 

kafasi

 

Πώς τρώμε όλο το μισθό μέχρι τις 15 του μήνα και μετά δεν έχουμε δάκρυ να κλάψουμε

Ένα πραγματικό θαύμα στο ελληνικό οπλοστάσιο ιδεών και ευρεσιτεχνιών. Ποιος άλλος λαός το κάνει αυτό; Κανείς. Μόνο οι Έλληνες έχουν το απεριόριστο σθένος και θάρρος, το απύθμενο ταλέντο και ικανότητα να τρώνε όλο το μισθό τους σε βλακείες μέχρι τις 15 το μήνα και μετά να ζητάνε δανεικά από δω κι από κει. Όλα τα οικονομικά πανεπιστήμια πρέπει να βάλουν το μάθημα αυτό στο πρόγραμμα τους, έτσι ώστε να δειχθεί πως ένας λαός μπορεί να παραμείνει ζωντανός και χαρούμενος και χωρίς ούτε ένα ευρουλάκι στη τσέπη του από τη μέση του μήνα και μετά.

 

 


©2016-2025 Ratpack.gr - All rights reserved